KRÖNIKA: Nej, 2016 var inget skitår – tack vare kvinnorna

Krig, ett galet presidentval, död och terror. År 2016 kommer på många sätt gå till historien som ett fruktansvärt jävla skit-år.

Men om vi ska orka leva vidare måste vi se de små sakerna som samtidigt gjorde världen bättre.

2016 var också året då en helt vanlig, ung tjej med ångest blev allas förebild på Youtube.

Året då Tv4’s programledare Peter Jihde tar sina insulinsprutor i tv och därmed bröt ett stort tabu kring diabetes.

Året då en av våra största bloggare Paow vågar lägga upp bilder och stå för att hon har psoriasis-utslag över hela kroppen.

Året då Sveriges kanske mest kända mediaprofil Filip Hammar öppet berättar i en intervju i SVT att han förmodligen är bipolär.

Men framförallt var 2016 kvinnornas år.

När Little Jinder med sitt blåa hår och frispråkiga sätt sjunger om att hon vill ha sex på bästa sändningstid i Tv4 och folk älskar det.

Att Alicia Vikander kammar hem en av de tyngsta priserna i världen under Oscarsgalan.

När Zara Larsson vägrar låta sin feministiska röst tystna trots allt hat, och blir samma år en av de största artisterna under fotbolls-EM plus prisad under MTV-awards.

Att Pernilla Wahlgren ärligt och mänskligt visar upp när hon får en ångestattack i sitt eget program och att hennes dotter Bianca berättar för pressen att hon får håravfall av sina p-piller.

Att modellen Candice Swanepoels omstridda bild där hon ammar sitt barn har fått över en halv miljon likes och hyllats av mammor världen över.

När modeikonen och storbloggaren Kenza Zouiten har mod att skriva på sin blogg att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp och folk svarar att det inte är hennes fel.

När Elisa Lindström och Bianca Wahlgren Ingrosso slog ut Thomas Wassberg och därmed skapade den första tjejfinalen någonsin i storprogrammet Let’s Dance.

Att Taylor Swift sopar mattan med manliga såväl som kvinnliga kollegor när hon toppar listan över mest betald i Hollywood.

När Tove Lo slår rekord med en miljard lyssningar på Spotify samtidigt som hennes musiksyster Miriam Bryant blev den första (och hittills enda) artisten som någonsin legat etta, tvåa och trea på svensktoppen – samtidigt.

Att Stina Wollters normbrytande och ärliga kropps-aktivism-konto visserligen togs bort från instagram men att hon fick tillbaka det och nu förgyller våra flöden med sund kroppshållning igen.

Och att Clara Henry på årets näst sista dag lägger upp en bild på sitt armhår och hyllas internet över.

Nej, de här sakerna kan aldrig väga upp emot det mörker och den rädsla som växt i världen under året som gått.

Men de är en påminnelse. Om att det också händer fina saker som kan inspirera, peppa och trösta.

Och att vi kanske på ett sätt är påväg mot ett öppnare och mer accepterande samhälle där ingen ska behöva skämmas för vare sig kön, hår, känslor eller utseende.

Låt oss kämpa tillsammans under 2017 för att nå dit.


ANDRA KRÖNIKOR AV JOHANNA BLADH: 

10 anledningar till att Top Model för kurviga modeller behövs

Beliebers är inte sjuka i huvudet 

Fuckboys som “Addinator” måste sluta få fame i tv

Senaste nytt