Mörka hemligheterna om skådespelarna i Vår tid är nu

Skådespelarna i Vår tid är nu.
NU GRATIS

De gjorde succé i Vår tid är nu.
Men bakom kulisserna döljer sig en mängd skandaler, tragedier och kärleksdraman i skådespelarnas privatliv.

Tv-serien Vår tid är nu är en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna.

Den gjordes i fyra säsonger, spände över flera decennier med start vid Andra världskrigets slut 1945 och blev en stor succé hos tittarna. Det allra första avsnittet hade premiär i SVT den 2 oktober 2017 och sista säsongens sista avsnitt sändes så sent som den 2 januari 2021.

Många tittare fäste sig ordentligt vid flera av karaktärerna i serien. Därför har Hänt tittat lite närmre på vilka skådespelarna som gör de stora rollerna är. Vi kartlägger deras bakgrund, kärlekar och stora draman i deras liv.

Hedda Stiernstedt i Vår tid är nu.

Hedda Stiernstedt i Vår tid är nu.

Hedda Stiernstedt hamnade i bråk med rektorn

Rollen som Nina Löwander i Vår tid är nu görs av Hedda Stiernstedt, 33, som växte upp vid Thorildsplan i Stockholm. Och Hedda uppmärksammades faktiskt av media redan i väldigt ung ålder. Då hon gick i klass 8 A i Abrahamsbergsskolan i Bromma blev det bråk om tjejernas klädsel. Skolan informerade föräldrarna om att de inte ville att de kvinnliga eleverna skulle ha korta kjolar, linnen, magtröjor eller piercings.

De unga tjejerna blev rasande och kände sig könsdiskriminerade. En av dem som uttalade sig var den då 13-åriga Hedda Stiernstedt, i förd en t-tröja med texten "Onanist – javisst”. Hon berättade i DN att biträdande rektorn vid flera tillfällen uppmanat Hedda att hon ”borde ta på sig mer kläder”.

Skolverket gav tjejerna rätt. Skolan kunde inte reglera hur eleverna klädde sig, och när antologin De missanpassade, en uppföljning på antologin Fittstim, gavs ut fick 15-åriga Hedda bidra med en text om bråket i skolan.

Hedda och Alexis.

Innan succén har Hedda både spelat mördare i en Wallander-film och haft en av huvudrollerna i Aviciis video till låten Addicted To You som snart är uppe i 300 miljoner visningar på Youtube. Även sin fästman Alexis Almström, 36, träffade Hedda från början genom en musikvideo-inspelning. Alex är rappare och regissör och i videon till hans hit 112 från 2010 var Hedda med klädd i en ros och vit djurdräkt.

I december 2019 friade Alex till henne i Paris. Från början satte de datumet för bröllopet till 22 augusti 2020, men på grund av pandemin har det skjutits på framtiden. Samma dag de skulle ha git sig la dock Hedda upp bilder från förlovningen där de kramas i en säng på Instagram och skrev:

”Jag skrikskrattar därför att Alex hade precis friat och jag hade sagt ja och min bästa vän var där och tog kort”.

Charlie i Vår tid är nu.

Charlie Gustafssons kärlekslycka med Amy Diamond

Charlie Gustafsson, 29, har tidigare berättat i media att hans roll som Calle Svensson i serien varit livsförändrande. Helst av allt vill han göra musikal i framtiden, och kanske är det något han kan göra tillsammans med sin jämnåriga sambo sedan sex år tillbaka, Amy Deasismont, 29, som har stor erfarenhet från musikbranschen.

De två är ett av kändisvärldens stabilaste par, och Amy som tidigare var popartist med artistnamnet Amy Diamond, har sedan hon träffade Charlie själv inlett en framgångsrik skådespelarkarriär.

Charlie och Amy.

Det var inte så länge sedan tv-serien Thunder in My Heart hade premiär på Viaplay. Till den har Amy både skrivit manus samtidigt som hon spelar huvudrollen. Det tog henne fem år att skriva serien och hon har berättat i Expressen att Charlie hela tiden har stöttat henne med projektet:

– Vi har levt tillsammans i sex år och jag har skrivit på det här under lång tid, så självklart har han betytt supermycket. Han är ett jättestort stöd för mig i allt jag gör. Det har varit underbart att få stöd när beslut ska tas och kunna bollar saker.

De två bor sedan ett par år tillbaka i en sekelskifteslägenhet de köpt tillsammans på Södermalm i Stockholm. Och Charlie berättade efter att de flyttat dit för tidningen Leva & Bo:

Peter Dalle i Vår tid är nu.

– För mig var det glasklart att det var där vi skulle köpa lägenhet. Jag håller på Bajen. Amy tyckte också att det kändes bäst.

Peter Dalles stormiga kärleksliv

Peter Dalle, 64, som spelar kökschefen Stig ”Stickan” Backe i tv-serien blev en folkkär komiker redan på 90-talet då han gjorde den oerhört populära humorserien Lorry tillsammans med bland andra Suzanne Reuter, 68. Och de två återförenades framför kameran i och med inspelningarna av Vår tid är nu där Suzanne spelar Helga Löwander.

Privat var Peter på 90-talet sambo med skådiskollegan Gunnel Fred. De hade ett stormigt förhållande och en av Peters mest kända repliker från komedin Ogifta par – en film som skiljer sig 1997, där han just spelade mot Suzanne Reuter, är inspirerad av vad han sa i ett av hans och Gunnels riktiga gräl. När Suzanne i filmen frågar honom hur han vill att hon ska vara så svarar Peter:

”Vad sägs om kåt, glad och tacksam?”

Peter Dalle med Gunnel Fred 1989 och med Victoria Heleander 2015.

Skådisparet separerade redan 1999, men på ålderns höst, strax innan Peter skulle fylla 60 år, fann han slutligen kärleken igen i 18 år yngre Victoria Heleander, 46, och de två flyttade ihop.

– Vi bor tillsammans. Det är skönt att inte Victoria är skådespelare. Det innebär att det finns saker jag inte pratar om med henne – men då får jag väl prata med andra om det, berättade Peter i en intervju med Hälsoliv 2016.

Han konstaterade samtidigt:

– Alla relationer är en kamp för att behålla sig själv. Det måste finnas ett jag och ett du och ett vi, där jag gör vissa saker som är mitt liv och hon gör vissa saker som är hennes liv och så gör vi vissa saker tillsammans.

Men frågan är om det verkligen har fungerat så bra som han önskat med de olika saker han och Victoria gör. För sedan ett år tillbaka är de nämligen separerade. Victoria har flyttat ut från Peter och bor numera i en egen lägenhet som inte ligger allt för långt ifrån hans i Vasastan i Stockholm.

Suzanne Reuter i Vår tid är nu.

Suzanne Reuter om missbruket

Suzanne Reuter, 68, spelar Helga Löwander i Vår tid är nu. Hon var mellan 1983 och 2000 sambo med skådiskollegan Tomas Pontén som gick bort vid 69 års ålder 2015. Tillsammans fick paret de tre sönerna Joakim, 36, Simon, 35, och Lukas, 34, och efter skilsmässan har Suzanne på pappret varit singel.

Hon bor sedan drygt tio år tillbaka på Ekerö utanför Stockholm där hon hyr ett hus på sångerskan Agnetha Fältskogs, 71, stora gård. I TV4-programmet Hellenius hörna förklarade Suzanne för sex år sedan skämtsamt:

– Jag har ju tre söner och två av dem har ju barnbarn. Jag har en hund, jag har tre-fyra katter, jag har en häst och jag har jättetrevliga grannar. Vad fan ska jag med en karl till?

NU GRATIS
Solsidan-skådisarnas mörka bakgrund – otrohet och ångest

I programmet berättade också Suzanne, som började dricka redan i tonåren och blev rejält alkoholiserad innan hon la flaskan på hyllan i slutet av 90-talet, att det var hon själv som till sist insåg att hon behövde hjälp för att komma ur sitt alkoholmissbruk:

– Jag gick till Maria Beroende en tidig morgon när jag var bakis, och så sa jag till dem att ”Det här kommer inte gå längre. Jag kan inte dricka mer därför att jag är antagligen alkoholist”, och så gick jag till en alkoholterapeut där som var väldigt bra.

Rasmus Troedsson i Vår tid är nu.

Rasmus Troedsson blev nykter och fann frälsningen

”Bellan” Roos spelas av Rasmus Troedsson, 57, och det var faktiskt först med rollen som Bellan Rasmus fick sitt stora genombrott som skådespelare. Han hade en trasslig uppväxt på barnhem och gled i vuxen ålder in i ett alkoholmissbruk.

– Jag var en sådan där konstig alkis som drack utan att människor märkte det. Men jag var ganska illa ute. Och när jag blev nykter bad jag en bön där jag sa till Jesus att jag skulle vilja bli kristen, men att jag inte visste hur man gjorde, har Rasmus berättat för tidningen Dagen.

En tid senare gick han in i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men i stället för att komma närmare Gud blev han irriterad:

– Det var en extremt ytlig och dum predikan om chips, Volvobilar och jag vet inte allt.

Han tog reda på vem som var ansvarig och ringde upp församlingens föreståndare och pingströrelsens dåvarande ledare Sten-Gunnar Hedin. Under samtalet använde han sig för säkerhets skull av sitt mellannamn Bengt.

– Jag började skälla på Sten-Gunnar Hedin och frågade honom om det var han som bestämde över det här. Men samtalet tog en annan vändning än jag hade räknat med och innan vi hade lagt på hade jag blivit inbjuden att äta lunch med honom.

NU GRATIS
”Fucking Åmål”-Alexandra försvann efter jättebråket med Loa Falkman – så lever hon i dag

Rasmus tackade ja och mötte Sten-Gunnar över en lunch på en krog vid Östermalmstorg i Stockholm. De började prata om tro, Sten-Gunnar frågade om han ville bli en kristen och Rasmus svarade ja:

– Och så säger han ”i så fall är det bästa att fatta beslutet att lägga ditt liv i Jesus Kristus Guds sons händer”. Och det gör jag också. Vi ber en bön och där och då tar jag emot Jesus.

I en annan intervju har Rasmus sammanfattat sitt religiösa uppvaknande med orden:

– Jag mötte Gud på Östermalmstorg.

Privat är han sedan länge gift med hustrun Ulrika, 55, och han har den vuxne sonen Fredrik, 31, från ett tidigare förhållande.

Adam Lundgren i Vår tid är nu.

Adam Lundgrens mystiska privatliv med flickvännen Mathilda

Rollen som Peter Löwander görs av den hyllade skådespelaren Adam Lundgren, 35, som fick sitt stora genombrott i tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar 2012. Framgångarna har sedan rullat på för Adam, men något som skiljer sig honom från en del andra skådisar är att han aktivt valt att inte använda sociala medier.

Adam är en mycket hemlighetsfull skådespelare, i alla fall vad gäller privatlivet.

– Ja, det här med sociala medier alltså. Ibland tänker jag att våra hjärnor inte är skapade för att det ska vara möjligt att kunna prata med miljoner människor samtidigt, har han sagt 2018 i en intervju med Café.

Det privata är ett medvetet val från Adams sida att inte dela med sig av.

– Den senaste tiden har jag nog känt att jag inte bryr mig lika mycket. Jag går sällan på galapremiärer och sådana saker. Men det har definitivt något att göra med att jag vill skydda det privata, berättade han i intervjun.

Men i samma intervju berättade Adam att han varit ihop med sin tjej Mathilda i nära tre år och att han bodde till och från hos henne.

I början av 2019 bekräftade Adam att han fortfarande var i ett förhållande, men han gillar att vara hemlig av sig och för närvarande är han skriven själv i en lägenhet i Hägersten i sydvästra Stockholm.

Josefin Neldén i Vår tid är nu.

Josefin Neldén om lesbiska sexscenerna

Josefin Neldén, 36, nominerades senast på Guldbaggegalan 2021 i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen Psykos i Stockholm, men i Vår tid är nu gör hon rollen som Margareta ”Maggan” Nilsson.

Maggan gör i tv-serien facklig karriär, och faktum är att Josefin även i sitt vanliga liv är fackligt aktiv. I Aftonbladet har hon berättat:

– Jag sitter i styrelsen för avdelning 4 för Teaterförbundet på Göteborgs Stadsteater. På varje fackmöte numera kommenteras ju det, ”Jaha, då är du Maggan i dag”.

I samma intervju sa Josefin att hon inte hade några som helst problem med att spela in de lesbiska kärleksscenerna mot rollfiguren Lilly i första säsongen:

– Det var nog de enklaste sex- eller kärleksscener jag har spelat in, det var lätt att höja temperaturen på den känslan, vår kommunikation var så otroligt rak och enkel.

NU GRATIS
Ebba försvann spårlöst efter succén i Skärgårdsdoktorn – så lever hon i dag

Privat är Josefin däremot inte lesbisk utan lever i ett heterosexuellt förhållande och är sambo med Daniel Andersson, 47. Paret bor i Västra Frölunda, har de två döttrarna Mary, 6, och Sally, 2, och sex månader efter att Josefin fött Sally avslöjade hon i Mama att hon känt av en viss baby blues efter den senaste förlossningen, men att den hon drabbades av efter att ha fött första dottern Mary varit både långvarig och svår:

– Jag hade ungefär en vecka när jag kände mig låg och oförklarligt ledsen. Sist jag fick barn hängde baby bluesen kvar och blev en nedstämdhet i några månader, så det var väldigt skönt att denna gång känna att det släppte taget som det skulle.

Mattias Nordkvist i Vår tid är nu.

Mattias Nordkvist flydde kändisskapet

Mattias Nordkvist, 43, som spelar krögarfamiljens äldsta son Gustav Löwander tyckte inte alls det var särskilt kul att tv-serien slog så stort eller att plötsligt blev folkligt känd. Från att mest ha varit känd för teaterpubliken på Göteborgs stadsteater visste plötsligt nästan alla vem han var. Något Mattias inte alls var särskilt bekväm med.

– Plötsligt hälsade folk på en när man steg in i spårvagnen och förvirrat hälsade man tillbaka och tänkte ”det är nog någon jag glömt”, sa han till svenska Yle 2019 och fortsatte:

– Jag har inte valt det här yrket för att bli igenkänd eller för att få gå på röda mattor. Jag lockades till skådespeleriet för att det erbjöd en värld där man tilläts vara någon annan.

Samma år valde därför Mattias också att ta en paus från skådespeleriet. För tidningen GP berättade han att det hade att göra med att jobberbjudandena fullständigt haglade över honom efter succén med Vår tid är nu:

– Jag jobbade så vansinnigt mycket, gjorde en monolog i Stockholm samtidigt som jag filmade i Finland. Jag kände att det här går inte, så här kan man inte leva. Då drog jag i bromsen.

När säsong 3 av tv-serien var färdiginspelad våren 2019 tog han därför tjänstledigt från Göteborgs stadsteater. Mattias förklarade för tv-produktionen att han inte var intresserad av att vara med i någon fjärde säsong och började istället jobba halvtid på en kompis restaurang i centrala Göteborg.

Privat är Mattias sambo med Monica Olsson, 47, och har två barn, Einar, 8, och Doris, 4.

Ida Engvoll i Vår tid är nu.

Ida Engvoll flyr till skogen

Ida Engvoll, 35, är Ester Swärd i Vår tid är nu. Hon har privat inget officiellt förhållande utan lever som singel och delar sin tid mellan en lägenhet i Hägersten i södra Stockholm och en stuga i Järvsö där hon spenderar den mesta tiden då hon är ledig från skådespeleriet.

I en intervju med TT i vintras sa Ida:

– Egentligen är vi ju bara djur. Men vi har rationaliserat vårt samhälle så att det här djuret inte får plats. Att då säga ja till de här inre strömningarna verkar vara något som människan längtar efter, det som kanske inte har något ekonomiskt värde utan bara ett värde för själva livet.

Hon förklarade:

– Jag hänger ganska mycket med djur på fäbodvallar, utan digital teknik och el och vatten. Där måste man vara väldigt närvarande och sann.

Ida har nämligen också en "gratis avbytartjänst" som djurvaktare på fäbodvallar:

– Egentligen är inga av de djuren mina. Men jag mjölkar getter och gör ost. Jag har mjölkat en ko och tagit hand om en kalv och vallat får upp och ner på kalfjället för att beta i sommar.

NU GRATIS
Så gick det sen för skådespelarna i Lilla Jönssonligan

Foto: Johan Paulin/SVT & TT

SENASTE NYTT!