TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Skilsmässa och bråk – här är skandalerna kring Arvingarna

23 feb, 2019 
AvLeif Schulman
Casper Janebrink, Lars ”Lasseman” Larsson, Tommy Carlsson och Kim Carlsson i Arvingarna.
Arvingarna är omåttligt populära. Men bakom välputsade fasaden finns en drös skandaler.
✔︎ Missade barnets förlossning – turnélivet ledde till skilsmässa.
✔︎ Anklagades för otrohet i direktsänd tv – tvingades försvara sig.
✔︎ Hemliga bråken ”Vi har slagit varandra på käften”.
✔︎ Dödshotet inför alla: ”Läskigt”.
Annons

Arvingarna firar i år 32 år som band. Mycket har hänt under årens lopp.

Det populära dansbandet som startade i Partille 1989 tävlar i Melodifestivalen för sjätte gången, nu med låten Tänker inte alls gå hem. De fyra medlemmarna har, som bekant, alla pappor som spelat i Streaplers och Flamingokvintetten – därav namnet Arvingarna.

Lars ”Lasseman” Larsson, 49, Tommy Carlsson, 52, Kim Carlsson, 49, och Casper Janebrink, 51, har som sagt hållit ihop länge. Men de 30 åren har inte alltid varit en dans på rosor, om uttrycket tillåts. Dödshot, slagsmål i turnébussen och skilsmässor har kantat karriären.

Skandalomsusade uttalandet i direktsändning

Arvingarna uppträder i Melodifestivalen i bruna skinnjackor

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Fyra år efter första spelningen tillsammans, 1993, vann gruppen Melodifestivalen med Eloise. Samma år vann de en Grammis för Årets Dansband. Den stökiga tv-sända prisgalan blev en rejäl skandal. Bandet Popsicle utsågs till Året Rockgrupp och när gruppens gitarrist Fredrik Norberg höll tacktal sa han:

Annons

– Tack till oss själva, varsågod. Och hoppas Arvingarna dör i någon tragisk bussolycka.

Orden väckte naturligtvis stor uppmärksamhet och grabbarna i Arvingarna blev inte opåverkade.

– Man ska åka 30-40 mil på natten för att hinna till nästa ställe. Då har man gått och lagt sig och bara legat där: “tänk om det skulle hända, tänk om det liksom skulle falla in, det som han har stått och sagt”. Så man har tänkt på det och tyckt att det varit lite läskigt ibland, att gå och lägga sig i bussen, har Casper berättat i TV4 långt senare.

Hånades offentligt

Arvingarna har turkosa tröjor och solglasögon med rött glas

Orden från Popiscle speglar det hån som Arvingarna och andra dansband fick uthärda på 90-talet.

– Trots all tid vi lagt ner på bandet tvingades vi ständigt försvara vår musikgenre. Folk på stan kallade oss för töntar, och vissa radiostationer ville inte spela vår musik, har Kim Carlsson berättat.

Annons

Casper har också vittnat om den särbehandling gruppen fått genom tiderna.

– Det har alltid varit en b-stämpel, nästan så att man blivit lite nedtryckt. Vi behandlas inte på samma sätt som artister. Vi får på sin höjd en ostmacka och en kaffe i logen vi inte får hämta det själva, säger han och fortsätter:

– Utanför storstäderna är dansband jättepoppis. Men radiostationerna spelar det ändå inte, vilket är konstigt. Det stora problemet är att folk i Stockholm bestämmer vad som ska spelas på radion i Göteborg. Det tycker jag är rent ut sagt katastrofdåligt.

Turnerandet ledde till skilsmässa

Tommy Carlsson i Arvingarna skrattar från scen, han har skägg och rakat hår
Tommy Carlsson.

Under de intensiva första decennier i rampljuset var Arvingarna på turné över 200 dagar om året. Detta medförde naturligtvis slitningar på familjelivet. För Tommy Carlssons del slutade det i skilsmässa. I TV4:s Tack för dansen berättar han:

Annons

– Vi jobbade jättemycket på 90-talet där och hon tyckte nog det var lite tråkigt att jag var borta jämt på helgerna och så här. Och vi hade ju ett barn, som vi fortfarande har, givetvis, säger Tommy Carlsson i programmet och fortsätter:

– Det är aldrig bara en persons fel, har jag hört, men ja, jo jag försummade nog min familj under den perioden, helt klart.

Missade förlossningen

Under en spelning vid de här åren föddes Tommys andra son och han missade förlossningen.

– Jag missade min andra sons födelse på grund av att jag jobbade. Annars har jag varit med på de andra barnen, men honom missade jag, tyvärr.

Övriga bandmedlemmar har samma erfarenhet av svårighet att pussla ihop familjeliv med turnéliv.

– Det är inte så himla kul att gå ut från dörren hemma, så står en son och ropar: “pappa”, och gråter och drar en i benet liksom för att man ska åka i väg. För att han har lärt sig det, nu åker pappa och då är han borta i några dagar, säger Casper i samma program.

“Groupie” ställde Casper mot väggen i direktsändning

Casper Janebrink har på sig en svart skinnjacka och skrattar mot kameran
Casper Janebrink.

Att turnélivet är kantat av frestelser är känt. När Arvingarna 2010 agerade husband hos Filip & Fredrik i deras ”Breaking News” ringde en kvinna från Karlstad och berättade om sitt groupie-liv med bandet, och pekade ut Casper som den hon gått till sängs med cirka 20 år tidigare. I direktsändning ställdes han mot väggen, och svarade:

Annons

– Som svärmorsdröm måste jag förneka detta.

Bråken bakom kulisserna

En annan negativ del av att vara på resande fot är det enahanda livet i turnébuss och slitet med att packa upp och ner och jobba på oregelbundna tider. Eftersom man lyckats hålla ihop i över 30 år får gruppen ofta frågan om de lyckats hålla sams alla år. Casper har varit öppenhjärtig i den frågan.

– Vi har naturligtvis inte alltid varit sams, berättade han för Erik Blix i P4. Vi har ju olika tycken och smak. Ja, vi har slagit varandra på käften, bett om förlåtelse och kramats efteråt. Vi är fyra starka viljor som ibland vill åt olika håll, men det brukar lösa sig. Att hålla ihop är vår styrka! Vi ser en ljus framtid framför oss och har valt att spela för den breda publiken.

Ville hoppa av

Arvingarna på en gammal bild med mönstrade skjortor, de ler mot kameran

Naturligtvis har det även funnits stunder då grabbarna i Arvingarna ifrågasatt sina yrkesval.

– Vi har emellanåt satt oss ner och diskuterat hur vi vill ha det och fått välja en medelväg, berättade Casper i P4. Vi har väl alla fyra velat sluta någon gång. Jag ville själv sluta för drygt fem år. ”Nu skiter jag i detta”, tänkte jag. Jag hade planer på att jobba som snickare, jag har ju snickarutbildning.

Chockade med oväntad frisyr i tv

Casper Janebrink i en fläta med rakat på sidorna

För fyra år sedan chockade Casper sina fans. Han hoppade in som vikarie i ”Bingolotto” i februari 2016 och när tittarna såg honom i rutan höll de på att tappa bingobrickorna i golvet. Casper uppvisade här en helt ny och mycket säregen frisyr med halvrakad hjässa och en lång vikingainspirerad fläta. Reaktionerna från tittarna lät inte vänta på sig. ”Sjukaste frisyren jag någonsin sett. Jag satt som förhäxad.”, skrev en tittare i ett inlägg. ”Jag tycker det är sick”, skrev en annan.

Annons

Casper själv berättade att han var ett stort fan av tv-serien ”Vikingarna” och att han nu älskar att se vild och råbarkad ut.

✔︎ 12 saker du inte visste om Arvingarna

 1. När grabbarna började spela ihop i et garage i Partille 1989 var det hårdrock som gällde. Caspers pappa, som spelade i Flaminogkvintetten, kom förbi och föreslog att de kanske skulle spela lite 60-talsmusik som Beatles. ”Om ni nu ska leva på musik måste ni få folk att dansa”, löd rådet.
 2. Genombrottslåten ”Eloise” har blivit en schlagerklassiker. Arvingarna kom sju i Eurovision med låten, som senare gjorts i hårdrockversion av Black Ingvars på albumet ”Earcandy Six” 1995. Vid Melodifestivalen 2010 tolkade Timo Räisänen låten. Vid Mellovinsten 1993 kom anklagelser om att ”Eloise” var ett plagiat av gamla USA-hiten ”Elenore”. Den låten hade Arvingarna spelat in på sitt debutalbum ”Coola killar” 1992.
 3. När Arvingarna tävlade i Mello 1999 med låten ”Det svär jag på” (som var skriven av Lena Philipson) fungerade inte Caspers mikrofon, så gruppen fick framföra låten en extra gång. Nu hjälpte inte det, de kom ”bara” trea. (Vann gjorde Charlotte med ”Tusen och en natt”).
 4. Att Arvingarna har musikaliskt påbrå är känt. Tommy och Kim Carlsson är bröder och deras pappa Hasse Carlsson sångare i Flamingokvintetten. Casper Janebrink har en halvbror, Christopher Janebrink, som spelar trummor i dansbandet Glennartz.
 5. Casper träffade sin hustru Helena en höstkväll 998 då han med några kompisar gick och såg Magnus Ugglas show på Trädgå´rn i Göteborg. Där såg han den vackra brunetten Helen och stegade fram för att bjuda upp henne. Då hann hans kompis fram före och bjöd upp.– Jag blev lite sur och tänkte: ”Det var ju min brud..” berättade Casper senare. Han gick dock fram och bröt dansen och tog över. Kompisen var sur länge över detta, men påminner gärna Casper om att han dansade med Helena först.
 6. Casper Janebrinks stora fritidsintresse är handboll. Han var en gång i tiden, innan musiken tog över, en lovande talang i klubben Sävehof. I dag är han fortfarande engagerad i klubben och tränar ungdomslaget där sonen Felix spelar.– Idag lever jag ut mina handbollsdrömmar genom barnen, säger han.
 7. Kim Carlsson, bandets gitarrist, skriver även låtar till bandet. Hans låt ”I mina minnen” har Flamingokvintetten spelat in med Kims pappa Hasse Carlsson som sångare.
 8. Innan de blev fulltidsmusiker hann grabbarna prova på andra jobb. Här något av de yrken de provat på. Casper: snickare. Tommy: brevbärare. Lars ”Lasseman”: butiksbiträde i musikaffär. Kim: livsmedelstekniker.
 9. Casper och tummisen Tommy Carlsson spelade tillsammans i hårdrocksbandet Ocewind, som senare bytte namn till Roadratt.
 10. Fotbollsfanset Casper skrev en låt till IFK Götbeorg. Den blev aldrig publicerad, men när Arvingarna letade efter en lämplig jullåt 2016 att spela in hittade man den gamla låten om IFK och ”änglarna”, som deras fans kallas. Änglatemat hölls, texten skrevs om och vips hade man sin jullåt ”Änglarnas jul”.
 11. Sommaren 2016 släppte man albumet ”Chilla ner” och skivbolaget tyckte att det var en bra idé att öppna en hotline dit folk kunde ringa och få relationsråd. Bäste rådet var alltid: chilla ner.
 12. Flera av gruppens många barn spelar både instrument och sjunger. Så det finns hopp om en ny generation arvingar.

Obs: Artikeln publicerades första gången i februari 2019, och uppdaterades i mars 2021.

Foto: TT

Annons