LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Malena Ernmans ord om kampen med döttrarna Greta och Beata

01 jul, 2020 
Malena Ernmans ord om kampen med döttrarna Greta och Beata
Malena Ernman och Svante Thunberg har länge varit öppna om hur familjen och döttrarna Beata och Greta har kämpat med psykisk ohälsa.
– Man pratar ganska sällan om att folk går sönder, och det gjorde vi allihop faktiskt, säger Malena i tv-programmet Renées brygga.
Annons
Allt om Malena ErnmanBrand logo
Allt om Malena Ernman

Den folkkära operasångerskan Malena Ernman, 49, vann Melodifestivalen 2009 med bidraget La Voix. Men den senaste tiden har Malena inte varit i rampljuset just för sitt artisteri, utan för sina döttrarnas framgång.

I tv-programmet Renées brygga framkommer det att Malena Ernman och maken Svante Thunberg har varit öppna om att familjen och döttrarna Beata och Greta har kämpat med psykisk ohälsa.

Döttrarna har blivit kändisar på olika vis, Greta Thunberg, 17, som är klimataktivist och Beata Ernman Thunberg, 15, som blivit sångerska.

Greta Thunberg i gul regnjacka
FOTO: Andrew Matthews/TT

Familjens gemensamma kamp

Tillsammans har de skrivit en bok som handlar om både familjens och planetens kris – Scener ur hjärtat. Det är nämligen så att både Malena och de två döttrarna har olika diagnoser som de varje dag handskas med.

Annons

– Jag tror man är tvungen att ha någon diagnos om man ska lyckas. För att fokusera 100 procent på det och bli bäst, säger Malena Ernman i Renées brygga.

Malena förklarar även att många ser henne som en social och karismatisk person, men att det i verkliga fall är precis tvärtom. I sociala sammanhang spelar hon en roll, något som hon absolut inte är.

– Man gör ju allt för barnen. Barnen bestämmer hur man mår och de sätter regler i vårt fall, menar Malena när hon förklarar varför hon slutat flyga. Hon fortsätter:

– Jag ville vara hemma med döttrarna som gick igenom två olika kriser, först med ena och sedan med andra. Greta hittade sin väg med med sitt, hon har hittat ett sätt att bli lycklig. Som förälder är det viktigast, att se att ens barn mår bra. Beata är mer lagt åt musikhållet och jobbar mycket med att ta in ljud, något hon även lätt stör sig på när hon inte kan ta in olika ljud.

Beata och Malena
FOTO: Karin Törnblom/TT

Malena om kampen med döttrarna

Orsaken till att boken kom till från första början var för att Malena och Beata ville berätta deras sida om psykisk ohälsa, hur det faktiskt är att ha en diagnos som flicka i skolan. Malena berättar i Renées brygga att Beata önskade att berätta om hur det är att ha ADHD och vara ljudkänslig.

Annons

– Man pratar ofta om att det är en styrka och att det är fantastiskt, wow – så mycket energi man har, säger Malena i programmet och fortsätter:

– Men man pratar ganska sällan om att folk går sönder, och det gjorde vi allihop faktiskt.

Svante och Greta ville i sin tur berätta om klimatet, och boken blev till slut en kombination. Tanken var att boken skulle inspirera andra familjer som haft det tufft.

– Flickor får ofta utbrott hemma, och håller allt inom sig i skolan. Något som kan leda till bulimi, anorexia, man skär sig, det blir inåt, säger Malena och fortsätter:

– För vår äldsta dotter blev konsekvensen ätstörningar. Men båda våra tjejer har varit med om jobbiga.. Beata har ju sina värsta år kvar. Men det kommer att gå bra!

Malena avslutar med att hon inte kommer ge sig, utan kommer att slåss tills hon faller ihop.

FOTO: Mattias Osterlund/TT, TT, Henrik Montgomery/TT

Annons