ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Därför stoppade Gunde Svan dottern Julia – beslutet för karriären

16 jan, 2022 
Gunde Svan i mössa och skidjacka. Julia Svan i mössa och skidglasögon.
Gunde Svan och dottern Julia Svan har både framgångsrika skidkarriärer i bagaget.
Julia Svan tvingades lägga skidorna på hyllan år 2017 efter en envis lunginflammation.
Nu avslöjar pappa Gunde varför han stoppade dottern genom att valla skidorna dåligt.
Annons
Ferry Svans yxhugg chockar Bianca IngrossoBrand logo
Ferry Svans yxhugg chockar Bianca Ingrosso

Oavsett om du är sportintresserad eller någon gång kollat på TV4:s Fångarna på fortet, så känner du nog till svenska före detta skidlegendaren och numera folkkära programledaren Gunde Svan, 60.

Igår hade den tredje säsongen av landskampsprogrammet Sverige mot Norge premiär. Gunde programleder programmet tillsammans med norska Marit Björgen, 41, som faktiskt själv var med och tävlade i säsongen innan. Mycket spännande!

Men premiären av Sverige mot Norge är ändå inte det mest anmärkningsvärda i Gundes liv just nu. Han fyllde nämligen jämna 60 år i veckan – STORT grattis!

Vi hoppas att han fick fira med hela familjen; hustrun Marie Svan, 58, sonen Ferry Svan, 25, och dottern Julia Svan, 28.

Så lever Gunde Svans dotter Julia idag – efter sjukdomen

Och dottern Julia har faktiskt mer än efternamnet gemensamt med farsgubben. Hon gick nämligen i pappas fotspår när hon, i tidig ålder, visade sig ha ärvt Gundes talang för längdskidåkning.

Annons

Men år 2017 tvingades hon som sagt avbryta karriären. Det tuffa beslutet att lämna skidkarriären bakom sig, tog hon efter att ha kämpat mot luftrörssjukdomen twar under en längre tid.

– Hon har bytt skidorna mot arbete. Karriären med skidorna är ju helt slut, den kommer inte tillbaka. Hon sörjer väl skidorna litegrann, berättar Gunde för Hänt i en intervju.

Hon har dessutom ett stabilt kärleksförhållande med fästmannen, tillika sportjournalisten, Ludvig Holmberg, 33. Och Ludvig har dessutom fått tummen upp av pappa Gunde!

Julia Svan efter målgång i 5 kilometer klassisk stil under Tour de Ski i Italien år 2014.
Julia Svan efter målgång i 5 kilometer klassisk stil under Tour de Ski i Italien år 2014.

Därför stoppade Gunde dottern Julia Svan

Gunde berättar om de svåra besluten han var tvungen att ta i Julias tidiga karriär. Här förklarar han dilemmat han stod inför:

Annons

– Jag kommer ihåg när Julia var mindre… ja, kanske 10-12 år och började åka skidtävlingar. Jag ställdes ofta inför dilemmat ”Ska jag valla så bra det går? Eller ska jag valla så att hon har lika bra skidor som de andra?”, säger Gunde och fortsätter:

– Nej, jag vallade så att hon skulle ha ungefär som alla andra, så att hon inte skulle vinna på att hon hade en pappa som kunde valla skidor bättre än hennes kompisar.

Gunde Svan fortsätter att berätta det finurliga tankesättet kring beslutet.

– Lurar man barnen på det sättet så tror jag inte att de pallar med att förlora sen. Det gynnar inte över tid. Det var sådana beslut som var svåra, att lägga nivån efter utvecklingsfas och resultat.

Och så här i efterhand kan vi ju absolut säga att Gundes tillvägagångssätt gav dottern en sund syn på skidkarriären och den sportsliga andan.

– När hon tävlade i världseliten, junioreliten, då kunde vi valla så mycket som det gick, för då gjorde alla samma, avslutar Gunde Svan.

FOTO: Maja Suslin / TT, Ulf Palm/TT

Annons