LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Greta Thunbergs kritik till pappa Svante – okända bråken i familjen

15 apr, 2021 
Linnea Lundgren
Greta Thunbergs pappa Svante
Greta Thunberg har länge varit namnet på allas läppar.
Under sina möten med stora världsledare har hon alltid haft pappa Svante vid sin sida.
Nu berättar hon om bråken bakom kulisserna.
Annons
Allt om Greta ThunbergBrand logo
Allt om Greta Thunberg

Greta Thunberg, 18, slog igenom för hela världen då hon bara var 15 år gammal. Det efter att Sveriges Radio gjort en intervju med henne då hon varje fredag bestämt sig för att skippa skolan och istället sätta sig utanför riksdagen och strejka för klimatet.

Sedan dess har Greta närmast startat en revolution. Ungdomar världen över har hoppat på hennes intiativ med att strejka för klimatet i syfte att väcka världsledarnas intresse för frågan. Och de har minst sagt lyckats. Under de senaste åren har Greta suttit med på flera internationella stormöten och nominerades under förra året till Alfreds Nobels fredspris och i år är hon återigen nominerad.

Greta Thunberg om stora saknaden

I september förra året hade filmen om Greta Thunberg världspremiär på Venice Internationella filmfestival. Filmens internationella namn är I am Greta och släpptes på bio den 20 november.

Dokumentären är regisserad av den debuterande regissören Nathan Grossman. Från augusti 2018 följer han den svenska miljöaktivisten vid hennes skolstrejker utanför riksdagen i Stockholm till hennes långa resor runt om i världen. I filmen kunde vi se hur Greta tampades med det ansvar hon idag känner ligger på hennes axlar.

Annons

– Jag har precis pratat i telefon med mamma och Beata. Jag längtar hem. Jag längtar efter att få ha en vardag med rutiner.. och hundarna, sa hon till sin pappa under en båtfärd över Atlanten hem till Sverige.

Bråket med pappa Svante Thunberg

Och Gretas pappa, Svante Thunberg, är någon som har stått bredvid sin dotter under hennes snabba framgång. Han tar hand om hennes presskontakter och är hennes ständiga resekamrat då hon reser med tåg och båt runt jorden för att besöka världsledare som USA:s förra president Barrack Obama och Påven i Rom.

Men trots att både pappa Svante och mamma Malena Ernman stöttar sin dotter i sin kamp är det inte alltid frid och fröjd i familjen. I Morgonpasset i P3 berättar Greta att hon ibland kan behöva påminna sina föräldrar om rätt och fel.

– Nu för tiden så gör de inte så mycket sånt. Men det händer såklart. Till exempel att mina föräldrar kanske äter ost eller något sånt. Då brukar jag säga att ”du vet att det där är väldigt skadligt för klimatet”.

Annons

Dessutom har pappa Svante ett och annat lik i garderoben som Greta har svårt att acceptera.

– Min pappa har såhär gamla läderjackor som han köpte innan jag omvände honom, eller vad man ska säga. Då säger jag ”du säger att du är vegan men du har läderjackor”. Och sen säger jag att ”ja du får inte vara med mig när du har på dig dem i alla fall”, berättar Greta.

Pappan försvarar sig dock häftigt och menar att de är från en tid innan hans kamp för klimatet tog sin början.

– Då brukar han säga att de är gamla och att han köpte dem innan han blev vegan. Så ja, det pågår såna diskussioner ibland.

FOTO: TT

Annons