Stefan Borsch om uppbrottet med Vikingarna – okända livet med frun

20 jan, 2022 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung.jpg.jpg?imageId=7409509&x=0&y=0&cropw=100&croph=76.502732240437&width=1318&height=1318Malin Ljung
Stefan Borsch
Stefan Borsch var under 70-talet en av Sveriges mest framgångsrika dansbandssångare. Men chocken var stor när han plötsligt hoppade av Vikingarna.
Nu bryter han tystnaden om beslutet som skakade om dansbands-Sverige, och avslöjar sanningen bakom avhoppet.
Annons
Sveriges största dansbandsstjärnor genom tiderna
Sveriges största dansbandsstjärnor genom tiderna

Dansbandet Vikingarna är just nu ute på en stor avskedsturné runt om i landet med sångaren Christer Sjögren, 71, i spetsen. Men en viktig person i bandets historia är dock inte med, nämligen den allra första sångaren Stefan Borsch, 75.

Under mitten av 70-talet slog Vikingarna igenom med dunder och brak, bland annat med den stora hiten Leende guldbruna ögon som än idag är en av bandets mest omtyckta låtar. Den allra första versionen av låten var det Stefan som sjöng in och den fanns med på albumet Kramgoa låtar 5 år 1977.

Därför lämnade Stefan Borsch Vikingarna

Allt gick bokstavligt talat som en dans, men bara ett år efter att Leende guldbruna ögon släpptes kom chockbeskedet – Stefan Borsch meddelade att han skulle lämna bandet och musiken. Han hade då varit med i bandet i fem års tid och hade en stor fanskara, men trots det var han säker i sitt beslut och lämnade över mikrofonen till nya sångaren Christer Sjögren.

Stefan Borsch och Christer Sjögren på scen med Vikingarna
Stefan Borsch återförenades med Vikingarna under en avskedsturné 2004 som avslutades i Arvika.

– Dels så hände det så himla mycket. Jag var då som sagt bara musikant och jag kände att livet måste innehålla något mer. Man kan tycka att det var ett korkat beslut att hoppa av, men det blev så för mig. Jag började jobba som fritidsledare. Men jag tänkte nog egentligen inte på vad det faktiskt innebar att sluta, men ibland tänker man ”nu måste jag göra det här”, berättar Stefan Borsch i en ny intervju med Aftonbladet.

Dansbandet Vikingarna 1974
Vikingarna slog igenom med dunder och brak under 70-talet, och så här såg originaluppställningen ut när de fotograferades 1974.

Så lever Stefan Borsch idag – hustrun Marianne och barnen

Sedan avhoppet har han förvisso stått på scen både som soloartist och även varit med i bland annat Anders Engbergs orkester, men 1999 la han mikrofonen på hyllan för gott. När han nu ser tillbaka på karriären och de val han gjort ångrar han ingenting, Stefan menar att motivationen försvann och att hans dåvarande jobb som samtalskurator gav honom mer.

Annons

Nu för tiden lever Stefan Borsch ett stillsamt liv utanför rampljuset i Värmland tillsammans med sin fru Marianne. Paret har varit gifta i 35 år och har sönerna Henrik, Jens och Rasmus tillsammans.

– Marianne är en väldigt fin, god och klok människa. Jag har också fyra barnbarn och det är verkligen guldkanten på livet. Man kan bli lite trött efter en dag med dem, men då kan man lämna dem till sina föräldrar, skrattar Stefan Borsch.

I veckan firade han sin 75-årsdag, och just åldrandet är något han har i bakhuvudet även om hälsan är god och han fortfarande kan njuta av sin stora passion friluftsliv.

– Jag tar en dag i taget och njuter av att jag kan komma upp ur sängen på morgonen och känna att huvudet är med. Sen om man tittar på siffror, då funderar man på att någon gång är man borta. Jag hänger med, men jag förtränger inte det faktum att man är högt på stegen och att man inte kommer att finnas för all tid och evighet.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/TT, Lina Haskel/TT, Christer Höglund

Annons