Fredrik Steens ord om sonen Alexanders NPF-diagnos

Fredrik Steen, hundcoachen.
Exklusivt

Fredrik Steens son Alexander har en NPF-diagnos och nu berättar han öppet om den dagliga kampen och hur det äntligen börjar se ljuset.
Stolt hyllar han sin son för framgångarna och Fredrik betonar hur viktigt det är med en förståelse för likande diagnoser och barnens behov.
– Det är många gånger hemskt hur våra fina ungar med olika typer av diagnoser i många fall blir behandlade av skolan, säger han till Hänt.

Fredrik Steen är en välkänd TV4-profil vid det här laget, då han regelbundet besöker Nyhetsmorgon för att lära tittarna mer om hundar och dess beteende. Han är utöver det även aktuell med boken #Fredrikälskarhundar – Konsten att kommunicera med hundar.

Fredrik har även fullt upp privat, då han lever tillsammans med sambon Mikaela ”Mimmi” Nyberg, 28 samt sönerna William, 13, och Alexander,9, som har har från ett tidigare äktenskap. Familjen har även hundarna Pacco, Lilla Nymo och Fyran.

LÄS MER: Magdalenas hyllning till avlidna sonen Isak

Nu berättar Fredrik om sonen Alexanders diagnos på Instagram. Det är till en bild på sonen som TV4-profilen skriver:

”Så stolt, så glad för Alexanders skull. Han är nio, ska gå i årskurs 3. Ända sedan dag 1 i skolan har det varit bråk, möten med rektorer och psykologer, mer bråk.... Han blev till slut hemmasittande med ångest. Efter en kamp träffade vi en rektor med hennes personal som förstod hur barn med NPF diagnoser fungerar. Igår och idag gjordes en kartläggning över Alexanders kunskapsläge i svenska och engelska – han gjorde både kartläggningarna med beröm godkänt för årskurs 9. ”

Fredrik Steen om sonens kamp med skolan

Fredrik berättar mer för Hänt om hur Alexander förr inte ville gå till skolan alls – men hur han idag efter rätt stöd går dit med ett leende på läpparna.

– Alla föräldrar som har barn med olika typer av diagnoser kämpar för sina barn. Den kampen, de diskussionerna, faller ofta tillbaka på ”undrar ändå om det inte handlar om uppfostran, ändå”. Att få en sådan kommentar slängt mot sig, trots läkare och psykologers utlåtanden, är som att bli sparkad på fast man redan ligger ner.

Fredrik Steens son Alexander.

Alexander och hans hund. FOTO: PRIVAT

Det är många gånger hemskt hur våra fina ungar med olika typer av diagnoser i många fall blir behandlade av skolan. En del skolor och lärare är duktiga, men alltför många är det tyvärr inte.

Ser ljuset med skolan: ”Men kampen går vidare”

Han berättar vidare hur glad han är för att de börjar se ljuset med skolan, då Alexander idag går glad och motiverad till skolan, till skillnad från förut.

– Alexander är nu äntligen fri från ångest på kvällarna innan skolan, ingen panik på morgonen. Men det kräver både engagemang och individanpassning för att detta ska fungera. I Alexanders fall känns det som vi hamnat rätt just nu och han gör imponerande resultat i skolan.

Han säger att det är en stor lättnad för alla.

– Det känns som att en tung sten tagits bort från mitt bröst. Men kampen går vidare.

”Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser. NPF har du med dig i livets alla skeden”, skriver Riksförbundet Attention.

LÄS OCKSÅ: Martin Lamprechts kärleksliv – romanserna med kändiskvinnorna

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren om nya kärlekens markering

Senaste nytt