LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Svenska kändisarna som blivit pappor efter 60 får kritik

20 okt, 2021 
Emil Karlsson Lagnelius
Tommy Körberg med frun Ann-Charlotte och dottern Elvira.
Många svenskar blir pappor på äldre dagar.
Svenska kändisar som Tommy Körberg, PG Gyllenhammar och Hasse Backe får kritik för att ha blivit pappor efter 60.
– Det är klart farligt att ha en gammal far, säger den isländske forskaren Kari Stefansson.
Annons
7 svenska kändispar med stor åldersskillnadBrand logo
7 svenska kändispar med stor åldersskillnad

Enligt en artikel publicerad i tidskriften Nature löper barn till äldre pappor större risk att drabbas av schizofreni, autism och andra genetiska sjukdomar. Orsaken är att med stigande ålder uppstår fler genetiska mutationer vid spermieproduktionen – och det kan i sin tur överföras till barnet.

Tidigare har mammans ålder kopplas till Downs syndrom och andra kromosomavvikelser. Men studien från 2012 visar att även pappornas ålder kan ge upphov till störningar i genuppsättningen.

– Vi har på ett mycket orättvist sätt pekat finger åt äldre mödrar när vi borde vara försiktiga när det gäller äldre fäder. Det är klart farligt att ha en gammal far, säger den isländske forskaren och medförfattaren till studien, Kari Stefansson, till nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt finns det andra undersökningar som visar på att äldre fäder kan ge upphov till en friskare och starkare avkomma, uppger SVT som refererar till en studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Annons

Enligt den studien kan äldre pappor ge barnet större chans att leva längre – men samtidigt få större risk att drabbas av psykisk sjukdom.

Körberg pappa vid 29, 48 och 61 års ålder

En som har mötts av fördomar som äldre pappa är Tommy Körberg, 73.

När han fick Elvira, 12, tillsammans med 25 år yngre hustrun Anne-Charlotte, 52, var han över 60 år, och många ansåg att han var för gammal för att skaffa barn.

Då han har provat på att bli pappa både som 29-åring, 48-åring och som 61-åring har Körberg märkt av skillnaden i hur han blir bemött. Folk har en negativ bild av den äldre pappan, något han ofta märker av.

– Fördomar har alla okunniga människor. Det handlar bara om okunskap, sa han till Hänt 2018.

✔︎ Svenska kändisar som blivit pappor efter 60

✔︎ PG Gyllenhammar, 86

I april 2016 blev företagsledaren Gyllenhammar pappa igen – för femte gången. Mamma till dottern Barrett är 38 år brittisk-kanadensiska doktorn i psykologi Lee Welton Croll.

Trots att han är 86 år har Gyllenhammar inte slutat jobba.

– Men ibland har jag lite ledigt. Jag vill ju också hinna umgås med min lilla dotter, har han berättat för Hemtrevligt.

2019 valde familjen att fly Sverige – och framför allt Östermalm – för att bosätta sig i Toronto.

– Vi trivdes helt enkelt inte särskilt väl där. Vår vantrivsel var framför allt kopplad till hur min fru blev bemött. På Östermalm där vi bodde var folk inte särskilt vänligt sinnade mot henne på grund av att hon var utlänning. Det fanns en snorkighet. Andra delar av Stockholm är bebodda av mer sansade människor, men klicken som leder Stockholms sociala liv är inte särskilt rolig.

PG Gyllenhammar med frun Lee Welton Croll 2016.

✔︎ Hasse Backe, 69

TV4:s fotbollsexpert Hasse Backe har tre vuxna barn från ett tidigare äktenskap: Stefan, 45, Peter, 43, och Linn, 37.

Annons

Men i maj 2015 föddes Edvin, i dag sex år. Mamma är Hasses fästmö Sofia Fagerlind, 46, som alltså är 23 år yngre än Hasse.

– Mina polare tyckte det var toppen och sa att jag skulle hålla mig ung ännu längre. Så är det nog också. Men det kan vara slitsamt ibland att vara 69 år och ha en pojke på sex år, men jag tycker det går bra, berättade Backe för Expressen tidigare i år.

– I början när jag hämtade Edwin på dagis undrade personalen om det var morfar eller farfar som kom.

Hasse Backe med frun Sofia 2013.

—-

✔︎ PA Gullö, 62

Den förre TV3-profilen PA Gullö – känd från en drös hockey-VM – skulle precis till att fylla 60 när sonen Teodor föddes 2018. Mamma är 23 år yngre hustrun Elena, 39, från Vitryssland.

– Jag är nästan 60 nu så man får ju känna att man lever, sa Gullö till Aftonbladet.

Sedan tidigare har han en son som hunnit bli 28 år.

PA Gullö.

✔︎ Aje Philipson, 78

Aje Philipson har hunnit skaffa inte mindre än nio barn med tre olika mammor. Sedan 2004 är han gift med 35 år yngre Bathina, 43, och det är med henne han han har fått tre barn efter att han fyllt 60: Axel, 16, Hugo, 13 och Märta, 12.

Annons

– Det är ju så stor åldersskillnad mellan oss. Det är 35 år, så Aje backade faktiskt lite i början och tänkte 'Gud hon är så ung'. Och det var nog när jag blev lite dissad som jag tänkte 'Va? dissar han mig? Nej nej, vänta det är något som inte stämmer'. Sen började vi ses i juni 2000 och sedan dess har vi varit ihop, har Bathina berättat i Tillsammans med Strömstedts.

Aje med dottern
Aje med frun Bathina.

—-

✔︎ Tommy Körberg, 73

Sångaren Tommy Körberg, 73, har tre barn med tre olika kvinnor. Sönerna Anton, 44, och Erlend, 25, samt dottern Elvira, 12.

När Tommy Körberg fick lilla Elvira tillsammans med hustrun Anne-Charlotte, 48, var han över 60 år.

– Det är pappas flicka på alla vis. Hon lindar mig kring lillfingret som ingenting, jag har inte en suck, har han berättat för Hänt.

Tommy Körberg med frun Ann-Charlotte och dottern Elvira 2018.

✔︎ Hasse Aro, 64

Förra året blev programledaren Hasse Aro och 26 år yngre hustrun Anna Aro Ring, 38, föräldrar till dottern Leonie.

Annons

Paret har sedan tidigare sonen Lorentz, 5, som föddes sommaren 2015.

I en intervju med Hemmets Journal har Hasse Aro öppenhjärtigt berättat om hur det är att bli pappa på äldre dagar.

– Jag tycker inte jag är så annorlunda som pappa nu jämfört med hur jag var med mina förstfödda. Jag har aldrig varit särskilt lekfull och hängt i parker eller legat på golvet och lekt med bilar. Däremot tycker jag det har varit extra roligt när de blivit lite äldre då man har kunnat göra utflykter och upptäcka saker tillsammans.

Från sin relation med ex-frun Cecilia Lüning, 63, har Hasse barnen Max, 33, och Emilia, 29. Hasses tredje barn, dottern Elsa, 16, fick han tillsammans med ex-sambon Sara Jelvefors, 49.

Hasse med frun Anna 2019.

Foto: TT & Instagram

Annons