En hederlig jul med Knyckertz blir julkalendern 2021 – här är allt vi vet

David Sundin, Gizem Erdogan, Axel Adelöw, Paloma Grandin

Årets julkalender heter En hederlig jul med Knyckertz och nu finns det skäl att redan börja längta till december.
Efter att 2020:s julkalender Mirakel kritiserats för ha tagit upp känsliga ämnen, går nu denna i tjuvarnas tecken.
Nu presenteras handlingen och vilka som spelar huvudrollerna.
Allt vi vet om säsong fyra av Bonusfamiljen
Slå på ljud

Årets julkalender på SVT har fått titeln En hederlig jul med Knyckertz och bygger på böckerna om tjuv-familjen Knyckertz, som är skrivna av Anders Sparring.

Utöver böckerna om familjen Knyckertz så har Sparring också varit manusförfattare för bland annat De tre vännerna och Jerry, Björnes magasin, och Allram Eest.

Leif Lindblom ska nu regissera årets julkalender och även han har mycket erfarenhet i bagaget. Han har bland annat gjort Cleo, Svensson Svensson, Molanders och Halvvägs till himmeln.

Det är dock inte första gången som Anders Sparring gör en julkalender. Det var nämligen han som låg bakom Superhjältejul, med Supersnällasilversara och Stålhenrik i spetsen, som sändes 2009.

Julkalendern 2021 handlar om tjuvar

SVT:s senaste julkalender Mirakel fick mycket kritik för att de ska ha förskönat synen på HVB-hem. Det gick så pass långt att de blev anmälda till Granskningsnämnden, och många var oerhört upprörda.

”Två känsliga ämnen berörs i årets julkalender. HVB-hem samt adoption. Tyvärr framställs båda helt felaktigt och målar upp en helt felaktig, kränkande och skadlig bild av vad ett HVB-hem är och hur adoptioner i Sverige går till.", skrev en anmälare då.

En hederlig jul med Knyckertz förväntas därför kanske bli snäppet barnvänligare, trots att det handlar om en kriminell familj. Anders Sparring är hedrad över uppdraget och han hoppas och tror att svenska folket kommer gilla vad de ser.

– Jag är superglad och hedrad över julkalenderuppdraget, och ser mycket fram emot familjen Knyckertz möte med svenska folket. Jag tror att kärlek kommer att uppstå, säger han.

Gizem Erdogan och David Sundin spelar de vuxna huvudrollerna som mamma Fia och pappa Bove, medan Axel Adelöw och Paloma Grandin gör rollerna som barnen Ture och Kriminellen.

Ture Knyckertz är elva år och vill fira en hederlig jul, vilket inte är helt lätt när ens familj är tjuvar. Pappa Bove har till och med sagt: ”Om man bara ger ett barn tillräckligt mycket kärlek, så kommer kriminaliteten av sig själv.”

Lillsyrran Kriminellen är redan mästare på massa tjuvtrix, men Ture, han kan inte ljuga och känner att det är svårt att passa in i familjen.

David Sundin och Gizem Erdogan gör huvudrollerna

David Sundin, som har barn i ”rätt ålder”, var tack vare dem redan insatt i Sparrings böcker och är därför väldigt hedrad över att få göra rollen som pappa Bove.

– Eftersom jag har barn i rätt ålder har jag läst böckerna med stor behållning. Jag blev väldigt glad när jag fick höra att de skulle bli julkalender och att jag skulle få vara med, säger han.

Inspelningarna av de 24 avsnitten sätter igång om ungefär två veckor. Rollen som Bove blir David Sundins andra skådespelarinsats någonsin, efter rollen som Dynamit-Harry i nya Jönssonligan-filmen.

– Jag verkar ha hamnat i facket "tjuvpappa", men är inte så rädd för att bli kvar där. Rollerna är ganska få, och det är ändå en helt annan stämning hos familjen Knyckertz än i Jönssonligan. Tidigare har jag mest gjort små sketchfigurer som hetat ”man i trapphus”, så det känns fortfarande nytt och spännande.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Gizem Erdogan, som fått rollen som mamma Fia, är också väldigt peppad på att vara en del av den nya julkalendern.

– Blev ju väldigt förtjust i den här berättelsen när jag fick läsa Anders Sparrings manus. Ser framemot att träda in i ”Knyckertz universum”. Det är humor, kärlek och allvar på ett varmt och sagolikt sätt. Känns spännande och lite nervöst så klart, säger Gizem Erdogan.

FOTO: Anna Fabricius, Instagram

LÄS OCKSÅ: SVT-tittarnas chock efter detaljen om Bibi Lenhoff i julkalendern Mirakel

LÄS OCKSÅ: Tittarna rasar mot julkalendern Mirakel: ”Smaklöst”

FRÅN FÖRSTASIDAN