Christina Schollin sörjer sin döda vän Lil Terselius

Christina Schollin.

Christina Schollin sörjer sin vän.
Dramaten-skådisen Lil Terselius, även känd från tv-succéer som Varuhuset och Rederiet, har gått bort i sviterna av en hjärnblödning.
Slå på ljud

Lil Terselius har en lång och gedigen karriär bakom sig. Hon har jobbat med regissörer som Ingmar Bergman och haft roller i verk av Agneta Pleijel och Lars Norén.

Redan 1977 belönades Terselius med en Guldbagge i kategorin Bästa skådespelerska för sin insats som Lydia i Den allvarsamma leken, fyra år efter genombrottet i Gruffet i Chiozza och Någonstans i Sverige.

Christina Schollin och Lil Terselius.

Christina Schollin spelade mot Lil Terselius i Varuhuset.

Därefter medverkade hon i flera stora svenska tv-serier, som Varuhuset och Rederiet. I Varuhuset spelade hon mot bland andra Christina Schollin, 83, som nu sörjer sin vän.

”Kära Lil. Vila i frid. Tack för gott kamratskap både på film och på Dramaten. Må änglaskaror sjunga dig till ro (ur Hamlet)”, skriver Schollin på Instagram.

Pernillas ångest efter beslutet – egna orden om krisen

Men det var främst inom Dramaten – där hon gjort hela 92 olika roller – som Lil Terselius ägnade sin framgångsrika karriär.

Lil hade en god relation till ex-maken Hans

Hennes sista roll på Dramaten blev i Ulla Kassius uppsättning av Svetlana Aleksijevits De sista vittnena som hade premiär 2017 med nypremiär 2019.

”Lil var en fantastisk skådespelare som varit en del av Dramatens moderna historia. Intelligent, vital, knivskarp, total tonsäkerhet i text och med en oemotståndlig förmåga att finna humor i det svarta. Det är med stor sorg vi tar emot beskedet om Lils bortgång. Hon kommer vara djupt saknad av alla kollegor som fick förmånen att arbeta med henne”, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, i ett pressmeddelande.

Lil Terselius inför sin 75-årsdag 2019. Till höger med bonusdottern Elin Klinga 2013.

Lil Terselius dog i sviterna av en hjärnblödning. Hon blev 76 år och sörjs närmast av familjen.

Lil Terselius hade enligt GP en god relation med ex-maken, skådespelaren Hans Klinga, 72, en vänskap som inte påverkades av skilsmässan. Hon kallade sig extramamma åt Hans dotter, skådespelaren Elin Klinga, 52. Både far och dotter har Lil haft som motspelare åtskilliga gånger.

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för skådisarna i Rederiet

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för skådisarna i Varuhuset

Foto: TT & Instagram

SENASTE NYTT!