Hovet bryter tystnaden om kungafamiljens ekonomi – så fördelas miljonerna

KUNG CARL GUSTAF, KUNGAFAMILJEN

Ända sedan 2019 har många svenskar spekulerat och ifrågasatt kungafamiljens ekonomi och i vad deras skattepengar egentligen går till. Nu är det slut på spekulationerna – så här fördelas pengarna!
0:22

Efter reklamen: Här fångas prins Nicolas bus på film på kungliga slottet – Se klippet här

(0:22)

Varje år delas ett apanage ut till kungafamiljen, det vill säga pengar som betalats in av alla skattebetalare.

Kungafamiljens apanage är därmed något som intresserar många och bland svenska folket har åsikterna kring pengarna gått isär under årens lopp. Bland annat så har republikaner, som är emot monarki, ifrågasatt vad deras skattepengar egentligen går till.

Tidigare har man aldrig redovisat hur pengarna fördelas och hur mycket pengar vardera kunglighet får. Men nu blir det ändring på detta och i april kommer vi få se exakt hur de 149 miljonerna, som årets apanage består av, delas upp.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Historiska ändringen om kungafamiljens ekonomi

Tidigare år har svenska folket fått veta hur mycket kungafamiljens apanage består av, men man har aldrig fått veta hur miljonerna faktiskt delas upp inom kungafamiljen. Det har även varit okänt vad pengarna faktiskt har gått till.

Ekot rapporterar att Sveriges skattebetalare kommer få mer insyn i hur kungafamiljen använder de skattepengar de får. Beslutet ska röra sig om att det är ett tecken i tiden att vara mer öppna.

I april kommer kungahuset alltså att presentera en årsredovisning där vi får ta del av hur pengarna fördelas. Där ska tre så kallade rambelopp finnas tydligt utskrivna: ett till kungaparet, ett till kronprinsessparet och ett till prinsparet. Det ska även framgå hur mycket som skickas över Atlanten till prinsessan Madeleine, 39, och Chris O'Neill, 47, när de eventuellt jobbar för svenska kungahuset.

– Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, säger Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, till Ekot.

Därför stoppas Sigrid från Let's dance – egna orden

Därför sker den historiska ändringen – kungahusets beslut

Årsredovisningen kommer inte bara visa hur mycket de respektive familjemedlemmarna kommer få. Det ska även redovisas vilka utgifter som kungafamiljen får ersättning för. Då är det till exempel boende, transport, säkerhet och kläder för offentlig representation.

Svensk damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall berättar nu mer om apanaget när han kopplas upp på länk i TV4:s Efter fem.

– Kungahuset har varit en rätt så sluten värld. Nu är man så pass smarta att man väljer att förekomma eventuell kritik eller eventuell debatt som har pågått framför allt sedan 2019. Då har man sagt att man vill se vad apanaget används till. Det förekommer man nu.

Carl XVI Gustaf om Ukrainakrisen

Se klippet här!

FOTO: Jonas Ekströmer/Kungl.Hovstaterna, Duygu Getiren/TT

SENASTE NYTT!