LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Tittarna illa berörda efter inslaget om äldreomsorg i Nyhetsmorgon

28 dec, 2021 
Nyhetsmorgons Soraya Lavasani och Martin Järborg
Nyhetsmorgon sänds som vanligt under mellandagarna.
Programmet har bland annat tagit upp ämnet äldreomsorg och matvanor som gjorde tittarna väldigt illa berörda.
”Helt bedrövligt”, skriver en tittare.
Annons
Därför försvinner Anders Pihlblad och Jenny Alversjö från NyhetsmorgonBrand logo
Därför försvinner Anders Pihlblad och Jenny Alversjö från Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon sänds som vanligt under juletid och mellandagarna. Flera olika programledare har tagit plats, under julafton så ledde Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt programmet. I mellandagarna har Soraya Lavasani tagit plats med bland andra Martin Järborg och Anders Pihlblad.

Under måndagens avsnitt av programmet togs ämnet äldreomsorgen upp. Det handlade om att hälften av de som bor på äldreboenden i Sverige är undernärda eller är i riskzonen för undernäring, rapporterar TV4. Inslaget har nu mötts av blandade reaktioner.

Äldreomsorgens brister – hälften av de äldre är undernärda

I samband med ett nytt år och nyårsafton kommer också nyårslöften. Ett vanligt sådant är att man ska träna och gå ner i vikt.

Under måndagens Nyhetsmorgon gästade kostvetaren Janina Blomberg och pratade om varför många äldre borde skippa bantningen som nyårslöfte.

– Har man inte ätit ordentligt och om man är väldigt tunn... Om man snubblar och ramlar kan det hända att man gör illa sig ordentligt. Det finns det väldigt många exempel på, hur det är starten på en ond spiral, säger kostvetaren Janina Blomberg i Nyhetsmorgon.

Annons

Janina ger sedan tips på vad äldre kan göra för att få i sig mer protein.

– Snåla inte på pålägget, när man väl äter en smörgås kan man lägga på mer än vad man gjort tidigare. I soppor och grytor, klicka i kvarg, säger Janina Blomberg.

Soraya och Martin syns i Nyhetsmorgon i TV4
Ett viktigt ämne som togs upp i TV4:s Nyhetsmorgon, de äldres matvanor.

Tittarnas starka reaktioner efter inslaget: ”Helt bedrövligt!”

Många reagerar nu på TV4:s Facebook där de har publicerat inslaget. Många tittare är upprörda över situationen med de äldre.

”Det är SÅ sorgligt och grymt att inte de gamla ska kunna frossa i det de gillar och få tillgång till mer mat. Det är förnedring och fascistiskt att bestämma över människor som arbetat ett helt liv och nu behöver hjälp”, skriver en tittare.

Annons

”Man blir ju för fan rädd för att bli gammal i det här landet Helt bedrövligt!”, hälsar en annan tittare.

”Hur kan sådant fortfarande förekomma? Förr fanns "ättestupa" verkar mera barmhärtigt. Vad har regionerna och ansvariga på sk. vårdhemmen för ansvar för sina "brukare"???? Har vi otur och bli äldre, är det inget positivt som väntar från sk. äldre vården. De glömmer inte ta betalt, och det ju bra....?”, skriver en tredje tittare.

FOTO: TV4

Annons