LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Helena Bergströms familjesorg – pappan och hunden har dött

18 okt, 2021 
Emil Karlsson Lagnelius
Helena Bergström med familjen.
Helena Bergström, 57, öppnar nu upp sig om två stora familjetragedier.
– Det är en enormt djup sorg, säger hon.
Annons
Fem anledningar till att vi älskar Helena BergströmBrand logo
Fem anledningar till att vi älskar Helena Bergström

Helena Bergström berättar om sina familjetragedier i Framgångspodden av Alexander Pärleros, 36.

– Den stora kungen i familjen – vår franska bulldog Fred – fick vi ta bort i november. Han hade cancer, men när vi kom till djursjukhuset trodde vi att det bara var sviter efter operationen. Men så hittade läkarna en knöl till och sa ”Han måste tas bort NU”, berättar Helena.

– Jag kom hem och Colin var helt förtvivlad. Och Molly och Tim... Vi är en djurfamilj och allt blev kaos. Alla relationer... Fred var ett sånt nav för familjen.

För att försöka döva sorgen införskaffade Helena omedelbart en ny ”Fralla” (fransk bulldog).

– Han heter Albert och är diametralt motsatt till Fred, men han har på något sätt fyllt lite sorg.

Helena med dottern Molly som också är skådespelare.

Helena berättar även om sorgen efter när hennes pappa Hans Bergström dog 2004.

Mamman har haft bröstcancer flera gånger, men överlevt. Pappan drabbades av levercancer och dog.

Annons

– Det var i slutet av februari och jag skulle spela Hamlet som sörjer sin döda far. Jag höll på med repetionerna när pappa ringde och berättade att han var sjuk, säger Helena Bergström i Framgångspodden.

– Vi var väldigt nära, framför allt när jag blev vuxen. Han stöttade mig väldigt mycket i yrket. När han såg premiären av Black Jack studsade han fram och sa att det var bästa dagen i hans karriär.

Pappan dog på Ersta hospice

Helena hade anat oråd redan på sommaren då hon besökt sin pappa i Skåne.

– Pappa såg inte frisk ut. Min son har diabetes så jag hade hans blodsockermätare. Testet var okej, men jag såg att det var något som inte stämde med pappa. Sen i februari ringde han och berättade... Han var på premiären i mitten av mars och såg mig i Hamlet, men dog 4 april. Det gick galet fort.

Helena Bergströms pappas liv avslutades på Ersta hospice på söder i Stockholm.

Helena med maken Colin och barnen Tim och Molly 2008. Nu har barnen vuxit upp.

– Han tyckte att han hade kommit till paradiset för att det fanns rökrum. Jag minns att vi körde runt honom på kvällarna till hans barndomskvarter. Vi pratade mycket om döden. Ena stunden var han medveten, sen kom giftet upp i hjärnan och då var han heltossig. Då skulle han spela på hästar för att kunna vinna så att vi skulle få ärva något.

Annons

– Sen ringde han och sa att han hade vunnit tre miljoner. Då hade giftet verkligen gått upp i hjärnan. Han ville att min bror och syster skulle sitta på hans dödsbädd. Han delade ut pengar till oss – men hade inte vunnit något. Det var bara imaginära pengar.

Helena minns sista ögonblicket med pappan starkt.

– Jag tog hans hand och sa att Colin har kommit hem och barnen mår bra. Då slutade han andas. Systern sa att han måste ha väntat på att dö tills att var lugnt. Det är ett minne som är... det var en väldig närhet. Min pappa var en drummel på många sätt – en charmputte – men en väldigt varm sådan.

I Framgångspodden berättar Helena Bergström att hennes föräldrar skilde sig när hon var nio år. Själv har hon varit ihop med maken Colin Nutley i över 30 år. Paret har barnen Molly, 26, och Tim, 24.

Foto: TT

Annons