LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Tittarna rasar mot julkalendern Mirakel: ”Smaklöst”

02 dec, 2020 
Vi har gått in i december och därmed har årets julkalender dragit igång. Den heter Mirakel och visas på SVT. Efter det första avsnittet har den dock mötts av en del kritik.
”Såå smaklöst”, skriver en tittare.
Annons
”Mirakel” årets julkalender 2020 - så blir deBrand logo
”Mirakel” årets julkalender 2020 - så blir de

Ända sedan 60-talet har svenska familjer samlats i sofforna i december för att titta på julkalendern, varje dag ända fram till julafton. Under åren har vi fått se succéer som bland annat Mysteriet på Greveholm, Sunes jul, Gumman som blev liten som en tesked och Trolltider.

SVT:s julkalender år 2020 heter Mirakel och har regisserats av Calle Åstrand som tidigare gjort julkalendern Håkan Bråkan. Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft är trion som ligger bakom manus.

Mirakel handlar om de två flickorna Mira och Rakel. Mira lever nu år 2020 och Rakel levde år 1920. I det första avsnittet uppfinner forskarna som spelas av Johan Glans och Annika Andersson ett svart hål som senare hamnar hos tjejerna och transporterar dem 100 år framåt, respektive bakåt i tiden. De byter helt enkelt plats med varandra.

Mira spelas av Sarah Rohdin och Rakel spelas av Bibi Lenhoff.

Mirakel riktar sig mot äldre barn

Men nu har det kommit in en del kritik mot SVT om att den dramaturgiska kurvan skulle vara för svår för barn att förstå.

Annons

”Det var nog svårt för små barn att förstå vad som hände. Var ganska rörigt. Men det kanske blir bättre.”, skriver en.

”Små barn förstod inte att de kom in i varandras kroppar - alls. Men med lite stöd så..”, skriver en annan.

”Jag tycker det är synd att den riktar sig mot äldre barn, som julkalendrarna oftast gör. Har snart en 4-åring hemma som sett fram emot julkalendern men den gick inte alls hem. Hade varit guld värt om det görs 2 olika julkalendrar, En för mindre barn (som tex förra årets julkalender) sen en för äldre barn. God jul”, skriver en tredje.

Rakel sjöng Betlehems stjärna i första avsnittet.

Kritiken mot SVT efter framställningen

I julkalendern är huset som Rakel bodde i 1920 idag ett familjehem och där bor Mira. Komikern Babben Larsson, 63, syns redan i första avsnittet och hon spelar rollen som "mamma" på HVB-hemmet. Men nu rasar många tittare över att SVT har förskönat upplevelsen som barnhem bär med sig.

Annons

”Hur kan man vara så otroligt korkad att försköna HVB-hem..... Speciellt efter de rapporter som nu kommer i Västra Sverige? Finns inget å kommer troligen aldrig finnas något bra med dessa hem så länge det inte införs någon kontroll vilket det inte alls finns idag!”, skriver en tittare.

”Ett HVB-hem hör inte till i en julkalender .. och absolut inte i en som ska passa stora som små. Jag tyckte den verkade bra, men barnen får se något annat istället.”, konstaterar en tredje.

”Sååå smaklöst och lågt att blanda in HVB-hem. Stackars alla barn som sitter i den sitsen. Jag kan inte ens titta på det utan att gråta”, skriver en fjärde.

FOTO: Janne Danielsson JAD, Amir Nabizadeh/TT

Annons