LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så gick det sen för skådespelarna i filmen Fucking Åmål

23 jan, 2021 
Angelica Linde
Mathias Rust, Alexandra Dahlström, Erica Carlson, Ralph Carlsson, Rebecka Liljeberg och Stefan Hörberg i filmen Fucking Åmål 1998.
De gjorde succé i Fucking Åmål – men vad hände sen? Hänt har sökt svar!
✔︎ Dog chockartat och mystiskt – vännen bryter tystnaden om sorgen.
✔︎ Försvann spårlöst – visar nu upp nya kärleken.
✔︎ Rök ihop med Loa Falkman om sexism – har nyss blivit mamma.
Annons
Runars okända barn – därför syns de inte i offentlighetenBrand logo
Runars okända barn – därför syns de inte i offentligheten

Lukas Moodyssons kultfilm från 1998 belönades med fyra guldbaggar. 23 år senare får du reda på skådisarnas kärleksliv, hur de ser ut i dag och vad de jobbar med.

✔︎ Rebecka Liljeberg

Ålder: 39 år.
Yrke: ST-läkare i internmedicin.
Bor: I Stockholm.
Familj: Man och tre barn.
Roll i Fucking Åmål: Agnes Ahlberg.

Rebecka Liljeberg 1998.
Rebecka i samband med inspelningen av Fucking Åmål.

Rebecka Liljeberg började skådespela redan som 10-åring, då hon hade rollen som Sofie i den klassiska julkalendern Sunes jul. Men det var hennes hyllade skådespelarinsats i Fucking Åmål som placerade henne på en självklar plats på den svenska kändisvärldens stjärnhimmel. Framförallt när hon, tillsammans med motskådespelerskan Alexandra Dahlström, vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 1999.

Därefter syntes hon i filmer som Sherdil samt serier som Eva & Adam och Skärgårdsdoktorn.

Annons

Då gymnasiet inte gick att kombinera med skådespeleriet hoppade hon av utbildningen. Hon såg istället till att läsa in gymnasiet på Komvux när hon var klar med skådespeleriet i början på 2000-talet samtidigt som hon dels jobbade på ett datorföretag, dels skrev för Svenska Dagbladet. Mellan 2003 och 2009 utbildade sig tonårsstjärnan till läkare på Karolinska Institutet.

– Jag vill göra något där jag kan göra nytta! Med Fucking Åmål kändes det verkligen som om jag var delaktig i något betydelsefullt, men så är det inte med alla roller. Hela branschen är märklig. Det var inte kul att sitta på Operan och få en massa uppmärksamhet utan att egentligen ha uträttat någonting själv! Folk är vänliga mot en fast det pratas en otroligt massa skit bakom ryggen. Naturligtvis finns det undantag. Men för en läkare är det på riktigt och viktigt hela tiden. Man har ju människoliv i sina händer, sa hon då till Månadsjournalen.

Rebecka Liljeberg och Andreas Hoffer 1991.
Rebecka Liljeberg (Sophie) och Andreas Hoffer (Sune) i Sunes jul 1991.

Sedan 2013 jobbar Rebecka som ST-läkare på Södersjukhuset i Stockholm och samma år intervjuades hon av Dagens medicin.

Annons

– Jag gillar variationen här på akuten, tempot, alla praktiska moment man måste behärska och att man samtidigt får klura över oklara diagnoser, sa hon då till tidningen.

Hon valde att specialisera sig inom akutsjukvård trots att framtiden för den sortens basspecialitet var oklar.

– Visst tar jag en viss risk. Men jag ser ju samtidigt att akutsjukvård behövs som basspecialitet, sa hon till Dagens medicin.

Sedan några år tillbaka har hon dock bytt ut akutsjukvård mot internmedicin som specialitet. Och hon saknar inte rampljuset.

– Nej, det där var bara någonting tillfälligt. Jag har alltid velat bli läkare, det visste jag sedan tidigt att jag skulle bli, har hon sagt till Nöjesbladet.

Rebecka Liljeberg 2019.
Rebecka Liljeberg 2019.

Rebecka är idag gift och har tre barn. Hon har i många år hållit sig långt ifrån allt vad röda mattor heter, tills hon sommaren 2019 dök upp på galapremiären av serien Gösta, regisserad av Fucking Åmål-regissören Lukas Moodysson. Till Hänt sa hon då att hon absolut inte har några planer på en skådiscomeback. Därefter fick hon frågan om det händer att hon blir igenkänd på jobbet.

Annons

– De flesta patienter är typ hundra år så det brukar inte vara så att de känner igen mig. Men visst, det händer ibland, svarade hon då.

✔︎ Alexandra Dahlström

Ålder: 36 år.
Yrke: Skådespelerska, regissör, manusförfattare och producent.
Bor: I Stockholm.
Familj: Pojkvännen Jakob, 35, och dottern Florens, 1.
Roll i Fucking Åmål: Elin Olsson.

Alexandra Dahlström.
Alexandra Dahlström i Fucking Åmål.

Alexandra Dahlström skapade rubriker efter Guldbaggegalan 1999, inte bara för att hon och Rebecka Liljeberg vann varsitt pris för bästa kvinnliga huvudroll, utan också på grund av det tal hon höll när Fucking Åmål vann sitt fjärde pris för kvällen för årets bästa film. 15-åriga Alexandra hann knappt säga “Jag tycker det är lite tråkigt med all sexism och utseendefixering” innan hon avbröts av galavärden Loa Falkman som kallade henne för “lilla hjärtat”, varpå Alexandra bad honom att sluta förminska henne.

Annons

Skådespelerskan fick då ta emot mycket hat från män, men 20 år senare hyllades hon av metoo-rörelsen för att hon var den första som vågade stå upp emot det som var fel i Sveriges filmbransch på det sättet.

– Det var många killar som var väldigt upprörda, berättade hon för Aftonbladet 2018.

Sedan Fucking Åmål har Alexandra haft ett 20-tal roller, bland annat i Tomten är far till alla barnen, Fröken Sverige och Blondie. Dessutom har hon haft en roll i den nederländska såpoperan Goede tijden, slechte tijden 2007 samt skådespelat på Dramaten.

Loa Falkman och Alexandra Dahlström.
Loa Falkman och Alexandra Dahlström på Guldbaggegalan 1999.

Alexandra är utbildad tolk i italienska samt ryska, vilket hon fick användning för under inspelningen av Moodyssons film Lilja 4-Ever från 2002 där hon agerade rysk tolk. Två år senare var skådespelerskan DJ och sidekick i Sen kväll med Luuk, därefter fortsatte hon turnera som DJ runtom i landet.

Annons

Redan under Fucking Åmål-inspelningen utvecklade hon ett intresse för regi och hjälpte till och med Moodysson att regissera “fotfetish-scenen”. 2007 debuterade hon som kortfilmsregissör med filmen Lacrimosa, som hon också skrev manus till samt producerade. Den fick ett hederspris på Stockholms filmfestival.

Därefter fortsatte Alexandra att skapa och regissera ett flertal kortfilmer som i många fall har gett henne stipendium. 2014 debuterade hon som långfilmsregissör när hon filmade och regisserade dokumentären All we have is now som visats både på SVT, Netflix och bio. Sedan dess har Alexandra regisserat mängder med musikvideor, reklamfilmer, dramaproduktioner och egna filmer. Hon är sedan 2018 anställd regissör på produktionsbolaget FLX.

Alexandra Dahlström och Jakob Wiklander.
Alexandra och Jakob 2019.

Förra sommaren fick Alexandra en dotter och under sin mammaledighet i våras passade hon på att muntra upp alla Fucking Åmål-älskare genom att läsa ur boken som filmen är baserad på klockan 19 varje kväll på Instagram.

Annons

– Jag funderade på hur jag kunde bidra och ge lite ljus och trygghet i mörkret. Då tänkte jag att “Det här kommer alla bli glada av, för folk blir glada när man spelar sina hits”. Jag vet att filmen hjälpte många att komma ut och känna att det är okej att vara annorlunda. Samtidigt har den ett solidariskt budskap och jag tror att det är oerhört viktigt att vi tar hand om varandra nu. För det är många som inte mår bra och då är det viktigt att vi hjälps åt. Jag tror att kultur gör att vi överlever mörka tider, sa hon då till Efter fem.

Hänt har varit i kontakt med Alexandra som vänligt men bestämt avböjde en intervju.

✔︎ Erica Kronholm (tidigare Carlson)

Ålder: 39 år.
Yrke: Undersköterska på ett barnboende.
Bor: I Vallentuna.
Familj: Maken Anders och två barn.
Roll i Fucking Åmål: Jessica Olsson.

Erica i samband med Fucking Åmål.

Erica Carlson gick andra året på Magnus Åbergsgymnasiets teaterlinje när Lukas Moodysson dök upp på skolan för att leta skådespelare.

Annons

– Han var helt okänd då, jag visste inte vem han var. Men jag ville provspela för rollen som storasyster Jessica och det fick jag göra mot Lukas. Han föreställde min pappa som inte ville att jag som tonårsdotter skulle gå ut på kvällen. Jag trodde aldrig jag skulle få rollen, sa Erica till Ttela 2004.

Men det fick hon och hon minns både inspelningen och regissören med värme.

– Man blir ju som en stor familj, det var väldigt kul och flummigt. Flummigt på det sättet att jag gick i skolan vissa dagar, andra dagar fick jag ta ledigt för att vara på inspelningsplatsen. Så det var ett himla virrvarr av eufori, galenskap och vardag. Lukas var jätterolig att jobba med. Han var som oss och kunde gå ner på vår nivå. Han var barnslig, flummig och en duktig regissör. Han lät oss improvisera fram scener, så vissa scener är ju helt improviserade, sa Erica till P4 Väst 2013.

Men att filmen skulle bli så stor var ingen beredd på, allra minst Lukas.

Annons

– Fucking Åmål var ju lite banbrytande. Alla filmer som kommer nu jämförs ju med den filmen och jag tror absolut inte att han hade tänkt att det skulle bli så. Innan vi skulle se filmen första gången i Trollhättan sa han: “Tro inte att nån kommer titta på den. Fasiken vad har vi gjort? Det här kommer bara bli skit!”, berättade Erica i radiointervjun.

Erica Kronholm med familjen.
Erica med familjen.

Trots Lukas tvivel var succén snabbt ett faktum och Erica kunde inte vara lyckligare.

– Det har alltid varit min dröm att bli skådespelerska. Och jag tror inte på att drömmar går i uppfyllelse men den här drömmen har ju faktiskt gjort det, sa Erica till SR efter premiären.

Ericas nya jobb: Undersköterska

Det dröjde 15 år innan hon kunde se filmen och samtidigt uppskatta hur fantastisk den och skådespelarinsatserna var. Också succén ser hon annorlunda på som vuxen.

Annons

– Jag hade nästan önskat att den där framgången hade kommit nu istället. För man var lite för ung, och man visste inte hur man skulle framhäva sig själv, framförallt på fester där det fanns rollbesättare och regissörer. Jag hade ingen koll på vad jag skulle säga, vem jag var, vad jag skulle ha på mig för kläder. Det var lite för mycket på en gång, sa hon till P4 2013.

Tack vare filmen fick Erica jobb som programledare på ZTV i ett år och pluggade därefter ett år på Kulturamas teaterlinje. De efterföljande åren skådespelade hon i filmerna 6 Points, Camp slaughter, Tjenare kungen, Humorlabbet och Puss.

2011 började hon utbilda sig till undersköterska, vilket har förblivit hennes yrke sedan dess. Idag heter Erica Kronholm i efternamn och bor i Vallentuna med sin make och deras två barn.

– Förut levde jag ett ganska vilt liv och tyckte om att tappa kontrollen. Men nu har jag så mycket att förlora, sa hon till Aftonbladet 2013.

Annons

Hänt har varit i kontakt med Erica som fick oväntade förhinder när intervjun skulle ske.

Mathias Rust

Ålder: 38 år.
Yrke: Arbetar inom transport och logistik.
Bor: I Hjärup.
Familj: Frun Emilia och sönerna Sigge, 10 år, och Sture, 2 år.
Roll i Fucking Åmål: Johan Hult.

Mathias Rust och Alexandra Dahlström.
Mathias Rust och Alexandra Dahlström i Fucking Åmål.

Mathias Rust spelade moppekillen Johan som hade en crush på Elin. Tack vare Fucking Åmål fick han en roll i sjukhusserien OP:7 som visades på Kanal 5 i slutet på 90-talet, dessutom släppte han singeln “Om några år” med bandet Mathias Rust och 0520.

Han fick en roll i en annan serie också, berättar Mathias när Hänt når honom, men hans mamma tyckte att han skulle gå klart gymnasiet först innan han fortsatte med skådespeleriet, och till slut var det också vad han gjorde.

– Jag ville inte behöva gå om ettan i gymnasiet och tänkte att det nog var smartast att göra på det viset. Men när jag tagit studenten var det dött, för jag hade ju ingen agent. Såhär i backspegeln är det nog det enda som jag hade gjort annorlunda. Jag var inte alls mogen och motiverad till gymnasiet då, så det hade nog varit bättre om jag hade satsat på skådespeleriet, för det var det jag tyckte var kul, säger Mathias till Hänt.

Mathias Rust.
Mathias Rust som han ser ut i dag.

Inspelningarna av “Fucking Åmål” minns han med värme.

– Det var bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Vi hade skitkul, skojade med killarna på ljud, glömde stänga av micken när vi var på toa och sådär. Och Lukas Moodysson var så sjukt soft. Det var väldigt öppet och man fick komma med egna idéer, det var sjukt kul.

Annons

Har du något särskilt minne från Fucking Åmål-tiden?

– Jag minns när vi var på en filmfestival i Ryssland, det var helt galet. Jag var 16 år då, vi hade två stora livvakter med oss och gick på nattklubb. Vi gick in i nått VIP-rum och där satt folk och drog kokain och undrade om inte vi skulle ha, jag tackade nej så klart. Sen när vi kom tillbaka till hotellet så kollade jag på lite vuxen-tv, vilket hotellpersonalen måste ha märkt. För plötsligt ringde de från receptionen och sa: “Hello sir, du kan komma ner till lobbyn och välja vilka tjejer du vill ha upp på rummet, hotellet bjuder! Vi kan skicka upp de allra bästa tjejerna, det är upp till dig!” Jag blev helt chockad och sa: “Va?! Nej, nej, nej, nej, nej tack, nej!” I efterhand undrade polarna varför jag inte sa ja till det men shit, det hade jag aldrig kunnat göra.

Mathias Rust och frun Emilia.
Mathias Rust och frun Emilia.

I 13 år jobbade Mathias som flygvärd på TUI Fly Nordic, fram tills i våras då allt förändrades.

– Plötsligt en dag, och det här var innan corona bröt ut, fick vi ett mejl där det stod “Tack för den här tiden, vi ska stänga Malmöbasen”. Vi var 60 stycken som fick gå, det var skittråkigt. Då hade jag jobbat som kabinchef i två år och trivdes jättebra. Jag blev jätteledsen.

Annons

Mathias fick som tur var snabbt ett nytt jobb i Kastrups ankomsthall, men sedan kom corona och han blev arbetssökande igen tills han fann sitt nuvarande jobb inom transport och logistik. När Hänt pratar med honom har han precis gått klart en 14 veckor lång intensivutbildning.

Grattis!

– Tack! Så jäkla gött att alla prov är klara nu! Det känns skitspännande och bra.

✔︎ Ralph Carlsson

Ålder: 68 år.
Yrke: Skådespelare.
Bor: I Stockholm.
Familj: Sambo Carina From, 61, och de vuxna barnen Siri och Calle.
Roll i Fucking Åmål: Agnes pappa Olof Ahlberg.

Ralph Carlsson.
Ralph i Fucking Åmål och hur han ser ut i dag.

Innan succén med Fucking Åmål hade Ralph Carlsson utbildat sig på Statens scenskola i Stockholm, jobbat på Göteborgs stadsteater samt synts i filmer som Mitt liv som hund och Rika barn leka bäst. Dock var han något av en anonym skådespelare som gått ganska obemärkt förbi. Det förändrades tack vare Fucking Åmål, som dels gav honom en Guldbaggenominering och dels gjorde honom till ett välkänt ansikte i landet. Men den enorma framgången som filmen fick var han inte alls beredd på.

Annons

– Vi hade ingen aning om att det skulle bli en sådan succé. Jag fattade ju att det var bra, men att det skulle slå så som det gjorde, det trodde jag inte. Det var härligt, sa Ralph till Expressen 2016.

Filmen har idag en alldeles särskild plats i skådespelarens hjärta.

– Den har betytt mycket. Det är en fruktansvärt bra film som håller än i dag. Och så var det den andra filmen jag medverkade i. Den gav en massa jobb helt enkelt.

Det fick han sannerligen. Sedan dess har han nämligen haft 25 roller, i allt från filmer som Den bästa sommaren, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Flickan som lekte med elden till serier som Enkelstöten och Solsidan.

2018 fyllde Fucking Åmål 20 år, vilket firades av Åmåls kommun med en återpremiär av filmen där det bjöds på oboy och skogaholmslimpa i sann Fucking Åmål-anda. Ralph, som var på plats för att prata om filmen, sa då att kultrullen är Sveriges bästa ungdomsfilm.

Annons

– Det går inte att komma i nivå med Fucking Åmål. Den har en autenticitet, är så effektivt klippt och tjejerna är så olika. Den ena är välformulerad och eftertänksam medan den andra skriker att hon vill knarka. Det är få svenska filmer som är så klockrena som den var. Jag förstår verkligen att det är en klassiker, sa Ralph då till P4 Väst.

Ralph Carlsson och Carina From.
Ralph och sambon Carina.

Han håller inte igen när han talar om filmens regissör och manusförfattare Lukas Moodysson.

– Jag minns att jag tänkte "Gud vad bra det här manuset är", det är man inte bortskämd med. Det ändrades ingenting, det vi läste det spelades in. Och det var fantastiskt, han är en sådan bra författare Lukas Moodysson. Det var väldigt fint, man kände att det var en riktig författare som skrivit. Han började ju som poet innan han kom in på filmskolan, mycket begåvad människa, har Ralph sagt till Expressen.

Annons

Eftersom han älskar Fucking Åmål så mycket är det kanske inte så konstigt att Ralph har flera favoritcitat från filmen. Till P4 Väst säger han att hans favoritcitat är: “Du pratar om 25 år. Tyvärr men, jag är hellre glad nu än om 25 år” som Agnes säger i en scen med honom. Men när Expressen frågar så säger han:

– Jag vill knarka, det tycker jag är gulligt.

Skådespelarkarriären rullar fortfarande på för Ralph som idag bor i Stockholm. Hans senaste roll var som kyrkoherde i filmen Min pappa Marianne som hade premiär våren 2020.

✔︎ Stefan Hörberg

Roll i “Fucking Åmål”: Markus.

Stefan Hörberg.
Stefan Hörberg i Fucking Åmål och på festen i samband med filmsläppet.

Stefan Hörberg spelade den mobilälskande rollkaraktären Markus som var ihop med storasystern Jessica. Efter filmsuccén var det tyst kring Stefan, tills han i december 2010 påträffades död, blott 29 år gammal.

Annons

Chocken, såväl som sorgen, var stor hos hans Fucking Åmål-kollegor.

– Det är jättesorgligt. Jag vet inte vad jag ska säga, sa Rebecka Liljeberg då när Aftonbladet nådde henne med nyheten.

Lukas Moodysson berättade att han hade lite kontakt med Stefan direkt efter inspelningen men att de sedan inte hade hörts på flera år.

– Jag fick precis veta det så det känns väldigt, väldigt sorgligt och konstigt. Alldeles för tidigt och alldeles fel på alla sätt och vis. Han var en väldigt viktig del av den filmen och bidrog jättemycket med glädje, energi och humor. Han spred mycket bra stämning omkring sig och vi skrattade jättemycket. Han var väldigt rolig att ha med så det känns jättesorgligt, sa Lukas Moodysson till Aftonbladet.

Mathias Rust sörjer döde vännen Stefan Hörberg

Några av skådespelarna hade känt honom sedan de var barn.

– Det är fruktansvärt. Vi gick i samma klass på mellanstadiet, och sen spelade han min pojkvän i filmen. Han finns i mina tankar just nu. Vi kom varandra ganska nära under filmen. Han var en kille med ett tufft yttre och mycket attityd, som bar på mycket som ingen annan visste om, sa Erica Kronholm till Aftonbladet.

Annons

I filmen var karaktärerna Markus och Johan Hult bästa vänner, och även i verkliga livet var skådespelarna kompisar. När Hänt idag pratar med Mathias Rust om Stefan berättar han att de lärde känna varandra redan ett och ett halvt år innan inspelningarna av Fucking Åmål satte igång.

– Han var från en annan del av stan och lite av en värsting så vi var inte kompisar från början, men vi hade ändå respekt för varandra. Sen, när jag var 14, började en av hans kompisar i samma skola som mig och då började vi hänga allihop, drog till badhuset och sånt. Men det var ju alltid en massa hyss och grejer, säger Mathias.

De båda behöll kontakten nästan till slutet.

– Det var verkligen hemskt, det som hände. Men han mådde ju inte bra, hade ganska stora problem med missbruk och så. Jag tror tyvärr att han aldrig hade mått riktigt bra, inte när han var yngre heller. Varför förstår jag inte riktigt, för han hade en bra uppväxt med föräldrar som älskade honom. Hans pappa bad mig ringa Stefan ibland när han var svår att få tag på.

Annons

Märkte du under inspelningen av filmen att han inte mådde bra?

– Nej, under Fucking Åmål-inspelningen tror jag att han mådde som allra bäst.

Hur minns du Stefan?

– Stefan var en jättego kille, glad, schysst och skojfrisk. Jag minns att han under inspelningen av Fucking Åmål alltid skojade med killarna på ljud. Han satte alltid på micken när de bad oss stänga av dem, sen gick han och viskade, andades och gjorde ljud i micken så att de blev helt förvirrade och sa “var kommer det där ljudet ifrån?” Det var skitkul, han skrattade som fasen åt det.

Hänt har varit i kontakt med Stefans anhöriga som tycker att det är okej att det skrivs om honom, men de vill inte lämna några kommentarer.

Foto: TT & Privat.

Annons