Lasse Kronér om årets julvärd: ”Vill göra igen”

Tareq Taylor och Lasse Kronér

Årets julvärd är ännu inte presenterad av SVT.
Nu svarar Lasse Kronér på frågan om att ta över hedersuppdraget.
– Det där skulle jag vilja göra igen, säger den folkkära programledaren till Hänt.
Tareq Taylor och Sofia Ståhl om årets julvärd
0:46

Efter reklamen: Tareq Taylor och Sofia Ståhl om årets julvärd

(0:46)

Slå på ljud

Att få frågan om att vara årets julvärd i SVT är för många något av det mest prestigefulla man kan ta sig an.

Trots att november är runt hörnet har kanalen ännu inte avslöjat vilken som i år kommer att ta plats i fåtöljen på självaste julafton och leda tittaren genom kvällen – och framförallt få äran att tända det obligatoriska ljuset innan Kalle anka och hans vänner önskar God jul drar igång.

Den första julvärden var Bengt Feldreich och 1980 tog Arne Weise över uppdraget och gjorde det minst sagt till hans eget. Han var nämligen julvärd hela vägen fram till 2002, med undantag från 1988, 1989 och år 1990.

Sedan Arnes sista sändning 2002 har det presenterats en ny julvärd varje år – men vem kan det tänkas bli denna jul?

Hen vill fjolårets julvärd se som sin ersättare

I fjol var det ingen mindre än stjärnkocken och krögaren Tareq Taylor som tog plats i rutan på den stora dagen. Han hyllades något enormt för uppdraget.

– Jag höll på att köra av vägen. Sen bröt jag samman. Jag tycker det här är ett så stort hedersuppdrag. Tårarna kom. Det var som att trycka på en knapp. Jag tror jag lade på luren till och med för att få ringa upp igen. Det känns otroligt stort, verkligen, sa då Tareq om när han fick frågan om hedersuppdraget.

När Hänt träffade på Tareq och hans flickvän Sofia StåhlEn värld av Skifs passade vi på att fråga vem han helst skulle se ta över efter honom nu när juletider närmar sig.

– Det pratade vi om för ett tag sedan, säger Sofia till Tareq och fortsätter:

– Jag sa Carina Bergfeldt och sen så sa vi Farah, säger Sofia.

– Ja, Farah Abadi skulle jag tycka vara en fantastik julvärd, jag är ett stort fan av Farah, jag tycker att hon har den värmen och närvaron som krävs för det, säger Tareq till Hänt.

Lasse Kronérs ord om hedersuppdraget: ”Passade mig väldigt bra”

Men ännu har SVT varit tysta om vem det faktiskt blir. Men en som minst sagt är sugen på uppdraget är den folkkära programledaren Lasse Kronér – men han tog sig an hedersuppdraget 2008 och för Hänt berättar han att han inte tror att han skulle få göra det igen, hur gärna han än hade velat.

– Jag tror att SVT har bestämt sig att köra ny varje år. Att man hela tiden har nya ansikten efter Arne Weise. Efter att han slutade så har man nog gjort att det är en ny varje år. Och dej är väl okej, säger Lasse i en intervju med Hänt.

Lasse berättar att det var ett uppdrag som passade honom väl och att det gjorde honom pirrig i magen.

– Däremot kände jag väldigt mycket när det var, så kände jag att det där skulle jag faktiskt vilja göra igen. Och så tror jag att alla de som har gjort detta känner. För det är en väldigt fin uppgift, det var jättekul att göra det. Jag kände att det passade mig väldigt bra också. Men det är nog bara en sak som man bara får göra en gång, tror jag. Det var nästan lite pirr i magen, man kände ”wow, får jag göra detta?”

Förhoppningsvis får vi snart veta vem det är som blir årets julvärd!

FOTO: Karin Törnblom/TT/Lars Schön

FRÅN FÖRSTASIDAN