LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Greta Thunbergs tårar i nya filmen ”Greta”: "Vill inte"

09 sep, 2020 
AvLovisa Ström
Greta Thunberg är den unga klimataktivisten som blev känd över bara en natt.
I den nya dokumentären ”Greta”, som hade världspremiär i lördags, ser man nu 17-åringen i tårar.
– Jag vill inte, säger hon i filmen.
Annons
Allt om Greta ThunbergBrand logo
Allt om Greta Thunberg

Under lördagen var det världspremiär för Greta, filmen om året som förvandlade Greta Thunberg till den världsberömda klimataktivisten som hon är idag. Dokumentären är regisserad av den debuterande regissören Nathan Grossman och följer den svenska miljöaktivisten från hennes skolstrejker utanför riksdagen i Stockholm till hennes långa resor runt om i världen, där hon inför politiska ledare kräver att de ska begränsa utsläppen.

I filmen får man se många välkända ansikten så som kroppsbyggaren och entreprenören Arnold Schwarzenegger och Frankrikes president Emmanuel Macron, och även Gretas föräldrar Svante Thunberg och Malena Ernman. Och i flera scener får man nu se en betydligt mer personlig sida av Greta som vi inte sett tidigare, och vilket pris hon som 17-åring har fått betala för sin kamp för miljön.

Nathan Grossman om att spela in filmen

Gretas resa har minst sagt varit händelserik och någon som har fått uppleva detta på nära håll är regissören Nathan. Under inspelningen av filmen har han följt 17-åringen hack i häl under ett år, och för Aftonbladet berättar han om den dramatiska båtresan över Atlanten som även han var tvungen att närvara på.

Annons

– Båtfärden över Atlanten… Greta och hennes pappa var ganska coola tycker jag, men jag var skiträdd!, erkänner han.

När inspelningen var klar och han sedan skulle åka hem tog han därför flyget istället.

– En segeltur räckte. Jag tror kanske inte alla i Sverige har förstått det, men båten är som en kolfiberlåda, det blir rätt shaky, man sitter och bara försöker skaka med i två och en halv vecka… jag var livrädd!, berättar han.

Greta i tårar efter den tunga insikten

Trots att Greta forfarande är tonåring är det ibland lätt att glömma att hon är så ung, och i dokumentären blir man ofta påmind om att hon precis som alla andra tonåringar kämpar med personliga saker. I en krönika i Aftonbladet berättar Jan-Olov Andersson om de intima scenerna i filmen som släpper in tittarna hos familjens osynliga kamper.

“Det är de privata ögonblicken som fastnar allra mest. Pappa Svantes engagemang för att dottern, som haft grava ätstörningar, inte får i sig ordentligt med mat. Och mamma Malena Ernmans glädjetårar. Inte för att dottern blivit en världskändis, utan när hon äntligen börjat äta någorlunda normalt”, skriver han.

Men det är inte bara Malena som är i tårar. I en artikel från AP berättar de också hur Greta under båtfärden över Atlanten inte kan hålla tillbaka längre och bryter ihop. Anledningen är att hon känner att miljökampen är ett för stort ansvar för henne att ta, och att hon längtar hem till sina hundar.

– Det är så mycket ansvar. Jag vill inte behöva göra det här, säger hon.

FOTO: Fredrik Sandberg/Virginia Mayo/TT

Annons