LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Därför slutar doktor Mikael Sandström som läkare – efter 35 år

17 feb, 2021 
Doktor Mikael Sandström, Lotta Engberg
Förra året hoppade doktor Mikael Sandström av Let's dance för att hjälpa till i vården under pandemin. Nu har han tagit ett nytt beslut för yrket som läkare – han hoppar av helt och hållet.
Han berättar för Hänt om anledningen till avhoppet.
Annons
5 anledningar att älska Mikael SandströmBrand logo
5 anledningar att älska Mikael Sandström

Doktor Mikael Sandström, 62, dök upp i Nyhetsmorgon för flera år sedan. Under årens lopp har han blivit en mycket populär karaktär när han svarar på TV4-tittarnas frågor om människokroppen.

Sedan debuten i Nyhetsmorgon har han fått mycket uppmärksamhet. Tittarna har både varit nöjda och missnöjda över hans uttalanden. I början blev doktor Mikael nämligen främst förknippad med sin ständiga solbränna och kallades därför "Soldoktorn".

Men uppståndelsen kring soldoktorn slutade inte där. Förra året blev det officiellt att han och Lotta Engberg, 57, hade blivit ett par och de tog då hela Sverige med storm. Det var efter att Lotta berättat att hon gärna skulle gå på en dejt med den trevliga tv-läkaren i en intervju som de båda hamnade på en middag tillsammans och resten är historia. Nu är de lyckligt kära i varandra.

Delar med sig av livet med Lotta Engberg

Att Lotta och Mikael trivs i varandras sällskap är ingen nyhet och nu låter de även svenska folket ta del av deras nya liv tillsammans. I Tillsammans med Strömstedts är de nämligen ett av paren som låter Jenny Strömstedt, 48, och Niklas Strömstedt, 62, komma hem till dem.

Annons

I programmet delar Lotta och Mikael med sig av mycket nytt som hänt i deras liv, men även en detalj om Mikaels framtid som läkare. Det är när Niklas Strömstedt tar upp att doktor Mikael ska sluta jobba i vården som ämnet kommer på tal.

– Du ska sluta vara doktor, på golvet i alla fall. Du ska inte ha jour, du ska inte springa till intensivvårdspatienter hela dygnet, säger Niklas lite frågande.

– Nej jag ska kliva av det här sjukhus-racet, svarar doktor Mikael då.

Doktor Mikael, Martin Järborg, Maria Forsblom
Doktor Mikael är på plats i Nyhetsmorgon.

Därför slutar doktor Mikael som läkare

Men mer än så sägs inte om Mikael och hans val att avsluta jobbet som läkare. När Hänt når den populära tv-doktorn berättar han om den unika möjligheten att kunna byta jobb vid 62 års ålder.

”Skälet till att jag skall "sluta" är att jag jobbat kliniskt som läkare i över 35 år, och dessutom har jag gått ca 2 500 jourer, vilket motsvarar ytterligare nästan 7 år av oavbrutet arbete. Så jag kan det där hyfsat bra. När jag dessutom nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara.”, skriver Mikael och fortsätter:

”Jag kommer säkert hoppa in och göra lite jourer här och där. Sen har jag ju Lotta också att ta hänsyn till också och hon får samma höga prioritering som ett hjärtstillestånd.”

FOTO: TV4

Annons