Idol 2023 marknadsföring banner

Beslutet för Gunhild Stordalen – stöttas av Petter Stordalens syster Kjersti

01 apr, 2021 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung.jpg.jpg?imageId=7409509&x=0&y=0&cropw=100&croph=76.502732240437&width=1318&height=1318
Malin Ljung
Gunhild Stordalen och exmaken Petter Stordalen
Gunhild Stordalen har tuffa år bakom sig. Dels lever hon med en obotliga sjukdom – och för drygt ett år sen skilde hon sig från Petter Stordalen.
Nu berättar hon om läkarnas nya beslut för henne och stöttas av exmakens syster.
"Ett känslosamt ögonblick för det markerar slutet på ett långt, läskigt, tragiskt år”, skriver Gunhild nu.
Annons
7 svenska kändispar som gått skilda vägar 2020
7 svenska kändispar som gått skilda vägar 2020

Entreprenören och klimatengagerade Gunhild Stordalen visar på sina sociala medier mest upp sin kamp för att sprida kunskap om hållbart leverne. Det vill säga att äta mer grönt och att alla ska ta sitt ansvar för att få klimatet på rätt köl igen – eller åtminstone bromsa utvecklingen av den nedåtgående trend det rapporteras om.

Men på det privata planet har hon haft flera tunga strider de senaste åren. I början av 2020 kom chocknyheten om att Gunhild och maken Petter Stordalen skulle skilja sig.

De hade då varit gifta i nio år och poängterade att skilsmässan var ett gemensamt beslut och att de fortsatt skulle vara vänner.

Gunhild Stordalens kamp mot sjukdomen

Deras äktenskap hade många tuffa år i bagaget. 2014 drabbades Gunhild Stordalen av den obotliga och extremt allvarliga autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Gunhild genomgick två krävande stamcellsbehandlingar i Nederländerna, hon var den första personen i världen som genomgick behandlingen som ansetts både experimentell och farlig. Vid sin sida hade hon hela tiden Petter Stordalen.

Annons

Bara veckor före skilsmässan med Petter kunde Gunhild dela med sig av ett glädjebesked:

”Det är ett mindre mirakel! På bara fem år har en dödlig diagnos blivit botbar! Tack vare medicinsk innovation i kombination med hälsosam växtbaserad föda, sömn och meditation så kan jag äntligen göra mig av med min otäcka transplantationsmedicin”.

Men 2020 har varit tufft. Först separationen – och under våren bröt coronapandemin ut runt om i världen. Och Gunhild Stordalen kan definitivt anses ingå i riskgruppen. Med hennes diagnos och också behandlingarna hon genomgått skulle det vara en stor risk om hon skulle bli sjuk i corona.

Därför fick Gunhild Stordalen vaccin

Nu ger dock Gunhild Stordalen ett stort glädjebesked – sjukvården i Norge har beslutat att låta henne få vaccin redan nu.

"Ett känslosamt ögonblick för det markerar slutet på ett långt, läskigt, tragiskt år, och det ger verkligen hopp att pandemin snart kan vara över", inleder Gunhild sitt inlägg.

Annons

På bilden sitter hon iförd munskydd medan en person med en spruta i handen plåstrar om Gunhilds överarm. Samtidigt väljer hon att förklara varför hon får vaccinet redan nu, ett beslut som vården tagit på grund av hennes sjukdomshistorik

"Jag fick vaccinet för min kroniska immunåkomma (svagt immunsystem) som orsakats av benmärgstransplantationerna. Och jag mår helt perfekt idag", skriver Gunhild.

I kommentarsfältet stöttas hon av bland andra tidigare svägerskan, Petter Stordalens syster Kjersti som hälsar glad påsk till Gunhild.

FOTO: Terje Pedersen/TT, Eero Hannukainen/TT

Annons