LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så gick det sen för skådespelarna i Skärgårdsdoktorn

17 okt, 2020 
Joni Nykänen
Skådespelarna i Skärgårdsdoktorn.
Här får du reda på öden för personerna i tv-succén Skärgårdsdoktorn.
✔︎ Försvann spårlöst – änkan berättar om mystiska tragedin.
✔︎ Fick nyss barn med känd fotbollsstjärna – samma år som pappan dog.
✔︎ Gick in i väggen: ”Vill vara alla till lags”.
Annons

Mångmiljonpublik följde Skärgårdsdoktorn i SVT 1997-2000. Hänt har sökt de hyllade skådisarna.

Obs: Artikeln publicerades i oktober 2020.

✔︎ Samuel Fröler har sex barn med två olika kvinnor

Ålder: 63.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och sex barn.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Doktorn Johan Steen.

Samuel Fröler i Skärgårdsdoktorn 1999 och i På spåret 2019.
Samuel 1999 och 2019.

Rollen som Johan gav Samuel Fröler ett definitivt genombrott trots att han var välkänd från Lars Molins Tre kärlekar där han spelade flygaren Gösta Nilsson och miniserien Den goda viljan, med manus av Ingmar Bergman.

Efter SVT-succén har han fortsatt att arbeta med regelbundenhet även om han inte har gjort några roller som har blivit lika uppmärksammade. Exempelvis har han kunnat ses i Störst av allt, Innan vi dör och Till det som är vackert (mot Alicia Vikander). Han har även gjort ett flertal teaterroller. 2018 dök han och tv-dottern Ebba Hultkvist Stragne upp som tävlande duo i På spåret 2018. Då hade de inte setts på länge och relationen hade runnit ut i sanden, förklarade Fröler i programmet.

Annons

I en intervju med Hemmets journal berättar Fröler att Hollywood aldrig har lockat honom.

– Det kändes aldrig som ett alternativ för mig. Jag hade helt enkelt ingen lust att hänga på hotell, springa på provfilmningar och vara ifrån familjen i långa perioder, säger han.

Samuel Fröler med ex-frun Anna Stina och nuvarande partnern Susanne och barnen Arvid och Malte.
Samuel Fröler med ex-frun Anna Stina och nuvarande partnern Susanne och barnen Arvid och Malte.

Fröler är sexbarnsfar och bor i Stockholm. Några år efter att Skärgårdsdoktorn hade avslutats så skilde sig Fröler och dåvarande hustrun Anna Stina, som han har tre barn tillsammans med. I det andra äktenskapet, med Susanne, fick han ytterligare tre barn.

– Susanne, som jag levt med i 15 år. Jag kan säga att jag föll för henne från första stund. Vi träffades på ett stadshotell och jag gick helt enkelt fram till henne och presenterade mig. Jag är lika kär i Susanne nu som då, även om kärleken kanske ser lite annorlunda ut idag. Men den är solid, full av respekt och har blivit starkare tack vare att vi har tre barn tillsammans. Vi delar varandras humor och kan prata om allt, även om det nog är hon som pratar mest, säger han till Hemmets journal 2019.

Annons

När Hänt når Samuel Fröler avböjer han en intervju.

✔︎ Ebba Hultkvist Stragne lämnade branschen efter succén

Ålder: 37.
Yrke: Skådespelare och har jobbat som rekryteringskonsult.
Bor: Sollentuna.
Familj: Make och två barn.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Wilma.

Ebba Hultkvist Stragne 1999 och 2019.
Ebba 1999 och 2019.

Ebba var bara tolv år när serien började spelas in. Efter SVT-succén gjorde hon några filmroller och därefter bytte hon bransch och lämnade det offentliga rummet.

Hon har jobbat som rekryteringskonsult inom kommunikation efter studier på Handelshögskolan. 2019 gjorde hon dock comeback i den politiska tv-serien Den inre cirkeln (baserad på bok av Per Schlingmann). Idag är hon gift med juristen Philip Stragne och bor i Sollentuna. De har två döttrar.

Ebba Hultkvist Stragne och maken Philip Stragne.
Ebba och maken Philip.

I en Expressen-intervju har hon berättat om tiden efter Skärgårdsdoktorn-succén.

– Jag fortsatte gå i skolan och hade samma gamla vänner och jag levde ganska lugnt. Man kanske kan tro att det var världens uppståndelse och det kanske det var i artiklar, men jag levde fortfarande ett ganska vanligt tonårsliv, sa hon 2019.

Annons

Hultkvist Stragne märkte att det var skönt att bli mer anonym.

– Jag ville också prova något annat och bredda mig. Skådespelaryrket är fantastiskt, men det handlar jättemycket om att vara i andras händer. Jag ville också ha en bred utbildning att stå på, sa hon i en annan Expressen-intervju.

Hänt har sökt Ebba Hultkvist Stragne.

✔︎ Sten Ljunggren har problem med minnet

Ålder: 81.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm och Gotland.
Familj: Frun Barbro Oborg. Tre vuxna barn, Petter, Matti och Maria. Petter är känd journalist på SVT.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Axel Holtman.

Sten Ljunggren och Barbro Oborg.
Sten Ljunggren 1999 och med Barbro Oborg 2019.

Sten Ljunggen spelade Axel Holtman, läkaren som lämnade över sin praktik till svärsonen Johan Steen. Axel förväntade sig att dottern Eva (som spelas av Marie Richardson) skulle återvända från Afrika och ta över kliniken tillsammans med Johan. Något han var minst sagt kluvet inställd till.

Annons

Efter Skärgårdsdoktorn har den högt ansedda skådespelaren Sten Ljunggren gjort roller i serier som Våra vänners liv, Solsidan och Gynekologen i Askim. Några andra av hans minnesvärda roller är Birger i Lukas Moodyssons Tillsammans, Fritz Müllweiser i Jönssonligan får guldfeber och Stor-Erik i Pistvakt. Att lista samtliga roller skulle ta rejält med utrymme eftersom antalet tv- och filmroller är ungefär 140 stycken. Dessutom är han en flitigt anlitad teaterskådespelare.

– Jag har aldrig haft en agent. Jag har sagt ja till mycket och folk har frågat mig, säger Sten Ljunggren till Hänt.

Han berättar också att hans närminne är betydligt sämre numera i den höga ålder som han har uppnått.

– Minnet blir sämre och man får jobba hårdare. Men jag får ihop det, säger han.

Sten Ljunggren är gift med skådespelerskan Barbro Oborg, som också hade en roll i Skärgårdsdoktorn. De har de tre vuxna barnen Petter, Matti och Maria. Under coronakrisen har de befunnit sig vid familjens sommarhus på Gotland istället för Stockholm där de också har ett boende. Ljunggren uttrycker en längtan efter att få arbeta igen. Som substitut har han distansstuderat latin. Ett språk som han läste i skolan för hela 63 år sedan.

Annons

– Jag kan inte bara gå omkring och vanka, så jag anmälde mig till en kurs på Göteborgs universitet, säger han och förklarar att han annars har svårt att ersätta skådespeleriet med annat eftersom han inte har andra hobbyer.

– Men latin är svårare än vad man tror.

Vad betyder Skärgårdsdoktorn för dig?

– Den var rolig att göra. Ett fint arbete. Man jobbade mest på somrarna ute i skärgården. En bra serie för hela familjen. Välskrivet och underhållande. Han håller inte aktivt kontakten med någon utav de andra skådespelarna. Ibland har han stött på Samuel Fröler på andra jobb.

✔︎ Göran Forsmark hittades död i år

Göran Forsmark 2011.
Göran Forsmark.

Den omtyckta skådespelaren Göran Forsmark gjorde rollen som den aningen tvära och överbeskyddande prästen Thomas Terselius i Skärgårdsdoktorn. Den ofta anlitade norrbottningen gjorde massvis med roller och fick sitt publika genombrott i Kjell Sundvalls Jägarna där han gjorde rollen som Håkan.

Annons

Forsmark hittades död i augusti i år. Den dagen skulle han egentligen ha deltagit i en inspelning med filmregissören och producenten Agneta Fagerström-Olsson.

– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, sa Fagerström-Olsson strax efter dödsfallet.

Då berättade hon också för Hänt att Forsmark hade haft en mörk period i livet som hade vänt.

– Därför var det här så fruktansvärt oväntat, sa hon.

Forsmark blev 65 år gammal.

✔︎ Helena Brodin Friberg har god kontakt med kusinen Christina Schollin

Ålder: 84.
Yrke: Pensionerad skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Döttrarna Sara, Johanna och Maria.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Sjuksköterskan Berit Rapp.

Helena Brodin Friberg 1999 och 2016.
Helena 1999 och 2016.

Helena Brodin Friberg, var med i samtliga avsnitt av Skärgårdsdoktorn som sjuksköterskan Berit Rapp.

– Det var skärgården som var huvudsaken. De dagarna därute var så fantastiska. Och gänget var himla trevligt. Väldigt roligt att tänka tillbaka på, säger hon till Hänt och förklarar att det som upptar tiden just nu är coronakarantänen.

Annons

– Jag har ett hus på landet som jag har ägnat mig åt där jag sysslat med praktiska saker. Brodin är en riktig Dramaten-veteran där hon var verksam i tre decennier. Utöver Skärgårdsdoktorn har man kunnat se henne i filmer och tv-serier som Hedebyborna, Goda grannar och Släpp fångarne loss – det är vår.

Helena Brodins kusin är ingen mindre än Christina Schollin. Hon berättar för Hänt att de har god kontakt med varandra.

– Vi hörs av då och då. De som man har varit ung med, det är något väldigt speciellt när man blir äldre. Det är en väldigt god vän, säger hon.

Hon har inte fortsatt hålla kontakten med gänget från Skärgårdsdoktorn, även om det var väldigt trevligt då.

– Livet fortsätter.

Finns det ett sug efter att göra comeback som skådespelare?

– Nej, nu har jag gjort mitt.

Helena Brodins make Gösta Friberg, som var en känd författare, avled 2018. Tillsammans har de döttrarna Sara, Johanna och Maria. Johanna är mest känd för sin roll som Yrla i tv-serien Ebba och Didrik. 2006 skrev Helena och Gösta boken Täcknamn Shakespeare: Edward de Veres hemliga liv kring temat att Shakespeare inte författade de verk som brukar tillskrivas honom. Boken argumenterar för att adelsmannen Edward de Vere från Oxford är mannen bakom pseudonymen.

✔︎ Gunilla Röör blir snart teaterchef i Luleå

Ålder: 61.
Yrke: Skådespelare och teaterchef.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Per och ett barn.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Helena Solberg.

Gunilla Röör 2000 och 2020.
Gunilla Röör 2000 och 2020.

Skådisveteranen Gunilla Röör spelade Helena Solberg i fem avsnitt av Skärgårdsdoktorn. Hon har belönats med Guldbaggen två gånger för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna Freud flyttar hemifrån och Sommaren. 2021 tillträder hon tjänsten som teaterchef vid Norrbottensteatern i Luleå. I augusti 2020 berättade hon för Aftonbladet att hon sörjer att hon inte kan arbeta under coronapandemin.

Annons

I ett sms till Hänt skriver Röör att Skärgårdsdoktorn var ”en fin serie”.

– Ska upp till Norrbottensteatern till sommaren. Kanske finns det en skärgårdsdoktor i Luleå skärgård, skriver hon.

Gunilla är gift med Per Sandberg, som är skådespelare på Dramaten och Stadsteatern. Tillsammans har de sonen Jack. Gunilla är dotter till sångerskan Inger Berggren som var för de flesta känd för schlagerlåten Sol och vår. Berggren avled sommaren 2019, 85 år gammal.

✔︎ Marie Richardson isolerar sig med maken Jakob

Ålder: 61.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Jakob Eklund och två barn.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Wilmas mamma Eva.

Marie Richardson 1999 och med maken Jakob Eklund 2014.
Marie Richardson 1999 och med maken Jakob 2014.

Marie Richardsons rollfigur i Skärgårdsdoktorn arbetade med välgörenhetsuppdrag i Afrika medan Johan Steen och dottern befann sig på Saltö. Eva är endast med i tre avsnitt av tv-serien.

Annons

– Jag minns det som en väldigt positiv inspelning, med roliga miljöer. Och fantastiskt när jag fick komma ut i de här vackra skärgårdsmiljöerna som jag aldrig någonsin varit i tidigare, säger hon till Hänt.

Hon förklarar att hon också minns skådespelarna och den senare försvunna regissören Daniel Lind Lagerlöf med värme.

– Det var ett fantastiskt gäng.

Privat är hon gift med skådespelaren Jakob Eklund.

Hur får man sin relation att fungera under denna coronatid?

– Vi har en tonårsson hemma och då är man lite räddare. Jakob har kunnat vara med på landet för att hans teaterjobb lades ner. Jag är mer i stan. Tonårssonen träffar mycket mer folk än vi gör. Jakob och jag har stor respekt för varandra och tillit. Jag har jobbat mycket, så Jakob har lagat mycket mat åt mig och sonen. Det finns ju någonting bra med att han inte behöver gå iväg och jobba på kvällarna, säger hon.

Richardson har en karriär som under en kortare tid var internationell, med en roll mot Tom Cruise i Stanley Kubricks Eyes wide shut. Dessutom har vi fått se henne i filmer som Noll tolerans, Det blir aldrig som man tänkt sig, Ondskan och Om jag vänder mig om. I SVT har hon ganska nyligen haft stora roller i tv-serierna Innan vi dör och Blå ögon. Hon har tillhört Dramatens fasta ensemble sedan hon gick ut Stockholms Scenskola 1985. På nationaldagen 2019 fyllde Marie 60 år och den firade hon tillsammans med maken Jakob Eklund i Paris.

Annons

De blev ett par under tiden på scenskolan och gifte sig 2008. De har ofta pratat om sina konflikter i relationen.

– Våra duster rensar luften, som en urladdning med blixtar och dunder och sedan klarnar det upp, säger hon i en intervju med Svensk dam från 2019.

Vilka är dina framtidsplaner?

– Nu tänker man mest på corona. Jag tänker mycket på hur det här året ska bli. Kan man ens åka tåg? Jag önskar att teatern fick chansen att visa att det går att besöka i större grupper. Om man bara visste vad mycket mindre man trängs där än på bussar och köpcentrum. Man går in två i taget och det är väldigt kontrollerat.

Marie är nu tillbaka på Dramaten.

✔︎ Göran Engman avslöjar – Skärgårdsdoktorn kan göra comeback

Ålder: 67.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo med teaterchefen Lisa Hugoson. De har gemensamma sonen Jim. Engman har dottern Erika från ett tidigare förhållande.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Sören Rapp.

Göran Engman 1999 och 2020.
Göran 1999 och 2020.

Göran Engman, 67, gjorde rollen som den excentriska fiskaren Sören Rapp i SVT-succén. Sedan dess har hans arbete som skådespelare fortsatt och han är en av profilerna vid Uppsala stadsteater sedan 25 år tillbaka. Han pendlar dit från boendet i Stockholm.

Annons

I skrivande stund ställer hindrar den rådande pandemin teatern att ta in stor publik, så Engman uppträder inför 50 personer. Han berättar också att det under en tid var aktuellt med en fjärde säsong av Skärgårdsdoktorn och tolv nya avsnitt. Det har också funnits planer på en långfilm.

– Jag har fortfarande ett antal manus som är skrivna, som först skulle bli film och sen skulle det bli – ja, det var många turer, säger han till Hänt.

Tror du att Skärgårdsdoktorn kan göra comeback?

– Ja, det finns projekt på manusstadie som lever. Människor som inte har gett upp. Det är inte helt kört, säger han.

Något som kan intressera de yngsta är att Göran Engman har gjort rösten till Joakim von Anka i Duck Tales (2017).

– Ibland har barn sagt ”jag känner igen dig på rösten”. Jag har stått många timmar i studion som Joakim nu och det är väldigt, väldigt roligt.

Engman berättar att han en gång tackade nej till ett internationellt reklamjobb där han var handplockad och klar. Arvodet var en miljon kronor. Och det var bara ingångssumman, som kunde ha ökat.

Annons

– Det var hedern som satte stopp. Då hade jag redan tackat ja till andra saker och då måste man fullfölja det, säger han.

✔︎ Hanna Alström gick in i väggen

Ålder: 39.
Yrke: Skådespelare.
Bor: Stockholm.
Familj: Christophe Lallet och dottern Minin.
Roll i Skärgårdsdoktorn: Siri Terselius.

Hanna Alström 1997 och 2018.
Hanna Alström 1997 och 2018.

Skådespelerskan Hanna Alström har en i allra högst levande karriär. Nyligen kunde hon ses i Viaplay-serien Maskineriet. Hon var med i tre avsnitt av Skärgårdsdoktorn som prästdottern Siri Terselius.

Efter SVT-succén gick hon scenskolan och har synts i ett flertal roller som i Äkta människor och En gång i Phuket. Hon spelade Ann Zacharias i Hannes Holms film om Ted Gärdestad, Ted – för kärlekens skull. 2014 uppmärksammades hon för sin internationella roll i storfilmen Kingsman: The secret service. Samma roll, som svensk prinsessa, fick hon upprepa i den andra Kingsman-filmen från 2017.

Annons

– Jag är mammaledig just nu så jag har inte känt av det riktigt. Men det startas inte upp så mycket saker nu. Det är mycket som ligger på is, säger hon i P4 Extra i maj 2020.

Hon berättar också att hon blev mamma 2019. Samma år gick hennes pappa bort.

– Det var kämpigt. Men nu i efterhand känner jag att det var meningen att jag skulle få min dotter precis då. Han hann träffa henne. Det är jag väldigt glad och tacksam över. Han valde att gå bort då. Det var alldeles för tidigt för honom. Han ville inte, säger hon i radio, och förklarade att pappan drabbades av en stroke.

Christophe Lallet.
Förre Hammarby-spelaren Christophe Lallet är pappa till Hanna Alströms dotter.

I samma intervju berättar Alström att hon var extremt blyg när hon var liten och att hon har fått jobba mycket med de känslorna.

Annons

– Jag gick in i väggen ett tag. Så kan det lätt bli om man genom ett helt liv försöker vara duktig och är andra till lags och alltid ställer upp. Man vill vara felfri på något sätt, säger hon i Sveriges radio.

Vad är fokus i ditt liv just nu?

– Att fortsätta skådespelarbanan både på scen och på film. I Sverige och utomlands. Viktigt att hitta en balans mellan jobb och familj där fokus ligger på att känna lycka oavsett vad man gör, skriver hon i ett mejl till Hänt.

Hon förklarar att det var glädjande att medverka i Skärgårdsdoktorn eftersom det blev så väl emottaget och engagerade många.

Något särskilt minne därifrån?

– Så klart alla fantastiska skärgårdsmiljöer man fick uppleva men även Göran Forsmark, som spelade min pappa prästen. All hans energi, engagemang och glädje på inspelningen. En man med ett stort hjärta som tyvärr gick bort nyligen. All kärlek till Göran, skriver Alström.

✔︎ Daniel Lind Lagerlöf försvann spårlöst – änkan om mystiska tragedin

Daniel Lind Lagerlöf med Malin Lagerlöf och dottern Ellika.
Daniel Lind Lagerlöf med frun Malin och dottern Ellika kort innan hans mystiska försvinnande.

Den hyllade Daniel Lind Lagerlöf regisserade fyra avsnitt av Skärgårdsdoktorn. Han var också en viktig del i att Ebba Hultkvist Stragne fick rollen som Wilma i SVT-serien. I en DN-intervju berättar Ebba att hon insisterade som elvaåring att få skjuts av sina föräldrar till en provspelning av Bille Augusts film Jerusalem. Men det visade sig att hon var för gammal för den rollen. Daniel Lind Lagerlöf sparade bandet och ett år senare ringde han upp den unga talangen.

Annons

Efter Skärgårdsdoktorn regisserade Lind Lagerlöf ett flertal kända filmer, som exempelvis Hans och hennes, Miffo och Vägen ut. 2011 försvann Lind Lagerlöf spårlöst under en tur då han skulle kolla inspelningsplatser till filmatiseringen av Camilla Läckbergs Fjällbacka-morden. Efter idogt sökande, helt utan resultat, befarades han vara omkommen. Han försvann vid en av farlig plats vid Bohuskusten som heter Tjurpannan, och ligger strax utanför Tanushede. En teori är att den 42-åriga regissören halkade från klipporna och försvann i vattnet. Daniel Lind Lagerlöf var gift med Malin Lagerlöf som 2016 gav ut en bok om sin mans försvinnande.

– Trots att den handlar om något som är så svårt, så finns det mycket hopp i den. Jag lever ett mycket bra liv i dag. Folk kan nästan bli besvikna när jag säger att det är bra, som att det nästan kan vara provocerande för folk. Det försvinner ju aldrig, men man kan må bra och leva ett bra liv ändå, sa Malin till Expressen 2016.

Annons

Malin Lagerlöf blev änka med tre barn, varav det yngsta barnet bara var några månader gammal.

– Det var lättare att jag hade tre barn. Jag tycker det var skönt att vi var många. Men det var besvärligt med en liten bebis. Tack vare en stor familj och vänner som ställde upp kunde jag också ta emot hjälpen.

I samband med den stora sökinsatsen som följde hittade man inte Daniel Lind Lagerlöf. Istället hittade man andra kvarlevor. Efter en DNA-analys, och med hjälp av Interpol, kunde man komma fram till att kroppen tillhörde en 89-årig brittisk man, skriver Bohusläningen.

✔︎ Tove Nordin var med i Tusenbröder 2003 och försvann efter det

Tove Nordin 2000 och 2020.

Tove Nordin spelade Wilmas kompis Madeleine ”Maddo” Lindelius i Skärgårdsdoktorn, som också var dotter till Katarina Ewerlöfs rollfigur Maria Lindelius. ”Maddo” hade en stor biroll och var med i hela 15 avsnitt av tv-serien. Efter sin roll som Sofie i Tusenbröder från 2003 så har Tove Nordin inte synts till i några andra produktioner. Idag är hon 37 år gammal och är skriven i Hässelby. Hänt har sökt henne, men hon har avböjt intervju.

Foto: TT, SVT & Privat.

Annons