ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Edward Blom om utbrändheten och livet med frun Gunilla

22 okt, 2021 
AvOla Lagerström
Edward Blom med familjen.
Länge var han en arbetsnarkoman av rang. Priset får han betala nu i efterhand.
I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar gastronomen Edward Blom om utbrändheten, men också om familjelyckan och kärleken till Gunilla.
Annons

Edward Bloms lycka – glädjen efter återföreningen med familjenBrand logo
Edward Bloms lycka – glädjen efter återföreningen med familjen

Vad är senaste nytt i ditt liv, Edward?

– Allt har varit väldigt inriktat på familjeliv. Jag har ju tre små barn. Den äldsta har börjat i förskoleklass. Vi är extrema nattmänniskor, Gunilla och jag, men nu har vi fått börja lägga oss tidigare på kvällarna.

✔︎ Det här är Edward Blom

Ålder: 51.
Jobbar som: Driver eget företag som har med mat, dryck och kulturhistoria att göra. Skriver artiklar, krönikor, kokböcker, essaysamlingar. Uppträder i tv och radio, tar fram egna produkter såsom glögg, snaps, räkmackor och ölglas. Gör digitala dryckesprovningar och håller föredrag. Har sjungit in några sånger och är aktiv på sociala medier.
Familj: Hustrun Gunilla, 50, barnen Melchior, 6, Wilhelmina, 4, Zacharias, 3.
Bor: Stuvsta i Huddinge utanför Stockholm.
Det bästa med mig är att: Jag aldrig ljuger. Jag strävar efter att leva ett så gott liv som möjligt och inte bara göra det som är bäst för mig själv, även om jag tyvärr ofta misslyckas. Jag kan vara ganska rolig och underhållande. Jag lagar bra mat. Jag är väldigt snabb att försonas och förlåta. Jag har en bred allmänbildning.
Det sämsta med mig är att: Jag är extremt otålig. Jag har lätt för att få utbrott när jag utsätts för jobbiga saker, i arbetet eller när barnen bråkar med varandra. Jag lyckas inte leva så hälsosamt som jag försöker.
Typiskt för kvarteret där jag bor: Fin blandning av gamla hus från olika tidsperioder och ganska stor blandning även av människor.
Här tar jag mina söndagspromenader: Oftast i kvarteren där jag bor, men ibland stannar vi kvar i stan efter att ha varit i söndagsmässan. Då kan det bli en promenad i Gamla stan eller på Djurgården.
Äter gärna: Franskt i Escoffiers anda, men även traditionell svenskt och indiskt. Jag älskar ost.
Äter ogärna: Billiga färdigrätter med en massa socker och tillsatser, margarin och liknande surrogat.
Dricker gärna: Bra viner, gärna tysk Riesling.
Dricker ogärna: Havremjölk.
Ser fram emot: Jul.
Person jag alltid beundrat: Mina föräldrar. De är helt fantastiska, klagar aldrig över problem och hjälper alltid andra och ger mycket kärlek. De gav mig en underbar uppväxt!

Annons

När hade du dina hundår?

– När jag gick in i väggen för 20 år sedan. Jag gick in i en utmattningsdepression och fick problem med panikattacker.

Skvalpar detta kvar än idag?

– Ja, faktiskt. Man blir aldrig helt frisk, men numera känner jag bara av det när jag står på scenen eller är i direktsändning. Det kan börja snurra, det är en panisk känsla. Jag känner en enorm skräck. Det är en helt omotiverad skräck, det är totalt mörker. Lyckligtvis händer detta väldigt sällan, numera, men det tog många år att komma ur det värsta. Med tiden har det blivit bättre och bättre. Jag känner aldrig av det när jag tar det lugnt och är hemma.

Vilken sinnesstämning är du oftast i?

– Jag är känslomänniska, jag har starka känslor åt alla håll. Jag kan vara väldigt glad och otålig och arg och irriterad. Mest är jag nog glad ändå, (skratt).

När fick du senast något mörkt i blicken?

– I förrgår när det blev fel på en paketleverans från Postnord.

Annons

Edward hävdar att han är blyg

Vad kan det vara svårt att tro om dig?

– Att jag är duktig på trädgårdsarbete, kanske?

Har ni stor trädgård, Gunilla och du?

– Ja, ganska. Annars är jag inte så händig., men trädgårdsarbete har jag alltid haft bra koll på, även om matlagning också är en sorts händighet.

Edward Blom med familjen, hustru Gunilla Kinn Blom och barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias utanför sitt hus i Huddinge.

Vad plågas du inte längre av – som du ”jobbat bort”?

– Som ung var jag ganska blyg. Jag har alltid tyckt om att träffa människor, men när började nya kurser och på universitetet och inte hade ett sammanhang, blev jag rätt tillbakadragen. Med tiden blev jag däremot en fena på att ramla ner i olika sammanhang…

Vilken doft förknippar du med din barndom?

– Doften av blåbärspaj.

Var du ett busfrö till barn?

– Ja, det var jag nog. Jag hade nog fått ganska många bokstavskombinationer om jag hade varit barn idag. Jag kunde inte sitta still, jag hade många idéer och var lite som Emil i Lönneberga. Jag hade en förmåga att hamna i trassel. En gång, i lågstadiet, fick jag för mig att bada i en vattenpöl – inför glad publik. Det var inte helt populärt när rasten var över och jag skulle in i klassrummet…

Annons

När tog du senast en skogspromenad?

– Om man räknar en väldigt kort – genom en skogsdunge – så var det igår. Längre skogspromenad vara ganska länge sedan. Det måste ha varit i somras i Dalarna.

Edwards hyllning till frun Gunilla

På vilket sätt är du en lurk?

– Jag har dålig koll på begreppet, men jag försöker att inte vara det. Jag är rätt mån om att vara hyfsat välklädd, jämt. Jag anpassar kläderna till tillfället.

Vem är den kändaste svensken du skakat hand med?

– Carl Bildt, kanske. Eller Lill Lindfors. Hon är ju ganska känd.

Vad är det bästa med Gunilla, din livspartner?

– Det finns så otroligt mycket bra med henne. Hon är liksom en god människa. Det kanske är det allra bästa!

Har ni varit ihop sedan fan vet när?

– Nej, men i elva, tolv år.

Edward Blom och frun Gunilla.

När går du henne på nerverna?

– När jag jagar upp mig för saker. Blir jag bara lite stressad så blir jag väldigt jobbig. Då springer jag runt och beter mig som en fågel som slagit huvudet i något eller fått något starkt uppåttjack i sig.

Vad gör hon för att ta ner dig på jorden?

– Hon brukar faktiskt bara ignorera mig och bara strunta i det. Hon lägger sig inte i, jag får landa själv.

Slutligen Edward, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Jag tror att det är middagen. Hela familjen är samlad. Vi pratar och har det trevligt. Det är alltid mysigt.

Foto: TT

Annons