LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Så gick det sen för deltagarna i Lilla Melodifestivalen

12 mar, 2021 
Fredrik Jönsson
My Wängdahl, Benjamin Ingrosso, Julia Kedhammar, Vendela Hollström och Ulrik Munther i Lilla Melodifestivalen.
Hur gick det sen för deltagarna i Lilla Melodifestivalen? Här berättar de själva!
✔ Ratades av Idol-juryn – tvingades motta hotbrev: ”Sår som inte läker”.
✔ Försvann spårlöst efter succén – bryter tystnaden: ”Inte för mig”.
✔ Håvar in miljoner – men har otur i kärlek.
✔︎ Då- och nu-bilder – se förändringen.
Annons
5 heta Mello-frågor med WiktoriaBrand logo
5 heta Mello-frågor med Wiktoria

Hänt har sökt mängder av deltagare i Lilla Melodifestivalen. Vissa har gått under jorden – men flera berättar om sina nya liv.

✔︎ Vendela Hollström

Ålder: 24.
Bor: Stockholm.
Civilstatus: Singel.
Med i Lilla Melodifestivalen: 2007.

Vendela Hollström 2007 och 2021.
Vendela Hollström i Lilla Melodifestivalen 2007 och hur hon ser ut i dag.

Du slutade tvåa i Lilla Melodifestivalen vad minns du?

– Det var bara en positiv upplevelse. Jag gick på kryckor under den tiden, så jag var inte med på en enda dansrepetition. Den enda gången jag körde dansen var på genrepet och när det väl gällde. Hur kunde jag vara lugn och ändå göra det? Okej, jag var tio år.

Du har fortsatt jobba med musik och sökte till Idol två gånger. Men det blev inget?

– Jag fick inte jättemycket tv tid första året. Men de tryckte mycket på tidigare livserfarenheter och historier. Andra gången ville jag inte berätta något personligt om mig. Jag sökte, men fick höra att jag inte hade skit under naglarna.

Annons

Hur kändes det?

– Det var tråkigt i stunden. Det är inget jag sörjer i dag.

Du kommer inte söka till Idol igen?

– Nej, det kommer jag inte göra. Jag har fått förfrågan varje år sedan dess, men sagt nej då Idol inte är den enda vägen. Det är viktigt att jag ska få bestämma över min egen musik och mina egna val. Jag kommer inte söka dit. Fine, de kan kommentera min sångröst, men kommentera inte det livet jag lever eller har levt. Jag kommer inte slänga mig in i någonting för att desperat synas. Musik är viktigare än så, det måste gå rätt väg.

Vendela Hollström i Lilla Melodifestivalen 2007.
Vendela på scenen 2007.

Det är inte första gången du har stött på motgångar för din musik. Jag har läst att du fick ta emot hotbrev och blev mobbad i skolan.

– Det är ett sår som inte kommer att läka, tror jag. Men jag vänder det till något positivt, man blir starkare av det och får en annan syn på livet. För mig har det varit jäkligt viktigt för att jag ska vara mig själv. Jag kommer inte offra någonting för att passa in i någon mall.

Annons

När fick du hotbrev?

– Det var när jag var med i My Camp Rock 2010, en serie av Disney Channel. Det var tillsammans med Oscar Zia. Jag vann faktiskt. Efter det blev det värre igen med utanförskap, men en helt annan nivå. Det var verkligen sjuka saker som hände då. Jag fick hotbrev hem, men har fortfarande inte läst dem. Föräldrarna har slängt dem, men har återberättat. Så jag har varit med om saker, men valde att inte berätta det för Idol.

Tänker du skriva låtar om den tiden?

– Jag har försökt att skriva om det flera gånger, men det blir inte bra. Det är väl ett tecken på att jag kanske ska släppa det – det är meningslöst. Det var jobbigt i stunden, men jag kommer inte ge dem den kredden.

Hur lever du på din musik i dag?

– Jag har kämpat på. Jag startade faktiskt företag när jag gick på gymnasiet för att ta betalt på rätt sätt, det har jag kvar än i dag. Just nu är det mestadels studiojobb med tanke på rådande omständigheterna. Men jag har lagt all min krut på musiken sen ”Lilla Mello”, och sen jag tog studenten. Jag har fått med en av mina låtar i New York Fashion week, som spelas till modellerna på cat walk.

Annons

Vad jobbar du annars med?

– Innan corona kunde jag försörja mig helt musiken. Men nu tar jag extra jobb. Det går att leva på musiken om man är envis. Sen kan man inte leva som Beyonce – men vem fan gör det?

Civilstånd?

– Singel sen några månader. Det tog slut. Vi var väldigt karriärsinriktade båda två.

Hur tänker du kring familj?

– Det är så långt borta för mig. Jag lägger så mycket tid på musik. Det har, tyvärr kanske man ska säga, alltid varit nummer ett, haha. Att skapa någon ny familj har jag inte tid för nu, men kanske sen.

✔︎ Nils Norrhamn

Ålder: 24.
Bor: Göteborg.
Civilstatus: Gift med Hanna, 24.
Var med i Lilla Melodifestivalen: 2008

Nils Norrhamn i Lilla Melodifestivalen 2008 och 2021.
Nils Norrhamn i Lilla Melodifestivalen 2008 och hur han ser ut i dag.

Du blev fyra. Vad minns du?

– Det var längesen. Jag minns bara att det var väldigt roligt.

Håller du på fortfarande på med musik?

Annons

– Jag är i full gång, jag sjunger väldigt mycket i dag. Framför allt i en kyrka som heter Hillsong Church. Där leder jag lovsång, som det heter när jag sjunger i kyrkan. Det är en otrolig mix, allt från gospel till lugna låtar.

Var vill du göra med din musik?

– För mig är det här perfekt. Jag är inte så intresserad av artisteriet. När jag sjunger där handlar det mindre om mig och mer om musiken och det vi sjunger om.

Du vill inte slå igenom som artist?

– Nej. Jag älskar musik, men jag tycker inte det yrket verkar så kul. Det finns många andra yrken som verkar roligare.

Vad jobbar du med i dag?

– Jag jobbar som key account executive på ett konsult och rekryteringsföretag. I kombination med det pluggar jag hundra procent på Handels.

Nils Norrhamn och frun Hanna.
Nils Norrhamn och frun Hanna.

Svettigt! Vad ska du bli?

– Det är en bra fråga. Jag tycker finansmarknaden är rolig, jag vill vara med och driva företag.

Annons

Du gifte dig 2018 när du var 21 år. Det var tidigt.

– Ja, det kändes rätt. Så varför inte?

Hur träffades ni?

– På en musikturné för några år sedan. Det var en sommar, vi åkte på en båt. Vi seglade mellan olika platser och sjöng.

Hur friade du till din fru?

– Vi var ute på vårt sommarställe och firade två år tillsammans. Jag hade köpt en ring och hade kommit fram till att det ske någon gång under semestern. Jag bokade bord på en restaurang, och så hade vi en bra dag innan där vi solade och fiskade. Hon förväntade sig inte det. Efter att vi hade ätit så satte vi oss på klipporna. Haha, jag vet, det är klyschigt. Jag hade fixat så att min storasysters man kom med en drönare och filmade allt. Så när den kom flygande nära frågade hon "varför sitter vi här?". Då gick jag ner på knä.

Annons

Du sjunger i kyrkan. Är du troende?

– Ja, jag är övertygad om att det är sant. För mig handlar det om att se Jesus som Guds son. Han har gett oss ett bra liv, att leva i förlåtelse och allt som tillhör. Det är jätteviktigt för mig. Och all den kärleken som kommer med det ger mig ett lugn i livet. Att man ser till något större än en själv.

✔︎ Julia Kedhammar

Ålder: 20.
Bor: Marbella (annars i Stockholm).
Civilstånd: Singel (”Jag klagar inte en sekund”).
Var med i Melodifestivalen: 2014.

Julia Kedhammar i Lilla Melodifestivalen 2014 och 2021.
Julia i Lilla Melodifestivalen 2014 och hur hon ser ut i dag.

Vad minns du av Lilla Melodifestivalen?

– En av de roligaste sakerna jag gjort i livet. Inte bara tävlingen, utan hela processen. Vi var världens härligaste gäng med deltagare, producenter och kamerateam, jag hade så kul! Jag var såklart supernervös på tävlingen, men jag hade inga förväntningar på att jag skulle vinna för alla var så duktiga.

Annons

Hur stort var det att vinna?

– Det var så stort, jag var så otroligt glad och stolt över mig själv. Jag tänker fortfarande tillbaka på den känslan och blir varm i kroppen.

Det är sju år sedan du vann. Vad har hänt sen dess?

– Haha, Gud vad tiden har gått fort. Jag har gjort sjukt mycket saker. Jag har blivit signad av Warner och släppt två singlar, tagit studenten, ”backpackat” i Asien och flyttat till Spanien.

Och din musikkarriär just nu?

– Jag har lagt karriären på is lite grann för att jag kände att jag inte riktigt fick bestämma själv hur jag ville göra, och man ska göra saker för att det är roligt. Jag tog en paus, men jag saknar det jättemycket så det kommer inte dröja länge innan jag är på banan igen. Jag släppte nyligen fem covers på mina favoritlåtar, och det var sjukt kul att bara få göra något för skojs skull och jag blev jättenöjd.

Annons

Har du gjort några fler musikjobb?

– Jag har gjort en del projekt med exempelvis barnprogram, både på Spotify men även på mitt andra jobb där jag dubbar och sjunger in filmer och serier.

Vad jobbar du med i dag?

– Inom försäljning i Spanien. Själva jobbet är inte riktigt min grej eftersom jag inte klarar att sitta stilla på ett kontor hela dagen, men jag är här för alla härliga kompisar och livet i Spanien, haha. I Sverige jobbar jag på världens mysigaste skola.

Hur är Spanien?

– Det är så härligt verkligen. Jag flyttade hit med två av mina bästa vänner och vi har så kul. Jag har träffat så många härliga människor och har haft världens bästa – och sjukaste – dagar och kvällar. Jag älskar värmen och solen. Sen är det tråkigt med den rådande situationen.

✔︎ Elias Elffors Elfström

Ålder: 20
Bor: Tillfälligt på Östermalm, Stockholm.
Civilstånd: Singel.
Var med i Lilla Melodifestivalen: 2013.

Elias Elffors Elfström i Lilla Melodifestivalen 2013 och 2021.
Elias Elffors Elfström i Lilla Melodifestivalen 2013 och hur han ser ut i dag.

Du vann! Hur minns du din tävling?

– Jag var tolv år och det var ett äventyr på flera sätt, en stor upplevelse. Jag hade spelat och uppträtt på lite olika scener, men det här var nog första gången jag fick känna mig som en artist på riktigt. Som ett barn med artistdrömmar var ju det här så stort som det kändes att det kunde bli. Att få stå och sjunga på Gröna Lunds stora scen framför en himla massa människor och göra förvirrade intervjuer med riktiga journalister – och bli plåtad av stora kameror.

Annons

Hur stort var det att vinna?

– Det kändes overkligt när jag stod på scenen och mitt namn ropades upp. Så det var gigantiskt stort för mig. Sen var det ju en ännu större grej att åka till Ukraina och representera Sverige i Junior Eurovision Song Contest. Där kändes det som att det var på allvar, det var folk som bloggade och sände live från mina repetitioner. Det blev otroligt mycket uppmärksamhet under en ganska kort tid. Sen hade jag ju oturen att hamna i målbrottet mellan Lilla Melodifestivalen och Junior Eurovision Song Contest vilket var en dramatisk historia i sig som satte spår en tid framöver.

Det är åtta år sedan du vann. Vad har du gjort sedan dess?

– Jag har gått klart grundskolan och gymnasiet, jag har fortsatt att göra musik i olika former.

Hur ser musikkarriären ut nu?

– Jag jobbar i högsta grad fortfarande med att försöka göra min musik till en karriär, som artist, producent och låtskrivare. Under de senaste åren har jag släppt tre singlar under mitt eget namn Elias Elffors Elfström. Innan det var jag en av två medlemmar i en duo som hette Moonboot, och vi gav ut två singlar i samarbete med skivbolaget Roxy Recordings. Som producent och låtskrivare har jag jobbat med ett tiotal andra artister. Mycket av det jag har producerat finns på olika streamingtjänster.

Annons

Pluggar eller jobbar i dag?

– Jag pluggar musikproduktion på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Vad har mer hänt under de här åtta åren?

– Jag har träffat många begåvade och trevliga människor samt artister under de senaste åren. Jag har lekt cool som tonåring och låtsats bli full av 2,8:or som resten av gänget. Jag har varit kär några gånger, flyttat till Östermalm och provat på livet som snobb. Insett att det inte är en lifestyle för mig.

✔︎ My Wängdahl

Ålder: 24.
Bor: Kumla.
Civilstånd: Singel.
Var med i Lilla Melodifestivalen: 2005.

My Wängdahl i Lilla Melodifestivalen 2005 och 2021.
My Wängdahl i Lilla Melodifestivalen 2005 och hur hon ser ut i dag.

Vad minns du av tävlingen?

– Jag minns att det var väldigt häftigt att komma dit. Jag kommer från en liten ort utanför Kumla och att då få komma till Stockholm, bo på hotell och vara i SVT-byggnaden var helt fantastiskt. Det var jättecoolt,en dröm att få vara med.

Annons

Vad hände med musikkarriären?

– Jag satsade inte direkt på musikkarriären efter det. Det kändes som att det räckte, det var intensivt med turné. Jag saknade också mina vänner i min lilla ort där jag bodde. Några år senare gjorde jag en jullåt som jag skickade till släkt och vänner, men det var det. I dag är musik är ett stort intresse och jag sjunger på bröllop, begravning och dop.

Har du aldrig haft artistdrömmar?

– Jag hade kanske det när jag var yngre, men det har ändrat sig hur äldre jag har blivit. Jag vet att det är en tuff bransch, och det är svårt att ta sig in i den. Drömmen är att vara musikalartist. Men jag har satsat annorlunda. Nu studerar jag till förskolelärare, så jag satsar på det.

Annons

Kul! Berätta vad du gör i dag.

– Det är mest plugg. Jag jobbade med barn tidigare och så kände jag att det var dags att ta tag i det och börja plugga, att satsa på något.

Hur går det med kärleken?

– Jag har aldrig träffat någon seriöst, jag har mest dejtat fram och tillbaka.

Men du vill ha familj?

– Ja, i framtiden. Jag älskar barn. Men inte ännu, jag vill bli färdig med skolan och så först.

✔︎ Ulrik Munther

Ålder: 27.
Bor: Göteborg.
Civilstånd: Tillsammans med Beata, 26.
Var med i Lilla Melodifestivalen: 2009.

Ulrik Munther i Lilla Melodifestivalen 2009 och med flickvännen Beata 2016.
Ulrik Munther i Lilla Melodifestivalen 2009 och med flickvännen Beata 2016.

Ulrik Munther vann Lilla Melodifestivalen 2009, vilket ledde till ett skivkontrakt året efter. Man såg honom i tv-program som Bingolotto, Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg.

2012 medverkade han i Melodifestivalen. Det gick bra för honom, han slutade på tredje plats, och samma år gjorde han sin första Sverigeturné, bara 18 år gammal.

Annons

Året efter fortsatte framgångarna med en tredjeplats i Melodifestivalen,

Två år senare debuterade han som skådespelare i långfilmen Efterskalv och blev sedan nominerad i Bästa manliga huvudroll – men fick där stryk av Rolf Lassgård för insatsen i En man som heter Ove.

Karriären gick därefter snabbt framåt för Munther.

Men på kärleksfronten gick det sämre.

– Det blev krångligt med det där med relationer, jag blev nog extra nervös över att någon kanske visste vem jag var. Om man skulle våga sig bjuda ut någon och kanske får nobben, sa han i en intervju enligt Expressen.

Men Munther hittade kärleken i Beata, höll sig borta rampljuset – och kom tillbaka i rampljuset igen. I en intervju med TV4 i oktober 2020 berättade han om sin prestationsångest och svårigheterna att hitta sig själv.

Annons

– När jag tittar på gamla klipp av mig själv när jag var yngre så kan jag känna osäkerheten som var då. Generellt är folk osäkra när de är yngre. Man ska hitta sin plats och man ska lyssna på andra människor, sa han i intervju med TV4.

✔︎ Bianca Ingrosso

Ålder: 26.
Bor: Stockholm.
Civilstatus: Singel.

Bianca Ingrosso och Malin Eriksson 2006.
Bianca med Malin Eriksson 2006. Till höger Bianca 2020.

Bianca ställde upp i Junior Eurovision Song Contest 2006 tillsammans med Malin Eriksson – och blev då besegrad av Molly Sandén. I dag är Bianca en av Sveriges mest kända tv-profiler, med över en miljon följare på Instagram. Influencern går att följa i Wahlgrens Värld.

Hon har valt bort musiken och i stället blivit en framgångsrik företagare.

Bianca Ingrosso var med och grundade Caia Cosmetics 2018. Hon och de tre andra grundarna sålde strax över hälften av bolaget för cirka 200 miljoner kronor. Det gjorde att Bianca Ingrosso tjänade drygt 60 miljoner kronor på affären, skrev DI Digital.

Annons

Bianca Ingrosso är singel för tillfället. I höstas pratade hon mycket om av och på-relationen med Phillipe Cohen, som hade pågått i flera år. I Wahlgrens värld hade tittarna fått se paret bråka rejält och Bianca gråta vid flera tillfällen.

Bianca gjorde en abort förra våren efter att Phillipe inte ville behålla barnet.

– Det var ju fan inte lätt. Det var verkligen inget självklart val, jag velade tusen gånger om dagen, i flera flera dagar, berättade Bianca i Wahlgrens värld.

Hon tog en tablett, men ångrade sig resten av dagen.

– Phillipe har ju rätt i en del av att vi är inte redo för vi har inte haft det bra det senaste halvåret. Det har varit tjafs och bråk och dålig kommunikation. Och vi hittar liksom inte en grundtrygghet. Uppenbarligen så är vi två egoister som lever i ett förhållande vilket gör att vi inte hittar vårt vi, sa hon i Wahlgrens värld.

Annons

De gjorde slut för en tid sedan. I en video på Youtube pratade hon om uppbrottet:

– Jag tror att förra året hade jag mig själv så mycket att jag knappt insåg det själv. Näthatet, min barndom, min dåliga självkänsla. Mycket som hände i mitt privatliv som ni fått ta del av i Wahlgrens värld, gjorde att jag på riktigt hatade mig själv som aldrig förr. Det går liksom inte att älska någon när man inte älskar sig själv, sa hon i videon.

✔︎ Benjamin Ingrosso

Ålder: 23.
Bor: Stockholm.
Civilstånd: Singel.
Var med i Lilla Melodifestivalen: 2006.

Benjamin Ingrosso i Lilla Melodifestivalen 2006 och 2021.
Benjamin i Lilla Melodifestivalen 2006 och hur han ser ut i dag.

Benjamin vann Lilla Melodifestivalen 2006. Tolv år senare tog han även hem stora Melodifestivalen. Däremellan släppte han singlar, var med i musikaler, uppträdde i Allsång på Skansen och medverkade i Melodifestivalen 2017. Efter segern året efter har hans karriär tagit fart ytterligare och tittarna fick se honom i Så mycket bättre 2020.

Annons

I år leder han sitt egna program Benjamin's på TV4.

När han var med i Breaking News berättade han att han firade framgången i Melodifestivalen med en bra sommar.

– Jag blir mitt bästa jag på fyllan. Jag blir glad och kärleksfull och självförtroendet blir lite för bra, vilket inte är något jag gillar, sa Benjamin i Breaking News enligt Nyheter 24.

Benjamin Ingrosso hade ett sex år långt förhållande med influencer Linnea Widmark, 24, men relationen tog slut under våren 2019.

Många låtar han har skrivit har handlat om henne och uppbrottet. Han bekräftade det när han deltog i Så mycket bättre.

– Känslorna kom så jävla mycket där borta, jag var lite emotionell och jag hade inte pratat om mitt ex på det sättet. Jag kände från ingenstans en klump i halsen, sa han i Rix Morgonzoo i november 2020.

Annons

Widmark hamnade i Costa Rica med sin nya kärlek. I januari i år avslöjade Benjamin att han inte träffar någon.

– Jag skulle nog inte kunna klara av att ha en relation nu när det händer så mycket. Jag skulle behöva vara lite självisk.

I sitt eget program Benjamin's avslöjade han nyligen att Molly Sandén var hans första förälskelse.

– Jag var nio år, och hon var ju 14, sa han i programmet.

Foto: TT & Privat

Annons