LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Greta Thunberg i tårar efter telefonsamtalet med mamma Malena Ernman

04 dec, 2020 
Greta Thunberg
Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet och idag vet hela världen vem hon är.
Hennes resa dit har nu dokumenterats och vi kommer få se en helt ny sida av henne i segelbåten hem från USA.
– Jag längtar hem, säger hon med gråten i halsen.
Annons
Allt om Greta ThunbergBrand logo
Allt om Greta Thunberg

I september hade filmen om Greta Thunberg, 17, världspremiär på Venice Internationella filmfestival. Filmens internationella namn är I am Greta och släpptes på bio den 20 november.

Dokumentären är regisserad av den debuterande regissören Nathan Grossman. Från augusti 2018 följer han den svenska miljöaktivisten vid hennes skolstrejker utanför riksdagen i Stockholm till hennes långa resor runt om i världen. Greta fick stort förtroende och till slut stod hon inför politiska ledare och krävde att de skulle begränsa utsläppen.

I filmen får man se många välkända ansikten så som kroppsbyggaren och entreprenören Arnold Schwarzenegger och Frankrikes president Emmanuel Macron. Även Gretas föräldrar Svante Thunberg och Malena Ernman har betydande roller i filmen. I flera scener får man nu se en mer personlig sida av Greta som vi inte sett tidigare, och vilket pris hon som 17-åring har fått betala för sin kamp för miljön.

Annons

Filmen regisserades av Nathan Grossman

Gretas resa har minst sagt varit händelserik och någon som har fått uppleva detta på nära håll är regissören Nathan Grossman.

Nathan är en svensk dokumentärfilmare som har filmat Gretas resa ända från dag 1 utanför riksdagen i Stockholm. I en intervju med TV4 har han tidigare berättat att han fick tips om att dokumentera henne och åkte dit.

– Som många dokumentärfilmer började det här med ett tips från en gemensam bekant som känner Gretas familj lite grann, om att hon skulle strejka. Sånt händer mig ganska ofta skulle jag säga, jag har hårddiskar fulla med alla gånger man åkt ut på tips och filmat saker, men så har det inte blivit något, sa Nathan då i Nyhetsmorgon.

Nathan Grossman har gjort filmen om Greta.

I och med tipset har han alltså fått material redan från fredagarna utanför riksdagen, men där och då hade han ingen aning om hur stor framgången faktiskt skulle bli.

Annons

– Det finns ju så otroligt mycket att berätta om Greta. Dokumentären utspelar sig från augusti 2018 när hon börjar sin skolstrejk till att filmen slutar i september när hon håller det här stora talet i FN, förklarade han.

Greta Thunberg bröt ihop på vägen hem från USA

Nathan var även med och dokumenterade Gretas segeltur över Atlanten till New York, där hon skulle tala inför ett topp-möte i FN:s högkvarter.

– Båtfärden över Atlanten… Greta och hennes pappa var ganska coola tycker jag, men jag var skiträdd!, erkänner han.

Den skakiga båtresan var inget för Nathan så när inspelningen var klara valde han att ta flyget hem istället.

Men på båten hem till Sverige var det så jobbigt att till och med Greta inte kunde hålla tillbaka tårarna. Efter ett telefonsamtal med hennes mamma Malena bröt hon ihop totalt och den lilla flickan i henne kom fram.

– Jag har precis pratat i telefon med mamma och Beata. Jag längtar hem. Jag längtar efter att få ha en vardag med rutiner.. och hundarna, sa hon till sin pappa på båten.

FOTO: Amir Nabizadeh/TT, JONATHAN NACKSTRAND

Annons