ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Per Holknekt återförenad med ex-frun: ”Vi älskar varandra”

04 mar, 2022 
AvOla Lagerström
Per Holknekt med sina ex-fruar.
Äktenskapet höll inte, men Per Holknekt är glad ändå. Han och ex-hustrun har funnit glädjen – trots att de lever på olika håll.
– Hon är en fantastisk kvinna, säger Per.
Annons
Per Holknekts nya ord om dottern Julia Holknekt – efter stora succénBrand logo
Per Holknekts nya ord om dottern Julia Holknekt – efter stora succén

I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar Per Holknekt, 61, om svåra sorgerna, kärlekslivet, ekonomiska smällen och livet som nykter alkoholist.

Hur står det till Per?

– Allt är relativt. Jag har gått igenom två ganska djävulska år, jag har sett många i min familj och närstående gå ur tiden. Jag har förlorat ett äktenskap, jag har förlorat min pappa och min bästa tjejkompis. Karin som hon hette, dog i början på februari.

Per sörjer sin bästa tjejkompis Karin Jimfelt Ghatans död. Här syns de på en mingelbild från 2014.

Så det har inte varit svårt att hålla sig för skratt?

– Nej, jag har verkligen satts på prov. Gud vet. Att vara man och bearbeta sorg är ingen skrattmatch. Vi män är inte tränade på det.

Annons

När i ditt liv har du känt dig som världens sämsta Per?

– Runt 1999, 2000. Jag hade varken nyckel eller plånbok. Jag hade en femårig dotter och var oförmögen att vara delaktig i hennes liv. Det tynger mig.

Fick du sova på soffan hemma hos folk?

– Ja, eller så tog man den plats som fanns. Vintertid kunde det vara under bar himmel. Sverige är ett dåligt land att vara hemlös i.

✔︎ Det här är Per Holknekt

Ålder: 61.
Stjärntecken: Oxe.
Familj: Döttrarna Carla, 4,5, Julia, 27.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Jobbar som: Serieentreprenör och föreläsare.
Det bästa med mig är att jag är att jag: Faktiskt lever.
Det sämsta med mig är att jag: Bär på en beroendesjukdom som jag önskar att jag inte vore född med. Tyvärr lärde jag mig alldeles för tidigt i livet att reglera måendet med hjälp av bedövning. När man var ledsen hittade man olika sätt att lägga sordin på det…
Jag dricker gärna: Becksvart snutkaffe.
Jag äter gärna: Kött.
Här tar jag mina promenader: Dit jag ska – inom rimliga gränser. I centrala Stockholm går jag överallt.
Mina bästa vänner är: Lojala!
Jag skäms över att jag: Fattat beslut i mitt liv där någon farit illa.
Tre saker jag vill göra men som antagligen aldrig kommer bli av: Jag funkar inte så. Det jag vill göra, det gör jag.
Där vill jag bli begravd: Jag vet inte, jag har inte tänkt så långt, men jag har någon slags idé om att jag har väldigt mycket tid kvar. Nyligen fick jag veta av min läkare att min ”inre motor” skulle göra en 30-åring grön av avundsjuka. Ska det stå något på min grav, så ska det stå: ”Det var inte så jävla lätt att vara Per Holknekt”.

Annons

Vilken svensk håla är du från?

– Falun. Föräldrar från Mora. Jag är dalkarl rakt igenom.

Hur var du som liten grabb?

– Väldigt duktig i skolan. Lite för bra i skolan för att få brudar, du vet vad jag menar. Man skulle kunna slåss, men jag var bra på matematik. Jag kom från en familj med höga ambitioner.

Så dina föräldrar var rekorderliga typer?

– Ja, farsan var mer eller mindre polischef i stan och mamma var mer eller mindre rektor i min skola. Förväntningarna var stora på lille Per, (skratt).

När var du med i en skvallertidning första gången?

– Oj! Det vet jag inte. Faktum är att jag valt bort den formen av litteratur, så jag har haft noll koll. Faktum är att jag väljer bort all form av litteratur.

Till förmån för vad?

– Livet. Att leva i verkligheten. Det är ett val jag gjort. Jag säger inte att jag raljerar, men jag har valt att inte konsumera film, tv och tidningar. I stället försöker jag hasa mig omkring och iaktta vad som sker runtomkring mig.

Annons

Vilken del av dig har inte kommit fram i medias blixtljus?

– Det är inte lätt att svara på den frågan, men folk som känner mig, känner inte den Per som beskrivs i media. De säger att jag är en helt annan person! Media har väl valt att göra någon form av tolkning av mig som kanske inte helt stämmer överens med verkligheten.

Utveckla.

– Jag tycker att jag är en god människa. Generös. Jag gör mitt yttersta för att hjälpa personer som har det svårt. Det är mitt kall. Sådant kommer ju inte fram, i vissa perioder, när jag svartmålas. Jag är en drivande person och försöker dela med mig av min glädje.

Per Holknekt deltog i den första säsongen av Big Brother, 2000. Här fotas han strax innan han ska in i Big Brother-huset.

Hur gick det till när du tjänade din första miljon?

– Jag gick halvt ner på knä, en gång i tiden, och friade kreativt till Karin Jimfelt, och frågade: ”Vill du starta ett modeföretag ihop med mig?” Tack och lov svarade hon ja innan hon hann tänka efter. Logiskt borde hon sagt nej. Hon kom från en svår tid i sitt liv. Själv kom jag från hemlöshet. Vi lutade våra enbenta själar mot varandra och lärde oss att stå igen.

Annons

Och succén hette Odd Molly?

– Japp! Fem år senare värderades företaget till en bit över en miljard.

Per Holknekt om sina ex-fruar

Vilken ekonomisk smäll har smärtat mest?

– Det var nog insikten om att mitt beroende även hade ramlat in i ett spelberoende. Det var sorgesamt att inse vad det kostade…

Det har talats om 50 miljoner kronor…

– Det kan nog stämma.

Är du rik som ett troll eller fattig som en kyrkråtta – just nu?

– Vet du vad, jag skilde mig för ett år sedan. Jag kom just hem från en resa med henne, vi åkte skidor i helgen.

Per har återförenats med ex-frun Linda. Här en bild på dem från 2017.

Du och Linda?

– Ja, Linda. En fantastisk kvinna. Kanske min bästa vän. Det känns så himla bra! Du vet, tidigare har jag haft ett överflöd av pengar. Lyckan bor inte där. Jag har insett det. Nu – när jag inte har bekymmer – känner jag mig rik. Jag vill bara leva ett liv fritt från ekonomisk oro.

Annons

I fjol skilde ni er efter närmare tre års äktenskap. Varför gick äktenskapet åt skogen?

– Man möter en människa och tänker att ”vi är rätt olika, ljuvligt!” Sedan upptäcker man att man är alltför olika. Nu bygger vi vår gemenskap på något annat. Vi var inte menade att vara under samma tak, men vi älskar varandra och vi ser upp till varandra.

Vad är senaste nytt på din relationsfront?

– Efter en skilsmässa, ja, vad gör grabbar då? Man ”bedövningsdejtar”. Jag gjorde det i tre, fyra månader efter uppbrottet. Det visade sig att jag inte var en helt ointressant man på marknaden, (skratt). Där någonstans började jag stilla mig. För första gången i mitt liv har jag blivit ihop med mig själv, för första gången har jag upptäckt att jag är ett gott sällskap till mig själv. Jag är trygg i min livssituation och jag har inget skriande behov av att dela min tid tjugofyra timmar om dygnet med någon annan. Jag tycker om livet som det är. Jag är pappa varannan vecka till min fyraåring. Då får jag kärlek och närhet av min lilla dotter. Varannan vecka jobbar jag med mina bolag. Det kan inte bli bättre!

Annons

Vad får man för en mumsbit till karl om man blir ihop med dig?

– Man får garanterat kaffe på sängen varje morgon. Sedan får man alltid ett jävligt putsat kök. Och enligt min ex-hustru får man massage som man skulle kunna betala för.

Vilket äktenskap minns du med störst glädje, det med Lena Philipsson, 56, eller Viktoria Tolstoy, 47?

– Båda dessa innehöll otroligt mycket glädje – också!

Per med exet Viktoria Tolstoy 2007 och med exet Lena Philipsson 2012.

Vad gör du när du inte jobbar eller är med din fyraåring?

– Jag har lärt mig att njuta av att göra absolut ingenting.

Vad innebär det?

– Som företagare och pappa har du alltid stora förväntningar på dig. Du ska leverera, du ska finnas till. Jag tycker att det är skönt när ingen behöver mig, när jag kan sitta och tomglo. Något slags hemmasnickrad meditation…

Annons

Du har varit nykter alkoholist sedan 2020. Den nittonde juli det året tog du din senaste – och förhoppningsvis sista – fylla. Vad fick dig att korka igen?

– Just då hade det bara gått en tid in i skilsmässan och jag mådde jävligt dåligt. Jag hade två vägar att gå. Gå sönder eller bli stark och hel. Då menar jag gå sönder på riktigt. Kanske dö. Det var ett aktivt val. Jag fick stöd och hjälp, tack och lov, men det var faktiskt inte särskilt svårt. Varje gång jag mått riktigt dåligt i mitt liv, har jag hjälpt andra som mått dåligt. Det har varit mitt sätt att läka mig själv. Den här gången ställde jag upp för en ung kille som behövde boende på soffan, han kom från ett tungt missbruk. Jag rätade ut killen, sedan lyckades jag fixa tjej åt honom. Nu har de förlovat sig. Är med barn. Det har hjälpt mig att hitta vägen tillbaka till mitt eget liv. Nu har jag bestämt mig för att fylla återstoden av mitt liv på saker som är bra, för jag har insett att jag kanske inte har så jävla mycket tid kvar... När man var 29 kunde man säga att ”jag längtar till om två veckor”. Jag har inte råd med det idag, jag får inte ens vänta tills på fredag, jag måste leva precis idag.

Annons

Säg tre saker som jag kanske inte känner till om dig!

– Jag har scenskräck men gjort 1306 föreläsningar. Jag har inte läst en bok sedan 1972, men skrivit ett antal. Och som 53-årig alkoholist och rökare sprang jag milen på 44,54.

Är du en hejare i köket?

– Ja, jag är jättebra på att göra god mat. Det kanske inte blir så fint, men det blir jävligt gott – och mycket.

Kan du stå på händer?

– Ja, både på golv och skateboard.

Är du hemsökt?

– Gud, nej! Men jag har haft några ”spöken” i trapphuset när jag kommit hem. Du vet, damer som läst i tidningen och listat ut var man bor – och så sitter de plötsligt där…

Vad väntar runt hörnet?

– Förhoppningsvis en resa. Jag kommer börja resa väldigt mycket. Jag vill bara släppa min lilla väska på golvet och landa på en hotellsäng…

Vad blir första destinationen?

– Las Vegas. Jag ska dit andra april. Bröllop med Elvis som präst, (skratt).

Slutligen Per, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det finns två veckor: pappaveckor och soloveckor. När jag har min dotter och hon är hel och ren och precis gått och lagt sig, så får jag två timmar för mig själv. De två timmarna värdesätter jag högt.

Foto: TT

Annons