Robinson-Joanna Swicas egna ord om nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom

Joanna Swica
Exklusivt

I kvällens avsnitt av Robinson avslöjar Joanna Swica att hon varit förlamad. Men mer än så får inte tittarna veta. Nu berättar hon för Hänt om den otäcka nervsjukdomen.
– Jag var förlamad från halsen och ner, säger hon.

Årets säsong av Robinson är i full gång och i kvällens avsnitt går deltagarna in i deras 24:e dag vid Sveriges nordligaste spets.

LÄS MER: Anders Öfvergård ryter ifrån efter tittarkritiken

Men på dessa 24 dagar har det hunnit hända mycket. Bland annat har det kommit in två nya lagkaptener, lagen har gjorts om och Gränslandet har startats upp! Men i kvällens avsnitt når deltagarna ytterligare en milstolpe – nämligen sammanslagning av lag nord och lag syd.

Joanna Swica, 32, berättade i programmet att just sammanslagningen var ett av hennes stora mål i tävlingen.

– Nu börjar det roliga på riktigt och nu kommer ju jag typ riska och pakta sönder, säger hon i programmet.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Joanna blev förlamad vid 16 års ålder

Men precis innan deltagarna gav sig iväg till deras nya strand var det dags att utse vem som skulle bli befälhavare och ta plats i "maktens boning". Det hela avgjordes i en balanstävling – något som blev en rejäl utmaning för Joanna som varit förlamad. Nu berättar hon för Hänt om hur det gick till när hon drabbades av nervsjukdomen Guillain Barré.

– När jag var 16 år fick jag en nervsjukdom som heter Guillain Barré, som slår ut nervsystemen. Det började med domningar och stickningar i armar och ben, alltså den spred sig så att jag blev helt förlamad från halsen och neråt, säger Joanna och fortsätter:

– Så jag blev ganska snabbt sjuk, min kropp stängdes ner steg för steg, säger hon.

Robinson 2021

Det var balanstävling i Robinson

Foto: TV4

9 av 10 rekommenderar Svedea – försäkra din hund med upp till 30% rabatt. Klicka här!

När Joanna var 16 år var hon väldigt aktiv inom ridning och det var just på hästryggen som hon började märka av de första symptomen.

– Jag märkte att när jag red så hade jag inte samma kontroll över kroppen, när jag skulle hoppa över hinder kunde jag liksom inte resa mig upp på sadeln. Mina reflexer hängde inte med, säger Joanna.

Efter en tid av rehab blev Joanna frisk

Det hela började en morgon när hon skulle släppa ut hästarna, då föll hon ihop och senare i skolan så hände det igen och det slutade med en ambulansfärd till sjukhuset. Efter det behövde Joanna spendera två månader på sjukhus och läget var minst sagt oklart. Till en början kunde läkarna inte ens säga vad problemet var.

– Jag minns vid ett tillfälle när de säger till mina föräldrar att "det kanske är läge att börja se över era jobb och kanske börja trappa ner och kanske handikapp-anpassa huset", säger Joanna till Hänt.

Det hela slutade med några månader på ett vårdhem där Joanna bland annat behövde lära sig att gå igen. Men idag är hon återställd och trots att hon ibland blir påmind om sjukdomen så finns det inget som hindrar henne i det vardagliga livet.

– Jag kan ibland få rejäl muskeltrötthet. Jag kan känna av att jag har olika styrkor på mina kroppshalvor, jag kan bli trött i nerverna om jag till exempel varit förkyld eller liknande, så sätter det sig längre tid på kroppen. Och dålig balans, jag kan känna av det ibland, men vissa år känner jag ingenting, säger Joanna.

FOTO: TV4

LÄS OCKSÅ: Robinson-Joannas egna ord om bråket med Olivia Baldwin

LÄS OCKSÅ: Robinson-Alex och Tova-Sophia Aronssons relation idag – efter bråken

Senaste nytt