ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Prins Daniel talar ut om svåra sjukdomen: ”Tar mediciner varje dag”

29 aug, 2023 
PRINS DANIEL
När prins Daniel träffade kronprinsessan Victoria bar han på en hemlighet, nämligen att han skulle opereras.
Nu berättar han om sjukdomen och hur den påverkar honom än idag.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden SessionsBrand logo
Kronprinsessan Victoria sjunger med till Niklas Strömstedt på Solliden Sessions

Prins Daniel, 49, fyller snart 50 år och självklart är det något som ska firas med bravur. Inför hans födelsedag har han ställt upp på en intervju med Carina Bergfeldt, 43, Prins Daniel 50 år, där de speglar hans liv fram till nu.

Det är dock mycket som händer för kungafamiljen år 2023. Den 15-16 september firar kung Carl Gustaf, 77, att han haft tronen i 50 år, det enda problemet är bara att det är den 15:e september som prins Daniel fyller 50 år.

– Det är ju alldeles speciellt. 15 september, det var ju då kungen tillträde 1973 och prins Daniel fyller då 50 år samma dag. Men det kommer firas. Det kommer kanske firas lite senare, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Prins Daniel om operationen – tvingas ta mediciner

Det var våren 2009 som prins Daniel genomgick en njurtransplantation. Han hade haft nedsatt njurfunktion på grund av en medfödd, men icke ärftlig, sjukdom, förklarade Hovet då.

Annons

I den nya dokumentären på SVT får prinsen frågan om hur illa det egentligen var:

– Hur ska jag uttrycka det? I och med att jag fick min pappas njure så kunde ju vi planera för det. Men det är ju svårt att planera det perfekt, så jag hade väl några veckor då jag gick i dialys i fem, sex veckor och då är man ju väldigt dålig. Då behöver man ju det för att liksom kunna fungera.

Prins Daniel anser dock inte att han var nära döden, tack vare dialysen.

– Nej… I och med att det finns dialys, men finns det inte dialys dör man ju. Men jag hade ju turen att få min pappas organ och det är ju nu 14 år sedan, så det är jag otroligt tacksam över och har aldrig haft några bakslag sedan dess, säger Daniel och fortsätter:

– Jag märker inte det. Det är mer att man tar medicin varje dag för att njuren ska trivas.

Prins Daniel om att donera organ – privata avslöjandet

Med andra ord märker prinsen bara av sjukdomen på grund av att han fortfarande äter mediciner för njuren. Men nu berättar han även hur han ser på donationer i allmänhet.

Annons

– Men jag har ju haft tur, det finns ju flera hundra människor som står i kö för att få ett organ. Den här stressen att det är hemskt att inte vara frisk, och att då få vänta kanske år ut och år in. Vissa överlever ju inte ens i väntan på sitt organ. Sedan vet man samtidigt att viljan hos svenska folket är extremt stor när det gäller det här. 80-90 % av svenskarna är positiva till att donera ett organ vid händelse att man skulle omkomma. Då har man organ för att rädda upp till åtta människors liv, men det är förhållandevis få som tar den här minuten att gå in på donationsregistret och anmäla sig, säger Prins Daniel.

Daniel har anmält sig till donationsregistret och han antar att Victoria också har det.

FOTO: SVT

Annons