TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Storytel hänger på poddtrenden

15 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Rebecka Teglind, Brita Zilg och Kelda Stagg gör en samtalsserie om död och förruttnelse. Pressbild.
Med en nystartad samtalsserie om förruttnelse och styckmord, "Liket efter döden", hänger Storytel på poddtrenden. Dokumentära eller verklighetsbaserade berättelser tillhör de mest lyssnade även på ljudboksplattformarna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Liket efter döden" har rättsläkaren Brita Zilg, rättsantropologen Rebecka Teglund och kriminalteknikern Kelda Stagg kallat sitt Instagramkonto. Här finns berättelser om vad som händer i kroppen till exempel vid olika former av kvävningsdöd, eller om hur dna kan spåras vid brottsplatser och matchas mot olika register. Efter två år ska Instagraminläggen nu utvecklas till en samtalsserie under ledning av musikjournalisten Ika Johannesson.

– Det handlar om död och förruttnelse. Det är kärnan i true crime, vi förklarar vad som händer med någon som har dött, säger Kelda Stagg, till vardags kriminaltekniker som jobbar åt polisen.

Forskning på lik

Ett avsnitt ska handla om så kallade bodyfarms, ett slags utomhuscenter i framför allt USA dit privatpersoner har donerat sina döda kroppar i forskningssyfte för just kriminaltekniker och polis. Kelda Stagg har besökt en i Tennessee.

Storytel väljer att kalla "Liket efter döden" för en samtalsserie snarare än podd.

Annons

– För oss är det här lite nytt, vi försöker hänga på den stora poddtrenden med sanna berättelser men också snackprogram. Det finns ju de som har svårt att ta till sig an en hel bok på tio timmar, säger Åse Ericson, chef på Storytel Norden.

Bland de ljudböcker som har högst lyssning på ljudboksplattformarna finns även biografier och "sanna livsberättelser". Konkurrenten Bookbeats egna satsning i vår är influeraren Therése Lindgrens tredje självbiografiska bok: "Konsten att lyckas som medelmåtta" som kom i slutet av januari. Även Storytel publicerar senare i vår en egenproducerad självbiografi: "Boogieman – Livet och låtarna" av Owe Thörnqvist, 94, som liksom Therése Lindgren också läst in sin egen historia.

Avgörande vänskap

Helt självbiografisk är även debutanten Jessica Springfeldt Råkets nya ljudbok på Storytel. Hennes "Irina och jag" handlar om en osannolik och livsavgörande vänskap i unga år och om författarens decennier av sökande efter Irina som hade flyttat hem till Ryssland.

– Det är en trend på strömningstjänsterna med det dokumentära och "det äkta", säger Åse Ericson.

Samtidigt fortsätter Martin Ezpeleta med dokumentärserien "Förvinnanden". Efter sina dokumentärer om försvunna svenska ungdomar koncentrerar sig Martin Ezpeleta den här gången på dem som blir kvar. Förutom de drabbade medverkar också en psykolog.

Annons