13-barnsmamman Mirka Norrströms avslöjande om skilsmässan från Peter

Mirka Norrström och ex-maken Peter.

TV-mamman Mirka Norrström är numera singel – efter en 23 år lång relation. Uppbrottet ägde rum inte en dag för tidigt.
– Jag var nära att gå under totalt, berättar Mirka för Hänt.
Se kaoset under middagen hemma hos Familjen annorlunda-Sami Nikula
Slå på ljud

Hur står det till Mirka?

– Idag känns det bra.

Annars, då?

– Jag är mitt inne i en depression, en utmattningsdepression, så det mesta i mitt liv är tufft. Det har varit en lång period där jag haft tonåringar som mått dåligt och gått igenom olika faser. Till slut har det tagit stryk på mig själv. Under våren blev det lite bättre, men så kom det olika smällar. Bilen gick sönder. Jag hittade ingen lägenhet som passade storleksmässigt. Allt som kunde gå åt helvete gick åt helvete.

✔︎ Det här är Mirka Norrström

Ålder: 49.
Stjärntecken: Kräfta.
Bor: Dalby utanför Uppsala.
Jobbar som: Influencer.
Familj: Barnen Kevin, 24, Sage, 22, Jennifer och Benny, 19, Celina, 17, Victor, 16, Alice och Oliver, 15, Thor, 13, Nellie, 11, Älva, 9, Lilja, 8, David, 6.
Medverkat i Familjen Annorlunda-säsongerna: 2, 3, 4, 6, 7, 9 och 10.
Det bästa med mig är att: Jag är omtänksam. Jag tänker mer på andras bästa än mitt eget. Det är viktigt att folk omkring mig har det bra.
Det sämsta med mig är att: Jag är väldigt dålig på att be om hjälp. Jag brukar få höra att jag är en ”envis finne”. Det ska mycket till innan jag ber om hjälp!
Här tar jag mina promenader: Hammarskogs naturreservat – ett skogsområde som ligger nära oss. Det är jättevackert där. När jag går där på promenadstigarna så lyssnar jag på musik. Alltid hårdrock.
Äter gärna: Fisk och skaldjur.
Äter ogärna: Blodpudding.
Dricker gärna: Vatten.
Dricker ogärna: Whisky, det är vidrigt.
Ser fram emot: Att flytta till vårt nya boende, en sexrummare som ligger ovanför ett församlingshem här i närheten.
Person jag alltid beundrat: Helen, min bästa väninna. Hon är väldigt duktig på att lyssna, hon har stöttat mig otroligt mycket. Och så har hon humor. Jag har jättekul med henne.

Kände du till slut att du inte orkade mer?

– Ja, precis så! Hur man än försökte, så… Jag kom inte vidare, jag tog hela tiden ett steg framåt och två steg tillbaka. Men tidigare idag hittade jag faktiskt ett boende. Tak över huvudet måste man ha och nu är boendebiten löst. Det är en jättestor lättnad, nu behöver barnen inte byta skola! Sedan får man ta ett steg i taget. Mitt största problem är mitt utmattningssyndrom. Ena dagen orkar jag rätt mycket, sedan är jag jättetrött i flera dagar efteråt. Jag vill bli mitt normala jag, men jag kommer nog aldrig bli det helt och hållet igen.

Är det sorgligt att känna så?

– Ja, jättesorgligt. Kroppsligt finns det inget stopp på mig. Det sitter i hjärnan. Det är den som sätter stopp och tar stryk.

Mirka om livet efter skilsmässan från Peter

Förra gången vi pratade var du gift med Peter, 56. Visst har ni gått isär?

– Ja, vi är skilda sedan fem år tillbaka.

Varför skilde ni er?

– Framför allt för att kärleken tog slut. Det gjorde det långt innan beslutet togs. Jag försökte kämpa för att hålla ihop familjen, men till slut gick det inte för min del. Inte alls. Att skilja mig är det absolut bästa beslutet jag tagit – i hela mitt liv.

Hur lång tid efter separationen började du hitta tillbaka till lyckan?

– Så fort jag flyttade.

Är din ex-make pappa till alla dina barn?

– Ja, vi höll ihop i 23 år.

Mirka och Peter är inte längre gifta.

I vilken ålder har du varit som lyckligast?

– Inget går att jämföra när man får barn, men i det stora hela måste jag nog säga 2016 när jag flyttade till eget boende. Det var en enorm lycka, jag kan inte ens beskriva det med ord. Det var en befrielse! Jag gick igenom några riktigt tuffa år innan jag var redo att fatta beslutet. Familjen är otroligt viktig för mig, jag ville verkligen ge 200 procent, men till slut var det så tufft att det liksom inte gick… Annars hade jag offrat mig själv totalt och det kan man inte göra. Jag var nära att gå under – totalt.

Är du singel nu?

– Ja, det är jag. Första åren gick åt att bygga upp mig själv. Att hitta mig själv. Att hitta min identitet. Jag visste inte riktigt vem jag var. Det som stärkt mig, under de här åren, är att jag insett att jag klarar av mer än jag någonsin trott. Peter rensade avlopp, tog hand om bilen, klippte gräsmattan. Jag hade aldrig tidigare använt en skruvdragare. När man känner att ”fan, jag fixar det här”, så växer man verkligen som människa. Är det något som inte går så är det inte hela världen, då får man be om hjälp.

Även om du är singel så har du mycket kärlek i din tillvaro – i form av 13 finfina barn. Bor allihop hemma?

– Nej, fyra bor inte hemma. Tre stora har flyttat till eget och Victor bor hos pappa just nu.

Mirka vill göra tv-comeback i Farmen

Hur många kylskåp har du?

– Två.

Toaletter, då?

– Två.

Mirkas barn samlade.

Har alla barn varsitt husdjur?

– (Skratt). Nej, vi har bara en hund. Saymon. Han är från Ryssland. Vi adopterade honom därifrån för två år sedan och behöll hans ryska namn. Saymon är världens lugnaste individ. Verkligen rätt hund för vår familj. Väldigt barnkär.

Vilken typ av karlar gillar du?

– Jag går mycket på personlighet, men de måste vara manliga. Inte mesiga. Han ska veta vem han är, vad han tycker och vill. Jag vill inte ha någon ja-sägare. Humorn är också jätteviktigt, han måste ha humor.

Har du dejtat något?

– Ja, men efter 23 år vet jag knappt hur man gör, (skratt). Jag har varit på några fikadejter, men jag har svårt att släppa någon ny man inpå livet. Sedan är det inte så att alla män liksom står på rad och väntar på att få bli styvpappa till 13 ungar. Det skrämmer många.

Har du hunnit ha något ”vanligt jobb” mellan barnafödandet?

– Ja, när jag väntade Nellie. Och precis innan coronan kom så fick jag ett extrajobb här i Uppsala – på lunchrestaurangen inne på Akademiska sjukhuset. Men så kom coronan och restaurangen var tvungen att stänga ner…

Vilket tv-program är du förtjust i?

– Jag älskar Farmen. Jag vill gärna vara med där!

Säg några andra saker du vill hitta på framöver, tack.

– Jag fyller 50 till sommaren. Då vill jag gärna åka till USA. Jag vill åka på tornado-safari, det är min stora dröm. Sedan hoppas jag att jag kan börja plugga till undersköterska till våren, det skulle kännas meningsfullt. Antingen vill jag jobba på förlossningen eller på barnpsyket.

Hur är relationen till din ex-make i dagsläget, förresten?

– Helt okej. Vi funkar bra!

Slutligen Mirka, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Morgonen. Eller kvällen. Då är det som lugnast. Jag sitter där med morgonkaffet eller kvällskaffet och det är tyst i huset. Det är skönt. Däremellan är det bara ett jäkla spring, (skratt).

LÄS OCKSÅ: Bonde-Peja bryter tystnaden om familjetragedin

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för Bachelor-tjejerna

Foto: TV4 & Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN