LÄS MER:Marcus och MartinusLisa AjaxLiamooMaria SurDanny SaucedoDotterMelloklipp du vill se
Festis marknadsföring banner

Melodifestivalen-deltagarnas tragedier – psykakuten, fängelse och död

02 mar, 2022 
Ola Brising
Bakom succén i Melodifestivalen – här är artisternas tragiska livsöden.
✔︎ Vinnarens kollaps – förd till psykakuten: ”Jag ville bara dö”.
✔︎ Dog av svåra sjukdomen – efter flera års helvete: ”Jag vägde 45 kilo”.
✔︎ Bryter tystnaden om svåra familjesorgen – dottern dog chockartat.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Även om de har haft framgångsrika karriärer så är det flera av våra stora schlagerstjärnor som haft det tuffare privat. Hänt har kartlagt några av dem och det handlar om allt från drog- och alkoholproblem till självmordstankar och ond bråd död.

Nina Inhammar hamnade på psykakuten: ”Ville bara dö”

Nina med Kim 2001 och till höger en bild från 2012.

Nina Inhammar, 44, har Bert Karlsson, 76, att tacka för sina framgångar. Det var nämligen han som såg till att hon blev uttagen till dokusåpan Friends på turné.

Gruppen vann sedan Melodifestivalen 2001 med ”Lyssna till ditt hjärta”. 2004 deltog hon åter i mellon tillsammans med parhästen Kim Kärnfalk, 47, från gruppen Friends och med låten ”En gång för alla”. Nina kämpade på några år ytterligare med artisteriet men sedan blev pressen för stor.

Annons

Till slut kollapsade hon, hamnade på psykakuten och Nina & Kim la ner, gjorde sin sista konsert före jul 2006.

– Plötsligt ville jag bara dö. Jag började fundera ut hur jag skulle ta livet av mig utan att det skulle märkas att det var självmord. Självkänslan var på botten, jag började tycka illa om allt hos mig själv, har Nina berättat i Aftonbladet.

Men sommaren 2006 träffade hon även nuvarande maken Joakim Allard, 52, och 2007 flyttade de ihop på en gård på landet utanför Karlstad.

– Vi ville ut på landet, hittade vårt drömhus och slog till. Nu ska jag ta det lite lugnare. Jag ska läsa matte och fysik på komvux, berättade Nina i Se & Hör.

De gifte sig 2007, Nina började jobba på Ikea i Karlstad och 2008 fick makarna första sonen Axel, 13. Två år senare kom lillsyrran Jolie, 11 och ytterligare ett år senare det tredje barnet Emil, 9. Nina fick jobb på Karlstads El- och Stadsnät där hon var kvar till 2019. Sedan dess är hon handläggare på Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

Annons

För ett antal år sedan berättade Nina i Damernas värld:

– Jag trodde musiken skulle göra mig lycklig, det gjorde den inte. Nu har jag hittat hem. Jag är Nina istället för en produkt av någonting. Nu är jag hel.

Danne Stråheds svåra sorg – dottern dog

Danne Stråhed var med i årets upplaga av Melodifestivalen.

Danne Stråhed, 65, har varit artist sedan 1972 och var bland annat en av medlemmarna i dansbandet Wizex under 13 års tid. Under flera år jobbade han även med att driva sitt eget danspalats Dannero, som ligger mitt på den skånska slätten. Men det var först i år som Danne gjorde debut i Melodifestivalen med låten ”Hallabaloo”.

Trots en lång framgångsrik karriär så har artistens liv kantats av svåra sorger också, och den värsta av dem genomled han för tre år sedan då hans äldsta dotter Louise, från en ungdomsromans, gick bort.

Annons

– Hon dog av en tumör i hjärnan 2019. Det var ett tungt år. Inom loppet av några månader dog min dotter och båda mina föräldrar. Louise blev bara 40 år och när hon dog förlorade mina barnbarn Adele, 7, och Aiden, 6, sin mamma, berättar Danne Stråhed för Allas.

Janne bor på gården Dannero vid Skivarp i Skåne. Han är särbo med Boel Hansson, 55, och har ytterligare tre barn, Viktor, 38, Ellinore, 35, och Caroline, 31, från tidigare förhållanden.

Javiera Muñoz dog av sjukdomen – efter flera års helvete

Javiera i Mello 2000.

Javiera Muñoz debuterade i Melodifestivalen 2000 med ”Varje timme, var minut”. Två år senare var hon tillbaka med bidraget ”No Hay Nada Más”.

I mitten av 00-talet började hon tragiskt nog utveckla anorexia. Utlösande faktor för detta var med största sannolikhet äktenskapet med en av dansarna i hennes show. Maken var hotfull, våldsam och aggressiv. Han dömdes slutligen till sex månaders fängelse för misshandel och olaga hot och sångerskan tvingades leva under skyddad identitet.

Annons

I en intervju med Hemmets Journal 2012 berättade Javiera att det hela hade börjat med att maken kommit med elaka kommentarer om allt från hennes vikt till hur hon pratade och dansade. Han slog henne första gången redan en vecka efter att de gift sig och i intervjun berättade Javiera:

– Det var ett varningstecken som jag borde ha lyssnat på. Men jag var så chockad att jag bara tänkte: "Va? Vad var det som hände?"

Hon polisanmälde slutligen maken efter en brutal misshandel och sökte hjälp på ett kriscentrum. Sina dagboksanteckningar från helvetesåren med honom gav hon ut som en bok med titeln Clownen gråter 2012. Och i Hemmets Journal-intervjun i samband med detta förklarade artisten:

– Jag nådde fram till en punkt där jag inte kunde ljuga för mig själv längre. Jag höll på att gå under som människa. Jag vägde 45 kilo och orkade knappt gå på toaletten själv. Antingen måste jag ge mig iväg, eller också skulle jag dö för hans händer. Det fanns inga andra val.

Annons

Men trots att hon lyckades ta sig ur den destruktiva relationen så lyckades Javiera aldrig helt besegra anorexin den gett upphov till. 2018, då sångerskan var 40 år gammal, tog sjukdomen hennes liv.

– Hon hade otur, jättestor otur. Hon fick inte den hjälp hon behövde och blev aldrig inlagd vilket var väldigt svårt att förstå. Hon var extremt svag och väldigt, väldigt mager, sa hennes syster till Expressen i samband med Javieras bortgång.

Thorsten Flinck förlovad med 31 år yngre kärleken – efter alla skandaler

Thorsten Flinck med fästmön Daniella.

Den kände skådespelaren Thorsten Flinck, 60, debuterade i Melodifestivalen 2012 med låten ”Jag reser mig igen” som gick hela vägen till final. 2020 skulle han ha medverkat ännu en gång med låten ”Miraklernas tid”, men då diskades han från tävlingen eftersom han samtidigt stod åtalad för olaga hot och ringa skadegörelse efter ett trafikbråk i Varberg. Ett brott han dessutom villigt själv erkände för polisen.

Annons

Men brottsanklagelserna och diskvalificeringen är långt ifrån det värsta Thorsten varit med om. Faktum är att han nog är en av de nu levande artister med mest problematisk historia av alla i Sverige.

Han blev en hyllad skådis redan i slutet av 80-talet på Teater Galeasen i Stockholm, gick sedan vidare till Dramaten och förutspåddes bli den nye Ingmar Bergman, något som var ironiskt i och med att det, enligt vad Thorsten själv skrev i sin självbiografi som kom 2016, var just med Ingmar Bergman alla hans problem började. Efter att Flinck satt upp Misantropen 1995, skällde nämligen Bergman ut honom efter noter inför hela ensemblen därför att han ändrat i pjäsen. Två dagar senare upptäcktes att Thorstens drabbats av psoriasis artrit, en inflammatorisk ledsjukdom.

– Doktorn sade att det i 99 procent av fallen beror på hård psykisk press. Så Bergmans skott tog uppenbarligen, sa Flinck till Arbetarbladet i samband med bokutgivningen och berättade att han fick morfin som smärtstillande men att han snabbt stegrade till självmordsdoser.

Annons

Nu började ett allt tyngre narkotikamissbruk. Redan innan det hade han haft en utpräglad missbrukarpersonlighet, men då snarare flytt till mat, sex och alkohol. 1999 hade det gått så långt att han efter att ha tagit en överdos låg död på akuten i åtta minuter innan läkarna lyckades återuppliva honom.

2001 fick han sedan sparken från Dramaten på grund av samma missbruk och samma år misshandlades han med träplankor av tre män som sa att han stulit pengar från dem. Själv förnekade Thorsten stölden.

Thorstens ex Annika med döttrarna Felice och Happy.

Under resterande 00-talet duggade skandalerna tätt. Han attackerade hög som ett hus en 20-årig kvinna han var hemma hos för att duscha med en bordskniv, en senapstub och en ketchupflaska. Enligt Expressen hotade han med att döda henne varpå han sprutade ner henne med ketchup och senap innan polisen hann gripa honom.

Annons

Han misshandlades själv på Dalarö värdshus, enligt ögonvittnen av en annan ”helt galen påtänd man”. Han försökte åka utomlands utan id-kort och pass, gick fram till en polis för att be denne intyga att han var Thorsten Flinck, varpå polisen arresterade honom och förde honom till Österåkeranstalten då han upptäckte att det fanns en arresteringsorder på skådisen efter att han smitit från en hotellnota.

Det finns så klart mycket mer. 2011 sa han till exempel i en intervju med Aftonbladet att han gillade att snatta i Tyresö Centrum:

– Jag tycker om att sno grejer från rika företag.

De senaste sex åren har Thorsten påstått sig vara drogfri, men om hur det egentligen varit med den saken tvistar de lärde.

Han hade ett långt av- och på förhållande med programledaren Annika Jankell, 60, under 90-talet och med henne fick han döttrarna Felice, 30, och Happy, 28. I början av 2021 fann Thorsten kärleken på nytt i 31 år yngre Daniella Karlsson, 29, som han nu har förlovat sig med.

Kikki Danielsson dömdes för grovt rattfylleri

Kikki.

Kikki Danielsson, 69, har deltagit i Melodifestivalen sammanlagt nio gånger mellan 1978 och 2006 och vunnit den två gånger, först med ”Dag efter dag” 1982 och sedan med ”Bra vibrationer” 1985. Men vid sidan av kändisskapet har Kikki, framför allt efter att hon 1999 skilde sig från maken Kjell Roos, 65, tyngts av alkoholproblem.

Annons

Samma år som skilsmässan från mannen hon har barnen Emma, 37, och Victor, 31, med, så körde sångerskan av vägen och dömdes för grovt rattfylleri med 2,44 promille i blodet. Straffet blev 40 dagars samhällstjänst med indraget körkort i 18 månader och 14 månaders behandling mot alkoholism.

Kikki påstod dock ihärdigt att hon inte hade druckit mer än tre glas vin. Men skulle det vara sant så gör det inte saken mycket bättre. Det skulle bara innebära att hon under en längre period druckit så mycket att hon i vad som kändes som ett normaltillstånd hade en kraftigt förhöjd alkoholhalt.

Redan året därpå bröt Kikki ihop för öppen ridå i kvällstidningarna. Hon grät ut och sa att hennes vänner vänt henne ryggen genom att sälja ut henne till skvallerpressen för några tusenlappar. Sen dröjde det bara fyra år innan hon åkte dit för rattfylla ännu en gång och dömdes till 40 dagsböter på sammanlagt 10 600 kronor.

Annons

Därefter skrev Kikki i ett öppet brev att hon på nytt skulle genomgå behandling för sin alkoholism och skriva in sig på ett behandlingshem. Den här gången ville hon gå till botten med sitt missbruk. Några veckor senare hade Kikki, Bettan och Lottas show sin premiär utan Kikki eftersom hon var kvar på behandlingshemmet.

Senare samma år försökte hon vinna folkets sympatier genom att ännu en gång tala ut i en kvällstidning. Hon beskrev skriverierna om den senaste rattfyllan som en offentlig avrättning och avslöjade att hon mådde så dåligt att hon hade börjat tröstäta falukorv. Samtidigt började hon gå på AA-möten och var med i Vägverkets kampanj för alkolås på bilar för att sona sina brott.

Något år senare sa sig sångerskan ha blivit nykter och börjat meditera istället för att dricka. Men istället för alkohol började hon missbruka mat och 2006 ställde hon upp i tv-programmet Du är vad du äter där hon lyckades rasa i vikt offentligt.

Annons

Fansen hoppades så klart på ett lyckligt slut, men redan 2007 kraschade Kikki igen när hon uppträdde på Idrottsgalan i Kristianstad kraftigt berusad, vinglade runt på scenen och sluddrade fram till att konserten avbröts. Efter att ha blivit hjälpt av scenen hävdade Kikki att orsaken till berusningen var ett kraftigt överintag av lugnande tabletter.

Åren som följt sedan dess har hon talat ut om allt från att hon led av både reumatism och trapp-fobi till sömnapné. Hon påstod sig även ha tagit kontakt med sin döda far via ett medium 2011. Ofta följdes gråtreportagen i kvällstidningarna också upp av nya på varandra följande comebacker från sångerskan.

Nano dömdes till fängelse

Nano med ex-frun Frida.

Nano Omar, 35, har varit med i Melodifestivalen två gånger och gått till final båda gångerna, först med låten ”Hold On” 2017 och sedan med ”Chasing Rivers” 2019. Men varken innan eller efter att han slog igenom som artist har livet varit särskilt lätt för Nano.

Annons

Som barn placerades Nano på fosterhem eftersom föräldrarna inte kunde ta hand om honom ordentligt. Han fick komma hem igen efter något år, men förflyttades när han var i de tidiga tonåren vidare till Älgeredskollektivet i Bergsjö, Hälsingland, ett HVB-hem för unga killar eftersom han ansågs ha såväl familje- som skolproblem. Där stannade han i tre år.

– Det var rätt hårt. Kollektiva bestraffningar och sådant, ändå minns jag det som en bra tid. Man fick inte ha med sig datorer, men jag övertalade dem att få ta med min synth och fortsatte att hålla på med musik, skriva och sånt, har han berättat för Hänt.

När han flyttade därifrån var han 17 och hade redan provat droger och alkohol. Det blev inte bättre av att han flyttade tillbaka till ett hem som fortfarande inte var stabilt. Det tog inte lång tid innan Nano hamnade i fängelse första gången.

– Jag hade så många frågor, men inga svar. Drogerna tog över, ingenting förändrades hemma. Jag drabbades av skuldkänslor som i sin tur ledde till kriminalitet. Jag åkte in för bland annat butiksrån och olovlig körning. Men det var rätt skönt att sitta inne, bli av med alla problem och ångest. Så fort jag kom ut från fängelset ville jag förändra mitt liv, men efter två veckor var jag tillbaka i häktet igen. Jag åkte ut och in tre, fyra gånger. Men innan dess hade jag verkligen försökt söka hjälp, var i kontakt med socialtjänsten, men de sa bara att jag skulle byta telefonnummer och umgänge och så lätt är det ju inte.

Annons

Han träffade sin ex-fru Frida Blum, 33, första gången redan för 18 år sedan och fick under åren fram till genombrottet i Melodifestivalen 2017 fyra barn med henne. Han slutade med kriminaliteten, men fortsatte dricka under många år av deras förhållande, så det var många gånger Frida fick ta hand om allt hemma själv.

När succén med ”Hold On” kom (en andraplats och flest av folkets röster) vände allt till det bättre för artisten, men då han var med och tävlade andra gången i mellon 2019 kom nästa stora bakslag. Trots att han gick till final med sin låt via andra chansen så var det med tungt sinne, för precis innan var hans lillebror inblandad i en svår trafikolycka.

Faktum var att det gjorde Nano så ont att han övervägde att hoppa av Melodifestivalen helt. Som tur var gjorde han inte det. Brodern klarade sig trots skadorna med livet i behåll och kunde rehabiliteras, och i augusti 2019 gifte sig till sist Nano och Frida efter 16 år ihop.

Något år senare började förhållandet dock knaka i fogarna. Sent förra våren åkte Nano till Kongo för att spela in en ny skiva på svenska, vilken kommer att släppas om några månader, och i höstas ansökte han och Frida gemensamt om skilsmässa.

Foto: TT

Annons