Stina Dabrowski om sorgen efter döde vännen Lars Vilks

Stina Dabrowski och maken Kjell.

Strax före sin död besökte Lars Wilks tv-profilen Stina Dabrowski i hennes hem.
Stina sörjer nu sin vän.
– Han var en otroligt varmhjärtad, humoristisk och superintelligent kille, säger hon.
Svenska kändisar då och nu - så såg de ut som barn
Slå på ljud

Konstnären Lars Vilks, 75, var på väg hem från Stockholm tillsammans med sina två livvakter Andreas och David i en 4,5 ton tung säkerhetsbil. På E4:an, strax innan Markaryd, for det tunga ekipaget i svindlande hastighet, 160 km enligt ögonvittnen, rakt över skyddsvajern och in på mötande sida där den i ett flammande eldhav träffade en lastbil. Samtliga i Vilks bil dog.

Vilks död sänder en chockvåg genom världen. Konstnären, som beskrivits både egensinnig och excentrisk men även genial, har sedan han 2007 publicerade teckningar på Muhammed som rondellhund, levt under dödshot från den islamska världen. Sedan 2010 har han tvingats till dygnet runt bevakning av Säpo.

– Jag är inte rädd. Livvakterna får jag nog ta med mig på långvården, sa han då.

Utredningen bakom vad som orsakade kollisionen pågår fortfarande, men en av huvudteorierna är att den orsakades av en däckexplosion.

Lars Vilks.

Lars Vilks.

Polis, kriminaltekniker, och räddningstjänst arbetar på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.

Poliserna David och Andreas som liksom Vilks omkom i kraschen beskrivs av kollegorna som extremt professionella och hängivna sitt arbete. Men de var också engagerade familjefäder som på fritiden gärna tränade och utövade sina intressen, uppger Expressen.

Lars Vilks besökte paret Dabrowski strax före sin död

När dödsolyckan inträffade var Vilks på väg hem från Stocksund där han hade varit på middag hos sin gode vän den legendariska tv-profilen Stina Dabrowski, 70, och hennes man Kjell Dabrowski, 71.

– Vi började bjuda hem honom för många år sedan och har utvecklat en varm och djup vänskap med honom. Han var en otroligt varmhjärtad, humoristisk och superintelligent kille, säger Stina Dabrowski till SVT.

– Vi känner en fruktansvärd chock och sorg. Vi känner medkänsla med hans käraste och polisernas närmaste som genomlider ett helvete nu, säger Dabrowski vidare.

Stina Dabrowski med maken Kjell.

Stina med maken Kjell.

Stina Dabrowski med hunden Sally.

Stina med snälla labradoodlen Sally, som Vilks kallade för “Besten”.

En av konsekvenserna av ett liv i ständigt livvaktsskydd var att Vilks inte fick leva tillsammans med den kvinna han älskade. “Maj”, som hon kallades, klassades av polisen som “arbetsmiljöproblem” då hon inte omfattades av hans personskydd. Vilks JO-anmälde polisen förra året då han inte fick flytta hem till sin “Maj” på grund av säkerhetsskäl.

”Min rätt till ett privat- och familjeliv äventyras”, skrev han i JO-anmälan.

Meningen var att “Maj” skulle åkt med till middagen hos Dabrowski, men hon kunde inte få åka med i säkerhetsbilen och andra alternativ blev svåra, så hon stannade hemma.

– Det jag känner nu är en ilska över situationen och hur vi blivit behandlade. De gjorde oss så illa. Polisen gjorde allt för att sära på oss. Det är klart att det väller ut en massa hat nu, berättar hon för Kvällsposten dagen efter dödskraschen.

“Maj” fortsätter:

– Inte en människa från polisenheten har tagit kontakt med mig efter att jag fick dödsbeskedet igår. Jag måste ju ordna begravning och jag måste ordna med dödsannons och jag vet ingenting, jag har inte ens kunnat se Lars… Alla politiker nu som twittrar hit och ministrar som twittrar dit, de kunde gjort något för oss när han levde istället. Varför gjorde de inget? Det är en skam.

LÄS OCKSÅ: Nicole Nordin talar ut om skilsmässan

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för tittarfavoriterna i Bonde söker fru

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN