LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Per Gessles starka ord om Marie Fredriksson två år efter hennes död

02 nov, 2021 
AvAnna Shimoda
AvHans Shimoda
Marie Fredriksson och Per Gessle.
Det har snart gått två år sedan Marie Fredriksson lämnade oss.
När Roxette fyller 35 år i år vet radarpartnern Per Gessle att Marie är oersättlig.
”Jag försöker inte ersätta Marie, det går inte och jag har ingen anledning att försöka”.
Annons
Marie Nilsson Lind om starka bandet till deltagarna i ”Så mycket bättre”Brand logo
Marie Nilsson Lind om starka bandet till deltagarna i ”Så mycket bättre”

Det har gått 35 år sedan Per Gessle, 62, och salig Marie Fredriksson bildade Roxette, den popduo som kom att bli Sveriges största musikexport efter Abba med 75 miljoner sålda skivor.

Allt började med att Gessle skrev ”Neverending love”. Men inte till Marie Fredriksson, utan till Pernilla Wahlgren, 53, som dock valde att tacka nej. Då hade låten en svensk text och hette ”Svarta glas”, men efter ett möte med Rolf Nygren som var dåvarande vd på EMI spelades den in på engelska tillsammans med Marie Fredriksson.

Men varken skivbolaget eller huvudpersonerna själva trodde särskilt mycket på låten som trots allt blev en stor hit.

– Våra ansikten var inte ens på omslaget. Tanken var att en flopp inte skulle fucka upp Maries karriär. Vad det skulle innebära för mig spelade liksom ingen roll. Jag hade ingen karriär att fucka upp. Det fanns en grupp människor som bevakade Maries svenska position, till exempel Kjelle Andersson och Lasse Lindbom, och de tyckte inte att hon skulle ge sig in i Roxette, har Gessle sagt till Nöjesbladet.

Per Gessle och Marie Fredriksson.
Marie och radarpartnern Per Gessle staplade succéerna på varandra.

Samma år släpptes Roxettes första LP ”Pearls of passion”. Men någon internationell framgång var det inte tal om. Den kom först två år senare i samband med albumet ”Look sharp!” – och det av en ren och vida omskriven slump.

Annons

Amerikanske Dean Cushman reste till Sverige på 80-talet som utbytesstudent och blev fullkomligt golvad när han hörde låtar från albumet, såsom ”The look”, ”Look sharp” och ”Listen to your heart”. Han köpte albumet på rea för 19 kronor och tog med sig det till USA och den lokala radiostationen KDWB i Minneapolis.

Men den hamnade i en bortglömd skivhög hos chefen och veckorna gick.

– Jag var rädd att de skulle slänga den. Så jag gick ner till radiostationen och sa att jag ville ha tillbaka den omedelbart, har han sagt till Aftonbladet.

Chefen lyssnade därför snabbt på ”The look” – och fullkomligt älskade den. De började spela skivan varpå en rad amerikanska radiostationer hörde av sig och ville ha kopior. På bara ett par veckor blev succén ett faktum och den 30 mars 1989 blev låten etta på amerikanska Billboardlistan.

– Jag var chockad, fattade noll. Roxette-konceptet byggde på mina popmelodier i par med Maries röst och här låg vi etta med en låt där JAG sjöng. En låt vi själva inte ens valt att ge ut som singel. Men genombrottet hade kanske kommit i alla fall, sa Gessle till Nöjesbladet 2006.

Drottningmöte! Världsstjärnan Marie och drottning Silvia år 2000!
Marie och Per med Victoria 2010.
Marie och Per sjöng på kronprinsessans bröllop 2010.

Nästa etta på Billboardlistan blev ”Listen to your heart” – som de inte ens trodde skulle ges ut på andra sidan Atlanten.

Annons

Året därpå blev Roxette tillfrågade om de ville vara med på soundtracket till ”Pretty woman”. Gessle har förklarat att det kändes ”helt jävla meningslöst” men att han tackade ja av ren artighet.

Filmbolaget fick en tre år gammal julsingel med ny text som döptes till ”It must have been love” – och som blev deras tredje listetta i USA. Kort därefter knep även ”Joyride” den åtråvärda förstaplaceringen. Det kommande albumet med samma namn sålde över två miljoner exemplar på en månad.

– Jag är så rörd så jag inte vet vad jag ska säga, sa Fredriksson till Expressen.

Per var chockad över den enorma uppståndelsen.

– Intresset har nått en nivå där det nästan är sjukt. Vi har blivit mer ett fenomen än ett popband.

Marie fick cancerbeskedet 2002

Tre år senare, med en paus som innefattade såväl barnafödande som bröllop, släpptes ”Crash, Boom, Bang”. Men det sålde bara i fyra miljoner exemplar och det ansågs vara ett smärre fiasko. Skivbolaget i USA ville inte ens släppa albumet. Sommaren 1995 bestämde de sig därför för att ta en paus och lägga fokus på sina familjer.

Annons

Det dröjde fyra respektive sex år innan albumen ”Have a nice day” och ”Roomservice” kom – men försäljningsmässigt blev de inga större succéer. Åtminstone inte om man jämför med 90-talets försäljningssiffror.

Till vänster: 1984, med dåvarande maken Lasse Lindbom som skrev dunderhiten “Ännu doftar kärlek”. Till höger: 2006 med maken Mikael Bolyos.
Marie Fredriksson med maken Micke Bolyos och barnen Josefin och Oscar 2009.
Marie Fredriksson med maken Micke Bolyos och barnen Josefin och Oscar 2009.

I september 2002 var de i full färd med att lansera sin kommande turnéplan för Europa med drygt 50 spelningar när chockbeskedet kom: Marie Fredriksson hade drabbats av en hjärntumör.

Allt började med att hon plötsligt tappade synen på höger öga och kort därefter kollapsade hon i badrummet. Maken Mikael Bolyos, 64, var den som hittade henne.

Annons

– Sen minns jag egentligen inte så mycket mer än att jag hör Mickes röst: “Men Marie!” Mitt namn. Då har jag slagit mig så illa i huvudet för att jag får ett sånt epileptiskt anfall. Jag är helt krossad, inte så illa kanske, men jag är väldigt illa däran. Sedan var det bara ambulansen in till Karolinska och resten vet ni ju, har sångerskan sagt i dokumentären ”Marie Fredriksson”.

Två veckor senare opererades hon under ett fyra timmar långt ingrepp och hon sjukskrevs året ut. Det första offentliga framträdande blev i januari 2003 när Roxette fick kungens medalj för uppskattade insatser på såväl hemmaplan som internationellt.

Fredrikssons kamp mot sjukdomen fortsatte och när det var som värst gav läkarna henne bara ett halvår kvar att leva.

Den sista tiden var Marie sittande på scen. Efter strålbehandlingarna fick hon problem med ett ben och synen på ena ögat försvann.

Men 2005 friskförklarades hon och i en intervju med Nöjesbladet berättade hon om den stora lyckan samtidigt som hon höjde ett champagneglas.

Annons

– Jag är frisk. Det har varit tre mycket svåra år, sa Marie och förklarade att hon inte längre fick några behandlingar.

Hon berättade också att det fanns ett visst sug efter en comeback med Roxette.

– Ibland kan man längta efter det. Vi får se. Jag tar en dag i taget. Vi har inte stängt några dörrar.

De spelade sedan in två nya låtar i samband med att Roxette 2006 firade 20 år som grupp och släppte albumet ”A collection of Roxette hits – their 20 greatest songs!”.

Gessle: ”Läkarna avrådde Marie från turnén”

Under Gessles Europaturné i maj 2009 gästade Fredriksson honom på scenen och de bestämde sig sedan för att göra comeback.

Det resulterade i flera världsturnéer som pågick 2010-2016 – trots att läkarna höjde ett varningens finger. Även om hon hade friskförklarats hade hon stora hälsoproblem till följd av alla strålskador och under flera spelningar satt hon på en stol och fick ledas ut och in på scenen.

Annons

– Hennes läkare avrådde henne att göra detta, för det är ju väldigt ansträngande att vara på turné. Men hon ville det, har Per sagt i Nyhetsmorgon.

Men 2016 lät Roxette meddela att de hade bestämt sig för att ställa in den kommande turnén.

– Det har varit 30 fantastiska år! Jag känner bara lycka och glädje när jag ser tillbaka på alla spelningar runtom i världen under denna långa tid. Jag är särskilt stolt och tacksam över att ha kommit tillbaka efter min sjukdom 2009 och spelat oss ytterligare några varv runt jorden! Nu är turnerandet över för min del och jag tackar vår fantastiska publik som varit med på hela resan, sa Marie Fredriksson i ett pressmeddelande.

Per Gessle på scenen när SVT anordnade minneskonsert för Marie Fredriksson på Stora teatern i Göteborg i januari 2020.
Per Gessle på scenen när SVT anordnade minneskonsert för Marie Fredriksson på Stora teatern i Göteborg i januari 2020.

Genast började det spekuleras i om cancern hade kommit tillbaka, men Per Gessle förklarade att så inte var fallet.

Annons

– Cancern har inte återvänt. Men hon är nästan blind på ena ögat, men det som är värre är hennes ben. Hon har mycket begränsad rörlighet, sa han till tyska RTL.

Hösten 2018 gjorde Per Gessle en Roxette-turné utan Marie Fredriksson. Med sig ut på vägarna hade han dock sångerskans välsignelse.

– Jag försöker inte ersätta Marie, det går inte och jag har ingen anledning att försöka, sade han då.

I maj 2018 fyllde Fredriksson 60 år och i samband med det släpptes självbiografin ”Kärleken till livet” som hon skrev tillsammans med Helena von Zweigbergk, 62.

– Hon led verkligen och blev väldigt handikappad av den här skadan hon hade efter sin hjärntumör och ville mycket mer än hon kunde förmå. Marie kunde verkligen gråta bittra tårar över sitt öde men ändå lyckades hon alltid torka dem efter ett tag och sa att nu blir det bättre, sa von Zweigbergk till Nöjesbladet förra året.

Till slut mäktade inte kroppen med längre och den 9 december 2019 avled Marie i sviterna av den hjärncancer som plågat henne så länge.

Annons

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skrev hennes management i ett pressmeddelande varpå kondoleanser strömmade in från hela världen.

Marie Fredriksson lämnade efter sig maken Mikael Bolyos och barnen Josefin, 28, och Oscar, 24. Hon blev 61 år.

Foto: TT

Annons