Efter krisen – Christer Sjögrens vändning med Birgitta

Christer Sjögren och hans Birgitta har varit ett par i över 50 år, och det har under resans gång funnits både toppar och dalar i relationen.
Nu berättar han om deras kärleksknep.

Snart 70- åriga Christer Sjögren har haft ett par fartfyllda år på senaste. Under hela 2018 firade han sina 50 år som artist med ett mer fullspäckat program än någonsin.

Utöver de har han även de senaste åren släppt en ny memoarbok, Får jag lov att berätta, och varit med i Så mycket bättre. Han har även turnerat runt med den stora julturnén I juletid. Där uppträde Christer tillsammans med bland andra Magnus Johansson och Marcus Ubeda med lokala körer. Ett högt tempo helt enkelt för en artist i den åldern.

Christer har under sina över 50 år turnerat flitigt både med Vikingarna, där det kunde bli upp till 170 spelningar på ett år, och som soloartist. ”The show must go on” har varit hans ledord, men det har funnits tillfällen då han tvingats ställa in. Under hans omskrivna romans med Lotta Engberg i början av 90-talet drabbades han av en kollaps och tvingades till sjukhusvistelse. I sina memoarböcker har han även varit öppen om sitt förhållande till spriten.

– Alkohol var med i bilden ganska tidigt under Vikingarna-tiden, efter gigen. Det blev viktigt att alkoholen skulle vara med, den där avslappnande drinken eller ölen. Till slut blev jag beroende. Det märkte jag successivt.

Till slut fick han hjälp av hustrun Birgitta som tog honom till ett behandlingshem 1995 och idag tar han bara ett glas vin till maten då och då.

Nu berättar han i en intervju med Expressen vad hans och hustruns hemlighet är för deras långa kärlekshistoria.

– Vi har ju varit ihop i 50 år, Birgitta och jag, och man lär sig av varandra helt och hållet på något sätt. Man tar väl ens brister och färdigheter, man vet om dem och klarar av dem. Men det är klart att man måste ha ett väldigt bra förhållande, att det funkar, och det gör det mellan oss. Vi tar hänsyn till varandra.

Vill se ljus under tuffa tiden

Han berättar vidare för tidningen att paret vill se ljust nu under tuffa tiden med coronaviruset och samtidigt värna om deras relation.

– Vi hittar ljuspunkter. Vi har sagt att varje dag ska vi göra något bra, man städar eller man kan tvätta bilen. Någonting bra varje dag och så hjälps man åt och sedan kanske det kommer något tv-program man vill titta på, säger Christer till Expressen.

FOTO: Charlotte Brunzell/TT, Karin Törnblom/TT