Therese Alshammars sorg efter läkarnas besked om sonen Ted

Therese Alshammar

Therese Alshammar och sambon Johan Wallberg har sönerna Fred och Ted tillsammans.
Nu berättar Therese om det fruktansvärda beslutet för yngsta sonen.
– Läkarna sa: Du har en vecka på dig, berättar hon i Hemmets journal.

Den före detta elitsimmaren Therese Alshammar, 43, hann med mycket innan hon la simglasögonen på hyllan som 39-åring. Med sammanlagt 72 medaljer är Therese den simmare i Europa som genom tiderna tagit flest internationella mästerskapsmedaljer.

Idag bor hon tillsammans med sin sambo Johan Wallberg och parets två gemensamma barn Fred, 7, och Ted, 3, i en lägenhet i centrala Stockholm. Men vägen dit har inte varit helt enkel. Therese var 40 år då hon väntade parets andra barn och då halva graviditeten passerat ställdes paret inför ett svårt beslut. Läkarna hade nämligen upptäckt att lilla Ted hade en så kallad vridfot, något som ibland är en indikation på att det finns fler komplikationer.

LÄS MER: Jon och Jannis ovanliga namnval till dottern

– Läkarna sa: Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte. Att få höra dessa ord när man är i vecka 25 och har känt bebisens sparkar … ja, det var vidrigt och hemskt. En fruktansvärd mardröm, säger Therese om händelsen i en intervju med Hemmets journal.

Stora skräcken för sonen

Efter att ha gjort alla tester som gick att göra kunde läkarna fortfarande inte utesluta att det kunde finnas en större sjukdomsbild på sonen.

– Vi gjorde alla tester man kan göra, men de kunde i det läget inte se något mer. Det var förstås väldigt omskakande och en extremt jobbig period att leva med oro ända till förlossningen, säger Therese i intervjun.

Att paret skulle behålla den lilla sonen kändes trots det självklart och 2017 kom lilla Ted till världen. Efter förlossningen kunde läkarna konstatera att han inte hade några fler handikapp och bara en vecka senare tog man beslutet att gipsa sonens fot för att kunna vrida den rätt.

I åtta veckor fick han bära gipset och idag sover han med foten i skena varje natt – något han kommer att vara tvungen att göra fram till dess att han fyller fem år.

Johan Jeppsson/TT

– När Ted kom ut kunde läkarna konstatera att han inte hade några fler handikapp eller andra fel. Då kändes det som en otrolig lättnad, även om vi visste att det väntade en tuff tid.

Så träffades Therese Alshammar och sambon Johan

Tiden under graviditeten och de många sjukhusbesöken efter förlossningen tog hårt på Therese, som idag ser tillbaka på perioden med respekt. I intervjun med Hemmets journal berättar hon att de tuffa månaderna fick henne att växa som människa – och inse att det faktiskt bara handlade om en liten fot som var felvriden.

Efter att ha lagt tävlingssimningen bakom sig har Therese hittat en ny passion – nämligen att skriva och illustrera barnböcker. Idag har det kommit två böcker om flickan Aysa som har svårt att lära sig simma och i skrivande stund kommer jobbar hon på en tredje bok. Böckerna har blivit populära hemma hos sönerna Fred och Ted som båda två tycker mycket om att åka till simhallen tillsammans med mamma Therese och pappa Johan.

– Båda mina barn tycker jättemycket om att åka till simhallen. Fred tränar simning en eller två gånger i veckan. Jag håller också i gång med flera pass i veckan och deras pappa Johan är ju landslagstränare. Han var även tränare för mig från 2003 till 2016, det var så vi blev ett par, säger Therese Alshammar till Hemmets journal.

LÄS OCKSÅ: Jon Henrik Fjällgren visar upp dottern Ella Sáve

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen i tårar efter orden om sonen Filip

FOTO: Instagram/TT