LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så gick det sen för skådespelarna i Hip hip hora!

26 sep, 2020 
AvOla Lagerström
Amanda Renberg, Carla Abrahamsen, Marcus Hasselborg, Björn Davidsson och Josephine Bauer i Hip hip hora!
De gjorde succé i kultfilmen Hip hip hora! – men vad hände sen? Här berättar skådisarna själva!
✔︎ Kraschade mentalt efter dödsfallet: ”Satte apelsinklyfta i halsen”.
✔︎ Hetsjakten – efter romansryktet med Persbrandt: ”Har mått jättedåligt”.
✔︎ Hunkens kovändning – sadlade om helt och blev idrottsstjärna.
Annons

Ungdomsfilmen Hip hip hora! från 2004 sågs av miljontals svenskar. Se här hur skådisarna ser ut 16 år senare!

Amanda Renberg 2004 och 2020.
Amanda Renberg som Sofie i Hip hip hora 2004 och hur hon ser ut i dag.

✔︎ Amanda Renberg utpekad som Persbrandts flickvän: ”Får konstiga blickar på stan!”

Ålder: 33
Civilstatus: Sambon Mattias, och döttrarna Emilia, 3, och Miranda, tre månader
Yrke: Skådespelare
Bor: Stockholm

När Amanda Renberg, 33, fick huvudrollen som Sofie i Hip hip hora, innebar det en inträdesbiljett in i de riktigt fina salongerna.

– När jag såg manuset visste jag direkt att det skulle bli mitt genombrott. Jag var förberedd på kändisskapet, så det var inte så jobbigt, berättade Amanda som fortfarande är skådespelerska. Vid två tillfällen har hon jobbat ihop med stjärnskådespelaren Peter Haber, 67. 2006 hade hon huvudrollen mot nämnda Peter i filmen Små mirakel och stora och 2015 möttes de igen – den här gången i Beckfilmen Sjukhusmorden.

Annons

Amanda har fått mycket positiv uppskattning för sin rollprestation i Hip hip hora, men medaljen har som bekant alltid en baksida. Länge fick hon leva med att tonårskillar skrek ”hora” efter henne på stan.

– De är bara omogna. Jag bryr mig inte, kommenterade hon påhoppen.

Amanda bor strax utanför Stockholm ihop med sambon Mattias, 30. Hon har aldrig pratat offentligt om sitt privatliv. I unga år kopplades hon ihop med Mikael Persbrandt, 56, som på den tiden var 41.

– Det har varit tufft och jag har mått jättedåligt, sa Amanda när hon dementerade det heta kärleksryktet i Aftonbladet.

Aftonbladet: Vad har varit jobbigast med alla rykten?

– Det är tillräckligt tufft att vara 17 år som det är, att försöka hitta sig själv och så. Nu måste jag dessutom slåss mot en falsk bild som folk har av mig. Jag känner till exempel att jag får konstiga blickar.

◼️ ◼️ ◼️

Ellen Fjæstad 2004 och 2016.
Ellen Fjæstad i Hip hip hora 2004 och på vimmel 2016.

✔︎ Ellen Fjæstad slog igenom i Eva & Adam – gör nu rösten till Barbie

Ålder: 34
Civilstatus: Har ett barn, en pojke, född 2012. Bor med Niclas, 29
Yrke: PR- och pressansvarig
Bor: Stockholm (Södermalm)

Annons

Ellen Fjæstad, 34, var en het potatis redan innan Hip hip hora ekade över landet. Hon hade hunnit med både Eva & Adam, Tillbaka till landet ingenstans och tv-serien Brandy & herr Morris.

Efter Hip hip hora har Ellen framför allt verkat som röstskådespelare. Hon har också jobbat som reporter på olika tidningar – och numera är hon pressansvarig på ett filmbolag. I fjol kunde uppmärksamma ögon konstatera att Ellen skymtade förbi i Eric Saades och Anis don Deminas musikvideo Postcard – med Eiffeltornet i bakgrunden.

Bopålarna har Ellen slagit ner i kändistäta Hornstull på Södermalm i Stockholm. Sambon lystrar till namnet Niclas och är 29 år. Bara några stenkast bort huserar Hip hip Horan-stjärnan Björn Kjellman, 57.

◼️ ◼️ ◼️

Filip Berg 2004 och 2020.
Filip Berg som Sebbe i Hip hip hora och hur han ser ut i dag.

✔︎ Filip Berg siktar på Hollywood: ”En dröm man kan ta på!”

Ålder: 33
Civilstatus: Oklart
Yrke: Skådespelare
Bor: Solna

Annons

Snyggingen Filip Berg, 33, som spelade tuffingen Sebbe, har gjort kometkarriär. I ryggen har han produktioner såsom En man som heter Ove, Lasermannen och Springfloden. Filip har kort sagt blivit ett namn att räkna med!

Numera trivs Filip som fisken i vattnet i rampljuset. Annat var det förr, berättar han i Café.

– En period kändes det som att alla i Sverige i min ålder hade sett Hip hip hora. Jag tyckte det var jobbigt att vara igenkänd som 16-åring. Dessutom visste jag inte att jag ville bli skådespelare, men var jag än gick var jag igenkänd. Jag förstod inte att det kunde bli konsekvenser av att provfilma. Jag gick in i rollen i Hip hip hora och bokstavligen sköt från höften. Jag chansade bara. Jag läste replikerna som att det var ett glosförhör och så gissade jag hur jag skulle säga, berättar Filip som nu spelar polisman i tv-serien Bäckström.

Tidigare kilade Filip stadigt med Julia Ragnarsson, 28, känd från Wallander, Bron och skräckfilmen Midsommar.

Annons

– Det blev lite gnistor redan i början när Filip och jag träffades, sa Julia i Aftonbladet 2014 och syftade på inspelningen av dramafilmen Stockholm stories.

Kärleken mellan skådespelarna sprack så småningom men häromåret avslöjade Filip på sin Instragram-sida att han hade en ny kärlek. Det är dock oklart vem kvinna ifråga är.

Yrkesmässigt drömmer Filip om Hollywood.

– För 20 år sedan hade man tänkt tanken, och då hade det inte varit mer än en tanke. Men i dag, i och med att det finns många svenska skådisar som det gått bra för, är det en dröm. En dröm man kan ta på, säger Filip i Café.

◼️ ◼️ ◼️

Marcus Hasselborg 2004, 2012 och 2020.
Marcus som Mouse i Hip hip hora (2004), som Hannes i Portkod 1321 (2012) och hur han ser ut i dag.

✔︎ Marcus Hasselborgs kovändning – efter smärtsamma kändisskapet

Ålder: 34.
Bor: Bromma.
Civilstatus: Sambo och två barn.
God egenskap: Det får andra yttra sig om.
Dålig egenskap: Samma sak där, det är för komplicerat för att svar på.
Framtidsplaner: Jag jobbar som lärare och är väldigt nöjd med det!

Annons

Marcus Hasselborg, 34, (som är bror till curlingspelaren Anna Hasselborg som vunnit OS-guld), har även han gjort en kovändning när det gäller val av yrke.

– Jag jobbar som lärare och är väldigt nöjd med det. Ämnena är historia och samhällskunskap, berättar Marcus som vänt skådespelarbranschen ryggen.

Han har även varit duktig curlingspelare och deltagit i VM.

Hur gick det till när du fick rollen som ”Mouse” i Hip hip hora?

– Gud, det här är hundra år sedan! Jag minns ärligt talat inte. Men jag hade gjort en del grejer innan, så antagligen var det en vanlig audition.

Vilket är ditt starkaste minne från inspelningarna?

– Kamratskapen.

Niklas Edin, Nils Carlsen, Daniel Tenn och Marcus Hasselborg.
Marcus Hasselborg (till höger) knep en femteplats i curling-VM 2006, i lag med Niklas Edin, Nils Carlsen och Daniel Tenn.

Hur var det att slå igenom på vita duken som 17-åring?

– Det var väl både och. På den tiden bodde jag i en liten norrländsk liten stad. Alla hade koll. Jag har aldrig gillat den typen av publicitet. Det har aldrig varit något som triggat mig.

Annons

Är det därför du sökt dig bort från filmens värld?

– Ja, delvis kanske!

Vad hände efter Hip hip hora?

– Jag var med i två säsonger av Portkod 1321, en ungdomsserie i SVT.

Fick du nog sedan?

– Jag vet inte om det var så. Det var nog mest tillfälligheter. Jag har aldrig haft den passionen som man behöver för att jobba som skådespelare. Man måste nog vilja det till 100 procent. Jag ville det bara till 75 procent. Jag har aldrig känt att det varit mitt kall.

Hur ofta blir du påmind om Hip hip hora, numera?

– Mer eller mindre varje vecka – i mitt jobb som lärare.

◼️ ◼️ ◼️

Carla Abrahamsen 2004, 2009 och 2020.
Carla som Beatrice i Hip hip hora 2004, i tv-serien Ett gott parti 2009 och till höger hur hon ser ut i dag.

✔︎ Carla Abrahamsen attackerad i tunnelbanan – efter rollen som Beatrice

Jobbar som: Röstskådespelare.
Ålder: 31.
Bor: Bredäng utanför Stockholm.
Civilstatus: Lever själv.
God egenskap: Ett yvigt kroppsspråk som gör sig förstått nästan världen över.
Dålig egenskap: Ett yvigt kroppsspråk som välter ting och människor i min direkta närhet.
Framtidsplaner: Jag ska bli dansterapeut!

Annons

Carla Abrahamsen, 31, gestaltade elakingen Beatrice så trovärdigt att vissa tittare hade svårt att skilja på vad som var film och verklighet.

– En gång, när jag satt i tunnelbanan, gick det förbi ett gäng ungdomar och spottade och slog på tunnelbanerutan. Då blev jag ganska rädd. Det här var en märklig tid, plötsligt fanns det en massa okända som tyckte illa om mig – samtidigt som det fanns folk som, av samma anledning, berömde mig för mina skådespelarprestationer, minns Carla.

Vilket är ditt starkaste minne från inspelningarna?

– Jag hade löss men tyckte att det var skamligt och sa inget. Plötsligt en dag, när vår maskör kammade mig, sa hon: ”Du har djur här”. Jag blev iskall, vågade inte säga som det var utan ljög om att jag hade varit i skogen. Någon dag senare kom jag till inspelningen och möttes av en avlusnings-station i sminket där större delen av teamet fick behandlas. Då användes ju ett sånt där svidande, stinkande medel som skulle sitta i minst 24 timmar. Jag tyckte att det var fruktansvärt pinsamt, minns Carla som fortfarande jobbar som skådespelerska.

Annons

Hon har bland annat medverkat i Populärmusik från Vittula, The Stig-Helmer Story och Hotell Gyllene Knorren. Dessutom har hon dubbat röster i barnproduktionerna Röjar-Ralf, Paddington, Teenage Mutant Ninja Turtles och Flygplan 2.

– Jag pendlar mellan röstjobb och kreativa projekt. I mitt ”andra liv” jobbar jag med missbruksvård och stödboenden. Där får jag stilla ett annat behov.

Så du lever dubbelliv?

– Ja, det gör jag. Jag fick göra många skådespelargrejer fram till jag var 20. Sedan blev det svårare. Eftersom jag fick arbeta som skådespelare så tidigt, så trodde jag att mitt personliga värde bestämdes av antalet applåder jag fick.

Vad händer härnäst i ditt liv?

– Jag vet faktiskt inte. Det är någonstans det som är så fint med livet. Men om bara några veckor ska jag hålla i en retreat med en vän och en grupp människor på en jättevacker gård utanför Norrköping.

Ska ni krama träd?

– (Skratt). Lite så. Det blir yoga, dans, kallbastu, poesi och fantastisk mat. Och så jättevacker natur, förstås!

◼️ ◼️ ◼️

Björn Davidsson 2004 och 2020.
Björn Davidsson som Jens i Hip hip hora och hur han ser ut i dag.

✔︎ Björn Davidsson – från modell till bankchef

Jobbar som: Bankchef
Ålder: 32
Bor: Stockholm

Björn Davidsson, 32, såg vi som karaktären Jens – en av de ”tuffa killarna”.

Annons

– Min känsla är att det var en viktig film när den kom. Det är kul att det verkar som att ungdomar fortfarande gillar och känner igen sig i den, säger Björn till Hänt.

– Efteråt jobbade jag ett tag med musik och som modell för bland annat Filippa K, men senaste modelluppdraget hade jag för säkert tio år sedan, fortsätter Björn som alltså lämnat teater- och modevärlden. Numera har han en framgångsrik karriär inom en av de svenska storbankerna.

◼️ ◼️ ◼️

Josephine Bauer 2004 och 2020.
Josephine Bauer som klassföreståndaren i Hip hip hora och hur hon ser ut i dag.

✔︎ Josephine Bauer om stora sorgen – systern satte en apelsinklyfta i halsen och dog

Jobbar som: Skådespelerska.
Ålder: 46.
Bor: Hjuvik i Torslanda utanför Göteborg.
Civilstatus: Gift med Erik Ståhlberg, tre barn.
God egenskap: Envis.
Dålig egenskap: Disträ.
Framtidsplaner: Försöka ta det lite lugnare – och ”bara vara”. Dricka mer kaffe, helt enkelt, (skratt).

Annons

Berätta om din karaktär Åsa i Hip hip hora!

– Hon var en plikttrogen och duktig klassföreståndare – och så var hon kär i Sofies pappa som spelades av Björn Kjellman. Därför var Åsa extra snäll mot just Sofie. Åsas kärlek var däremot inte besvarad…

Vad minns du starkast från inspelningen?

– Kontakten med ungdomarna. De var så härliga och positiva, allihop. Vissa har jag träffat nu när de blivit vuxna. Filip Berg till exempel. Nu spelar vi kollegor i en Irene Huss-film. ”Herregud, vi har inte träffats sedan Hip hip hora”, konstaterade vi under inspelningen. Då var han liten pojke, nu är han vuxen och har blommat ut som skådespelare.

Vad var det knasigaste som hände bakom kulisserna?

– Eftersom det gått 16 år så är det inte lätt att minnas allt, men jag kommer ihåg att regissören var så fruktansvärt utmattad. Hon trillade ihop över ett bord som gick i bitar.

Efter Hip hip hora har du medverkat i ett antal tv-serier – bland annat Den som viskar, En fråga om liv och död, Gynekologen i Askim och Andra avenyn. Vilken produktion har varit roligast att jobba med?

Annons

– Andra avenyn. Inspelningsplatsen blev som ett hem, man var där i två år. Man hade sin loge, man jobbade mycket. Det man spelade in en måndag såg man på tv måndagen därpå.

När gick du senast till jobbet med tunga steg?

– 2012. Jag jobbade med en föreställning på Angereds teater som hette Peggy Pickit ser Guds ansikte. Det var psykologiskt jobbigt att sätta in sig i rollen. Dessutom var det en svår och spretig produktion. Alla var inte snälla mot varandra, det var emotionellt krävande. Jag kände mig rätt nerbruten när jag kom hem. Det var jobbigt.

Josephine Bauer, Erik Ståhlberg och sonen Valdemar.
Josephine Bauer med maken Erik Ståhlberg (känd från bl a Vita lögner) och sonen Valdemar.

När i livet har du haft som bäst medvind?

– Det är nog nu! Jag sitter hemma och skriver på ett manus till en dramathriller. Ekonomiskt har jag det bra och tillvaron är lugn och harmonisk. Jag bor med min man och mina tre barn precis vid havet. Jag har vänner i Småland, Göteborg och Skåne.

Annons

Vilken är den jobbigaste motgången du haft?

– 2011 förlorade jag min syster. Tre år senare förlorade jag min pappa. Det var jobbiga, personliga motgångar. Pappa dog av sjukdom medan min syster satte en apelsinklyfta i halsen. Det var väldigt dramatiskt. Angelica som hon hette blev bara 42 år.

Hur fick du dödsbeskedet?

– Mamma ringde. Jag hade precis varit inne på Ica Maxi och satt i bilen på väg hem. Jag försökte slå bort tankarna, jag kände att jag var tvungen att ”hålla ihop” för att kunna köra bilen. Det var vinter och mycket snö och jag hade barn i bilen, varav en jag ammade. Min man fick möta upp mig på vägen. Han kom pulsande där i snön. När han satte sig i bilen kraschade jag mentalt och när vi kom hem ringde min pappa och berättade samma sak. Allt det här var väldigt chockartat. Däremot besökte jag henne i bårhuset. Jag hade aldrig varit på ett sådant ställe. Det var väldigt fint att få säga hej då.

Annons

Hur ser din sorg ut idag?

– Den har tärt på mig, men idag kan jag hantera den.

Vad väntar runt hörnet?

– Om några veckor ska jag till Frankrike och kolla på ett till boende! Det ser jag fram emot.

◼️ ◼️ ◼️

Cecilia Ljung 2004 och 2020.
Cecilia Ljung 2004 och 2020.

✔︎ Cecilia Ljung om tuffa livsförändringen: ”Finns inga roller”

Jobbar som: Skådespelare.
Ålder: 59.
Bor: Stockholm.
Civilstatus: Gift med Jonas ”Jocke” Borrfors, 57.
Framtidsplaner: Skapa förändringar på den kulturella scenen. Jag vill se ett tvärsnitt av mänskligheten, jag vill se både äldre och yngre kvinnor, färgade och funktionsnedsatta. Alla ska ha möjlighet att känna igen sig!

I filmarbete kan vad som helst hända. Scener kan kastas om i sista sekund – eller till och med strykas helt. Det kan skådespelerskan Cecilia Ljung skriva under på. Cecilia som hade rollen som Amandas mamma, berättar för Hänt att hennes rollfigur blev mer eller mindre bortklippt.

Annons

– Jag är med precis i början av filmen. Jag kör en bil och man ser baksidan av mitt hår. Det är rätt komiskt!

Hur mycket tid kastade du bort på Hip hip hora-projektet?

– Inte så jättemycket. Jag fick ändå bra betalt och jag står ju med i rollistan. Producenten ringde innan premiären och berättade att jag inte skulle vara med. ”Så här ligger det till”…

Hur såg din tillvaro ut för 16 år sedan när Hip hip hora spelades in?

– Jag hade inte träffat Jocke, min man. Vi har varit tillsammans i 15 år. Jag hade ett glatt frilansliv på alla plan.

Hur gick det till när Jocke kom in i ditt liv?

– Vi bodde grannar på dåvarande sommarön, men det tog några år innan det blev något…

Hur känns det när du tittar på filmen idag?

– Det var jättelänge sedan jag såg den, men det var verkligen en viktig film. Den hade ett ämne som fortfarande är viktigt. Jag tycker att det är en bra film!

För lokaltidningen NT har Cecilia berättat om problematiken som drabbar skådespelerskor i mogen ålder:

Annons

– Det finns inga roller! Jag har haft ett liv som har varit helt inriktat på att jobba. Mitt arbete har varit det jag har fokuserat på. Det som har ändrat sig de senaste åren är att jag inte jobbar lika mycket. Så fort jag träffar någon kollega så pratar vi om det och nej, det finns inga jobb. Så jag arbetar inte lika mycket som jag gjorde, men däremot har jag gift mig.

Hon och Jocke gifte sig i skogen.

– Det är otroligt härligt att jag kom till en punkt i livet när jag vågade släppa in honom.

Foto: TT, HBO, Instagram & Privat

Annons