Efter sexanklagelserna – TV4 sparkar Martin Timell

Under måndagen höll TV4:s ledning ett stort internmöte efter senaste tidens kris, där anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot en av kanalens stora programledareprofiler, Martin Timell. Nu meddelar TV4 att allt samarbete med den välkända programledaren upphör.

Det som startade med anklagelserna mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein fick snabbt ringar på vattnet – världen över – och ingen har, förhoppningsvis, undgått hashtagen #MeToo, där kvinnor i sociala medier, öppet, viktigt och ärligt, berättar om mäns sexuella övergrepp och förminskande beteende.

Förra veckan riktades anklagelser om övergrepp, sexism, rasism och homofobi mot TV4-programledaren Martin Timell, 59. Anklagelser som ledde till att  tv-profilen togs ur tjänst. Alla program med Timell, däribland tittarsuccén ”Äntligen hemma” och ”Fuskbyggarna”, stoppades av TV4 och togs också ur tv-tablån.

– Vi ersätter imorgon kväll tisdag med Felix möter Ingvar Kamprad, ett program som jag tror har goda förutsättningar att ha minst lika höga tittarsiffror som det Äntligen hemma som skulle ha legat där. Sen blir det en tv-serie som ligger från tisdagen efter så jag tror att vi har en bra plan, säger TV4:s vd Casten Almqvist till TV4 Nyheterna och fortsätter:

– Det här är större än ekonomin, det viktigaste för mig är att värna Tv4:s varumärke och den miljö mina medarbetare ska jobba i och de värderingar vi står för det är vad jag navigerar med just nu.

Men nu tar kanalen steget längre och sparkar Martin Timell. Detta efter att TV4 under måndagen haft ett stort internmöte med chefer och personalen för att diskutera krisen kring Timell meddelar de nu att de avslutar allt samarbete med programledaren, vilket TV4 Nyheterna uppger.

– Det har funnits en tolerans med den här mannen, för att han är en stor stjärna. Men på mitt TV4, det TV4 jag är chef på, är det fullständigt otänkbart, säger Casten.

Trots att Martin Timell har ett kontrakt som sträcker sig fram till år 2020 bekräftar Casten att Martin inte kommer att kunna arbeta på Tv4 något mer.

– Det har vi sagt upp. Finns gör det, men det är uppsagt, berättar han.

Almqvist säger till TV4 Nyheterna att han har känt till den dåliga arbetsmiljön på “Äntligen hemma” sedan 2016, men säger samtidigt att han trodde att den hade blivit bättre efter samtal med Martin Timell.

– De ansvariga måste ställas till svars, säger nyhetsankaret Rania Shemoun Olsson till TV4 Nyheterna.

Vidare uppger ledningen att de önskar att de agerat tidigare.

Timell har tidigare uttalat sig om sitt beteende, och anklagelserna som riktats mot honom.

– Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa, säger han och fortsätter:

– Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt.

LÄS OCKSÅ: TV4:s mångmiljonsmäll – efter anklagelserna mot Martin Timell

LÄS OCKSÅ: Martin Timell bryter tystnaden – första orden efter sexanklagelserna

SENASTE NYTT!