TRENDAR JUST NU!Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Kungens nya besked – därför utesluts prinsessan Madeleine helt

26 apr, 2022 
Prinsessan Madeleine och kung Carl XVI Gustaf.
I år får svenska folket veta exakt hur det kungliga apanaget på 149 miljoner fördelas inom familjen.
Men efter kungens beslut står det klart att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill inte får några pengar.
Här är anledningen!
Annons
Här dansar kungaparet tillsammans med nyanlända barn från UkrainaBrand logo
Här dansar kungaparet tillsammans med nyanlända barn från Ukraina

I tisdags släppte Hovet verksamhetsberättelsen för 2021, i vilken det för första gången någonsin redovisas hur stora belopp som betalas ut till svenska kungafamiljens medlemmar.

Kungaparet fick 8 miljoner kronor, kronprinsessparet tilldelades 4,5 miljoner och prinsparet fick en summa på 1,1 miljoner kronor.

Men prinsessan Madeleine, 39, och hennes make Chris O'Neill, 47, får inte ta del av det kungliga apanaget. Varför då?

Historiska beslutet för kungafamiljens ekonomi – så fördelas miljonerna

Så vad är ett apanage? Jo, det är de finansiella medel som staten betalar ut till Hovstaten varje år. Kungen beslutar hur rambeloppet ska fördelas.

Apanaget finansieras av skattepengar och intresserar därför många skattebetalare. Tidigare har allmänheten fått ta del av summan som betalas ut, men aldrig hur medlen fördelas mellan kungligheterna.

Annons

Tidigare i år rapporterade Ekot att det nu blir ändring på den saken. Apanaget för 2021 redovisas i april. Då kommer svenska folket få en bättre insyn i kungafamiljens ekonomi. Närmare bestämt hur årets apanage på 149 miljoner fördelas och vad pengarna används till.

– Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, sade Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, till Ekot i mars.

Kungens nya besked – därför utesluts prinsessan Madeleine helt

I tisdags var dagen kommen! Hovets verksamhetsrapport för 2021 har släppts och allmänheten kan nu ta del av hur kung Carl XVI Gustaf, 75, valt att fördela miljonerna ur apanaget.

Annons

Majoriteten av beloppet används för skötsel av slotten, för kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader kopplade till det kungliga uppdragen.

Men det framgår också att kungen tagit beslut om tre rambelopp som delas ut till medlemmar som utför officiella åtaganden på statschefens uppdrag. Något som Madeleine alltså inte gjort.

I rambeloppet ingår följande kostnader: del av kostnader för boende vid kungliga residens, inklusive viss service i hushållet, del av bil- och transportkostnader, vissa säkerhetskostnader, kläder för offentlig representation samt andra privata kostnader.

Prinsessan Madeleine och hennes familj bor utomlands sedan år 2018 och kommer alltså inte att få ta del av ett fast rambelopp, då hon inte utfört uppdrag för svenska kungahusets räkning.

Madeleine är däremot engagerad i annat arbete som ligger henne varmt om hjärtat, som vice hedersordförande i den ideella organisationen World Childhood Foundation.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT, Claudio Bresciani / TT

Annons