LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sven-Erik Magnussons son Oscar om pappans sista mörka tid

26 nov, 2021 
AvCharles Thulin
Sven-Erik Magnusson med sonen Oscar.
Fängelse, ångest och rattfylla – Sven-Erik Magnussons framgångsrika musikkarriär kantades av skandaler.
Sonen Oscar – som tagit över som sångare i Sven-Ingvars – berättar nu om pappans mörka tid.
Annons
TV: Arvingarna om tuffa perioden: "Vi har varit jäkligt trötta på det"Brand logo
TV: Arvingarna om tuffa perioden: "Vi har varit jäkligt trötta på det"

Folkkära som få, miljontals skivor sålda – men också fängelsestraff och smärtsamma livsöden. Dansbandet Sven-Ingvars firar 65 år och efter frontmannen Sven-Erik Magnussons bortgång 2017 är det sonen Oscar Magnusson, 40, som tagit upp taktpinnen. Nu kommer biografin ”Ett år i taget” om dansbandet.

– Livet är inte bara sockersött. De andra delarna, som har ett större mörker över sig, adderar till helheten och gör det mänskligt, säger Oscar Magnusson till Expressen.

Sven-Ingvars årgång 1962 – Ingvar Karlsson, Sven-Olof Pettersson, Rune Bergman, Sven Svärd, Marianne Nilsson och Sven-Erik Magnusson på luffarturné.
Annons
Sven-Ingvars 1971.
2019 års upplaga av Sven-Ingvars.
Annons

”Ett år i taget”, var Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Sven Svärds devis i början i slutet av 50-talet när de bestämde sig för att lämna sina arbeten och satsa på bandet. De lämnade bruket i värmländska Slottsbron och behövde aldrig återvända.

– Det är så otippat att komma från det som de kom från och skapa det här. Det finns ju en tradition på en bruksort, pappa jobbar på bruket och sedan går du dit och jobbar. Det har sin gilla gång men så bryter sig den här lilla trion ut från det, säger Sven-Eriks son Oscar Magnusson.

Sven-Eriks tid i fängelset tas upp i biografin

Det är även mörka stunder som skildras i Sven-Ingvars-biografin. Exempelvis den hårda pressen som Sven-Erik Magnusson kände i början av 2000-talet vilket fick honom att börja dricka.

Sven-Erik 2006 utanför Värmlands tingsrätt, han dömdes till två månaders fängelse för rattfylla.

Inför bandets sommarturné 2006 lägger han in sig på behandlingshem, men väl där drabbas Sven-Erik av ångest. Det slutar med att han åker fast för rattfylla. Han döms till fotboja men har svårt att följa reglerna och det slutar med att Sven-Erik Magnusson hamnade i fängelse, två månader på öppen anstalt.

Annons

– Vi gick vidare och blev en tajtare familj efter det. Och tittar man professionellt på bandet Sven-Ingvars så fick det en ännu större dignitet, när du tar in den mänskliga sidan i det. Pappa hade på sina axlar att han var en folkkär artist sedan han var typ 14 år och en svärmorsdröm, ofelbar i viss mån. Sedan händer det något och för mig blir det mänskligt. Det kanske blir en intressantare historia, sett i backspegeln, säger Oscar Magnusson och fortsätter:

– Där och då var det inget kul. Men ta Johnny Cash, utan fängelsevistelser och problematik med det ena och det tredje så hade det kanske inte varit lika tungt. Livsöden adderar till helheten.

Sven-Erik Magnusson 1984 med frun Eva och barnen Johanna och Oscar.
Annons
Oscar och Sven-Erik på scenen tillsammans 2016.
Oscar till höger höll kistan tillsammans med Sven-Ingvars-kompisarna på Sven-Eriks begravning 2017.
Annons

Oscar kom med i bandet under samma period. I tio år spelade han med sin far. Sven-Erik Magnusson dog i cancer den 22 mars 2017, han blev 74 år.

Oscar för Sven-Ingvars arv vidare

Att Sven-Ingvars skulle hållas vid liv var långt ifrån säkert.

– Sista åren stod man väl på någon konsert och tog några steg tillbaka, man visste att det inte skulle gå så länge till och kände att ”ska det här bara få dö ut”. Det fanns inget beslut, tanken på att fortsätta uppstod ibland men den slogs bort av att ”fan, det är min farsa som inte ska finnas mer”. Hela den grejen satt ihop med att min pappa inte skulle leva längre, det är inget man vill gå runt och ha som tanke, säger Oscar.

I samband med Så mycket bättre 2017 bestämde sig Oscar för att föra arvet vidare. Sven-Erik hyllades i programmet med vackra bitar.

– Det blev ett statement, pappas ande lever vidare men vi går den här vägen nu, säger han.

Foto: TT

Annons