Therese Alshammar om beslutet att skaffa barn med sambon Johan Wallberg

Therese Alshammar och maken

Therese Alshammar är en av Sveriges bästa simmare genom tiderna. Nu berättar hon om vägen till att bli mamma och att det inte var förrän hon själv blev skadad som hon fann tiden att pausa karriären för att bilda familj.
– Det var något dåligt som ledde till något fantastiskt, säger Alshammar i Mästarkvalet.

Den före detta elitsimmaren Therese Alshammar, 43, hann med mycket innan hon la simglasögonen på hyllan som 39-åring. Med 72 medaljer är Therese den simmare i Europa som genom tiderna tagit flest internationella mästerskapsmedaljer.

Therese Alshammar förlorade under söndagens avsnitt nattduellen mot Fredrik Lindström 31, i programmet Mästarnas mästare. Therese låg näst sist efter avsnittets två tävlingar som var pussel, stavsprint och simning. Nu berättar hon i Mästarkvalet om vägen att bli mamma och varför hon aldrig fick tid till att försöka bilda familj.

LÄS MER: Rickard Olsson om sanningen bakom avhoppet från Bingolotto

Therese Alshammars graviditet efter elitkarriären

Idag bor simstjärnan tillsammans med sin sambo Johan Wallberg och parets två gemensamma barn Fred, 7, och Ted, 3, i Stockholm.

Therese var 40 år då hon väntade parets andra barn och när halva graviditeten passerat ställdes de inför ett tufft beslut. Läkarna hade nämligen upptäckt att Ted hade en så kallad vridfot, något som ibland är en indikation på att det finns fler komplikationer.

I en intervju med Hemmets journal berättade Therese om läkarnas besked om Ted.

– Läkarna sa: ”Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte.” Att få höra dessa ord när man är i vecka 25 och har känt bebisens sparkar … Ja, det var vidrigt och hemskt. En fruktansvärd mardröm, säger Therese i intervjun.

Therese Alshammars barnbeslut

I programmet Mästarkvalet berättar nu Therese Alshammar att det var karriären som stod i vägen för drömmen att skaffa barn tidigare i livet. När Therese var 34 år var hon i toppen av sin karriär och kammade hem ett VM-guld.

Det inte var förrän hon drabbades av diskbråck hon kände att det fanns tid för att skaffa barn.

– Jag har ju två killar som är tre och sju. Jag höll inte på så länge att få barn, jag hade tur att det gick. Men det passade aldrig in! När jag var 32 ville jag ha barn, men då var jag jätteduktig på att simma och var en av de bästa i världen, säger Therese och fortsätter:

– Jag gick då till en specialist och hade ett samtal och hon bara: ”Efter 36 då börjar det såklart bli svårare för kvinnor”.

Skadan ledde alltså till någonting fantastiskt då Therese Alshammar kände att hon äntligen hade tid att fokusera på någonting annat än karriären.

– Vid 35 fick jag diskbråck, då tänkte jag ”hur länge måste jag rehaba”? Så tänkte jag att nu testar jag om det här går, det var något dåligt som ledde till något fantastiskt.

LÄS OCKSÅ: Babben Larsson om sjukdomskampen i kulisserna

LÄS OCKSÅ: Karl Fredriks barnbesked med Petter Kjellén – efter förlovningen

FOTO: Jessica Gow/TT // Anna-Karin Nilsson/EXP/TT