LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Kändisar som lider av en obotlig sjukdom: ”Vill ta till vara på tiden”

16 maj, 2024 
8 kändisar som lider av kroniska sjukdomar
Allt är inte glitter och glamour i de här kändisarnas liv.
Bakom kulisserna tampas de nämligen med en sjukdom – som de aldrig kommer att bli frisk från.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gift vid första ögonkastet Ida bekräftar tuffa sjukdomsbeskedet: ”Tumör i gallgången”Brand logo
Gift vid första ögonkastet Ida bekräftar tuffa sjukdomsbeskedet: ”Tumör i gallgången”

Lotta Engberg, ulcerös kolit

Hösten 2003 drabbades Lotta Engberg, 61, plötsligt av våldsamma smärtor i magen. På den tiden var hon gift med Patrik Ehlersson, 60, som fick köra henne akut till sjukhuset i Allingsås. Väl där fick hon reda på att hon lider av den allvarliga och ovanliga tarmsjukdomen ulcerös kolit, eller blödande tjocktarmskatarr som det också kallas.

Sjukdomen går inte att bota och kan leda till svåra buksmärtor och blodig avföring. Man löper dessutom upp till åtta gånger större risk att drabbas av tjocktarmscancer än andra.

Annons
Lotta Engberg
Tommy Holl/TT

Lotta Engberg kommer behöva äta medicin varje dag resten av sitt liv för att hålla sjukdomen i schack.

– Jag har inte ändrat på mitt liv, förutom att jag numera ser till att få en rejäl nattsömn, har hon tidigare berättat för Expressen.

Samir Badran, visual snow

33-årige Samir Badran lider av den ovanliga ögonsjukdomen visual snow, som fortfarande är något av en gåta för forskarna. Det finns i dagsläget ingen medicin eller behandling som hjälper mot den ovanliga åkomman.

Annons
Samir Badran
Jimmy Wixtröm/ Aftonbladet / TT

Samir har förklarat att det är som att det är ”myrornas krig” eller flimmer i synfältet. Han fick diagnosen när han var 16 år gammal.

”Det verkar inte finnas någon behandling tyvärr så bara ta det som en man. Fy fan, vill hata mitt liv men måste tänka positivt”, har han skrivit om sin sjukdom på Instagram.

Maria Forsblom, PCOS

I Nyhetsmorgon är Maria Forsblom, 37, nästan alltid glad och sprallig. Men bakom kamerorna har livet inte varit en dans på rosor. Hon lider av den kroniska hormonsjukdomen PCOS, som innebär att man har många äggblåsor på äggstockarna. De kvinnor som lider av PCOS får ägglossning mer sällan än andra.

Annons
Maria Forsblom
Karin Törnblom/TT

Maria fick diagnosen på gymnasiet och var orolig att hon aldrig skulle kunna bli gravid. Att hon idag är mamma till sönerna Matheo, 4, och Milan, 6, är något Maria Forblom är enormt tacksam över.

– Det var helt fantastiskt men samtidigt så osannolikt. Vi fattade ingenting och jag blev så chockad eftersom vi trodde det skulle ta tid. Men det var förstås väldigt välkommet, har hon tidigare sagt om gravidlyckan.

Anna Book, PCOS

En annan kvinna som lider av PCOS är Anna Book, 53. Hon upplever att den kroniska sjukdomen har påverkat hennes ämnesomsättning en hel del och har i intervjuer förklarat att hon hade vägt betydligt mindre om hon inte led av den.

Annons

– Jag kände att något inte stämmer. Kroppen skriker och jag fick ökad hårväxt i ansiktet, mustasch, grövre ögonbryn, det började växa hår under armarna och jag fick humörsvängningar, har hon berättat i Malou efter tio.

Anna Book
Patrik Österberg/TT

I samma intervju förklarade Anna Book att hon äter mindre än vad som är rekommenderat och tränar regelbundet – men ändå inte ser några resultat.

Tommy Nilsson, artros

I Sverige beräknas runt tio procent av befolkningen ha artros i någon eller flera leder. En av de drabbade är Tommy Nilsson, 64, vars inställning till livet har förändrats en hel del sedan han fick diagnosen.

Annons

– Jag vill ta till vara på den tiden jag har kvar, har artisten sagt i en intervju med Hemmets Journal.

Vad är då artros? Jo, det är en sjukdom som ofta drabbar äldre människor och sitter alltså i kroppens leder. Man kan få ont och bli stel.

Tommy Nilsson
Anders Wiklund/TT

Amy Deasismont, alopecia

2018 gick Amy Deasismont, 32, ut på Instagram och berättade att hon lider av alopecia areata, vilket orsakar fläckvis håravfall. Det var Amys syster som upptäckte detta när hon flätade hennes hår en dag.

Annons

”Alopecia är jävligt irriterande och stressande. Speciellt i början. Vad jag grät i början”, har hon skrivit på Instagram om diagnosen.

Amy Deasismont
Carl Magnus Lindström

Olle Jönsson, familjär tremor

När Olle Jönsson, 68, uppsökte läkarvård misstänkte de till en början att han drabbats av parkinson. Snart visade de sig att de okontrollerbara darrningarna berodde på familjär tremor, vilket kan beskrivas som en mildare version av den förstnämnda sjukdomen.

För Hänt har Olle tidigare berättat att många misstar sjukdomen för att han är alkoholiserad. Eftersom Lasse Stefanz-sångaren inte har druckit alkohol på över 20 år tyckte han till en början att det var jobbigt att folk hade de fördomarna.

Annons

– Det var jobbigt att behöva försvara att det är en sjukdom. Men nu bryr jag mig inte om det längre, folk får tro vad de vill, sa han nyligen till Hänt.

Olle Jönsson
Samuel Steén/TT

Prins Daniel, nedsatt njurfunktion

Prins Daniel fyllde nyss 50 år. Han är enormt tacksam över att få bli äldre, eftersom det ett tag såg mörkt ut. Prinsen föddes med nedsatt njurfunktion på grund av en ärftlig sjukdom. På grund av detta genomgick han en transplantation våren 2009. Innan dess gick han på dialys.

Annons

– Finns det inte dialys dör man. Jag hade turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över, har Daniel sagt i en intervju.

Prins Daniel
Karin Törnblom / TT

FOTO: TT

Annons