KRÖNIKA: Fuckboys som "Addinator" måste sluta få fame i tv

Efter veckans uppmärksammade blogginlägg från dokusåpadeltagaren "Addinator" undrar Johanna Bladh: vem har egentligen ansvar för kändisar som skapas i tv?

I veckan har Sverige skakats av flera historier om kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Sofia låg och sov med sin 1,5 åriga son i hemmet när en främling bröt sig in och tafsade på henne, 22-åriga Susanne överfölls av en man 50 meter från bostaden och ytterligare en kvinna har anmält att en man tog sig in i lägenheten och förgrep sig sexuellt på henne medan hennes sambo var ute med hunden.

Samma vecka publicerar ”Ex on the beach”-deltagaren Andrijano ”Addinator” Mijanovic ett blogginlägg (som direkt raderades) där han beskriver hur han förgrep sig på sin exflickvän utan minsta antydan till ånger.

När flickvännen kommer hem full och däckar på sängen misstänker Adde att hon varit otrogen. Men istället för att försöka väcka sin käraste och ställa frågan så googlar han sig till följande: enda sättet att få reda på sanningen är att ”stoppa in ett finger i hennes pussy och är det jättevarmt så har hon haft sex”.

Adde utför, utan vidare fundering, sin mycket kliniska studie (eller inte) och kommer fram till det otvivelaktiga resultatet att hans flickvän definitivt varit otrogen. Varför? Hon är ju jättevarm i fittan! Dessutom beskriver Andrijano hur hans enastående luktsinne larmar om att hon luktar konstigt där nere, inte alls som hon brukar.

Tidigare i år har vi fått se ”Addinator” luftjucka mot tjejer under första dejten, mentalt trycka ner kvinnor genom att prata förnedrande om dem och presenterat sig själv på följande sätt:

– Jag är en kille som inte gillar långa tjejer, för man kan inte kasta runt dem.

Vi har följt den Andrijanos utspel under två års tid när han skrikit ”sug kuk” i tv, oprovocerat tryckt sitt kön mot kvinnor och pratat om tjejer som om han äger rätten till deras kroppar.

Nu hyllas han överallt på sociala medier, mest av unga män som ser upp till hans attityd. I en intervju med Aftonbladet berättar Amelia Silowa, som deltog i samma säsong, om Addes inflytande:

– Jag tycker att det är jättehemskt att unga killar ser upp till det här beteendet. Jag får meddelanden som ”du tar kuk jättelätt” eller ”haha, han knullar dig sen kastar han dig”.

Vid ett tillfälle i tv-serien är Andrijano på dejt med Cindy där de båda äter jordgubbar. Han utbrister då:

– Cindy verkar ju stoppa in vad som helst i munnen, då kan hon ju lika gärna stoppa in den här, och pekar mot sitt skrev.

I en annan del av serien säger han:

– Alla killar är fuckboys. Så kommer det alltid vara.

Sexuella övergrepp i olika grad mot kvinnor sker så ofta idag i Sverige att jag är rädd. Rädd för att gå ensam hem och rädd för att somna ensam på kvällen. Enligt mig bottnar dessa övergrepp i en vidrig kvinnosyn. En kvinnosyn som bland annat gror i dokusåpor där män talar om kvinnor som objekt snarare än människor.

Alla vill ha klick och tittarsiffror men ingen vill ta ansvar för värderingarna som förs vidare till unga pojkar i Sverige.

Andrijano hävdar i efterhand att blogginlägget var påhittat men hans usla kvinnovärderingar kvarstår.

Jag undrar hur han från första början kunde få utrymme i ett av de största dokusåpa-programmen på bästa sändningstid. Inte bara en säsong – utan två.

Vi måste ställa oss frågan: Vem tar ansvar för de mediala profiler som skapas av tv-branschen och sedan influerar ett helt land?

Alla killar är inte fuckboys.

Men vi måste sluta låta fuckboys få fame i tv.

LÄS MER: Svenska dokusåpastjärnan förgrep sig på sitt ex