TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-typeMasked singer 2024Robinson 2024

Världen snackar om prinsessan Madeleine – avslöjandet om miljonerna

29 apr, 2022 
AvFelicia Hovryd
Prinsessan Madeleine
Kung Carl XVI Gustafs utspel mot prinsessan Madeleine har väckt stor uppmärksamhet.
Det nya beslutet får hela världen att rikta sina ögon mot den svenska prinsessan!
Annons
Maria Forsbloms fina hyllning till sin mammaBrand logo
Maria Forsbloms fina hyllning till sin mamma

Nyligen släppte hovet sin verksamhetsberättelse för 2021, i vilken det för första gången någonsin redovisas hur stora belopp som betalas ut till svenska kungafamiljens medlemmar.

Allmänheten har tidigare fått ta del av summan som betalas ut, men aldrig hur medlen fördelas mellan kungligheterna. Men tidigare i år rapporterade Ekot att det nu blir ändring på den saken.

– Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, sade Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, till Ekot i mars.

Så fördelas kungafamiljens miljoner

Apanaget finansieras av skattepengar och intresserar därför många skattebetalare.

Kungaparet fick 8 miljoner kronor, kronprinsessparet tilldelades 4,5 miljoner och prinsparet fick en summa på 1,1 miljoner kronor.

Majoriteten av beloppet används för skötsel av slotten, för kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader kopplade till det kungliga uppdragen.

Annons

Men prinsessan Madeleine, 39, och hennes make Chris O'Neill, 47, får inte ta del av det kungliga apanaget. Varför då?

Ekonomiska beslutet väcker uppmärksamhet utomlands

I norska tidningen Se och Hör har man uppmärksammat nyheten om att kung Carl XVI Gustaf, 75, valt att utesluta prinsessan Madeleine från apanaget.

Prinsessan Madeleine och hennes familj bor utomlands sedan år 2018 och kommer alltså inte att få ta del av ett fast rambelopp, då hon inte utfört uppdrag för svenska kungahusets räkning.

Madeleine är däremot engagerad i annat arbete som ligger henne varmt om hjärtat, som vice hedersordförande i den ideella organisationen World Childhood Foundation.

FOTO: Christine Olsson/TT, Pontus Höök/TT

Annons