Jon Henrik Fjällgren och Axel Schylström släpper låt om psykisk ohälsa

JON HENRIK FJÄLLGREN

Jon Henrik Fjällgren och Axel Schylström släpper nu en låt som handlar om psykisk ohälsa.
Den släpps i samband med suicidpreventiva dagen, som infaller den 10 september.
Samtidigt engagerar sig artisten politiskt i frågan i Sametinget.
– Det är för att jag självt levt i det i så många år, jag vet hur illa det kan sluta, säger Jon Henrik till Hänt.
Jon Henrik Fjällgren berättar om hur musiken har räddat hans liv
Slå på ljud

Jon Henrik Fjällgren, 34, är artist och låtskrivare som just nu är aktuell med en ny låt tillsammans med Axel Schylström. Axel har tidigare medverkat i TV4:s Idol. Låten handlar om psykisk ohälsa och kommer att släppas under den internationella suicidpreventiva dagen.

I en intervju med Hänt berättar Jon Henrik nu om sina hjärtefrågor och varför han dessutom beslutat sig för att engagera sig politiskt i Sametinget.

Jon Henriks hjärtefråga är psykisk ohälsa – har egen erfarenhet

Jon Henrik Fjällgren har varit öppen i flera år om sin psykiska ohälsa. För artisten är det viktigt att nå ut med sitt budskap. Detta gör han dels via musiken och nu i politik, där ämnet är en hjärtefråga för artisten.

Hur mår du?

– Jo jag mår bra, lite trött men annars så. Har varit mycket dessa veckor, alltså mycket jobb. Jag satt på Sameting-möte förra veckan, och det blir ganska intensiva dagar. Sju till tio på kvällen pågår det, säger Jon Henrik.

På frågan om Jon Henriks egen erfarenhet av psykisk ohälsa berättar han att det är svårt att komma ifrån.

– Det är en säck som man alltid bär med sig. Jag har ju tagit stora steg framåt, men det ligger alltid kvar i bagaget. Ibland kommer det upp mycket minnen och trauman när man minst anar det. Då har det blivit mer som en kämparglöd, jag tar tag i det och gör något bra av det.

Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Karriärbytet av Jon Henrik – vill satsa på både politik och musik

Nu har Jon Henrik sadlat om till politiker – något han ska kombinera med musiken. En av hjärtefrågorna är just psykisk ohälsa, som Jon Henrik vill jobba med inom Sametinget.

– Jag håller på att lära mig grunderna. Min tanke är att få fram min önskan, säger Jon Henrik och fortsätter:

– Och det är frågorna om psykisk ohälsa, jämställdhet och ursprungsbefolkning-lag. Det är för att jag självt levt i det i så många år, jag vet hur illa det kan sluta. Det är ett brett problem inom samisk kultur.

I veckan skulle artisten Tim ”Avicii” Bergling ha fyllt 32 år. Jon Henrik önskar att han hade fått chansen att träffa artisten.

– Man kan lätt bli isolerad och till slut orkar man inte med människor, och då kommer de här mörkaste tankarna. Det blir för mycket. Om jag hade träffat honom kanske jag kunde sagt några välvalda ord till honom som fått honom att orka, avslutar Jon Henrik Fjällgren.

LÄS OCKSÅ: Jon Henrik Fjällgrens sorg efter hårda orden från vännerna

LÄS OCKSÅ: Idol-Rosanna avslöjar sanningen om Idol-castingen – Anders Bagges svar

FOTO: Karin Törnblom/TT / BYRMO CAROLINA/Aftonbladet

FRÅN FÖRSTASIDAN