Kritiken mot doktor Mikael efter orden i Nyhetsmorgon

doktor mikael i nymo

Under fettisdagen fick doktor Mikael Sandström prata om förbränning i Nyhetsmorgon. Där pratade han bland annat om soffpotatisar och gav ett exempel som tittarna inte uppskattade.

Doktor Mikael Sandström, 62, har varit ett hett namn på allas läppar sedan han dök upp i Nyhetsmorgon för flera år sedan. En stor del av uppmärksamheten fick han tack vare sin berömda solbränna som sedan blev en snackis år efter år.

Och ännu hetare snackis blev han när det förra året blev officiellt att han och Lotta Engberg, 57, hade blivit ett par och då tog hela Sverige med storm. Det var efter att Lotta berättat att hon gärna skulle gå på en dejt med den populäre tv-läkaren i en intervju som de båda hamnade på en middag tillsammans och resten är historia. Nu är de lyckligt kära i varandra.

Har köpt hus med Lotta

Redan tidigt i förhållandet berättade Mikael för Hänt att han ville flytta ihop med Lotta. Och för en tid sedan blev det till verklighet då paret köpt ett hus tillsammans. Paret har nämligen bott på varsin ort och nu var det dags för dem att bosätta sig tillsammans i Göteborg.

I och med doktorns flytt till Göteborg uppstod en del frågetecken kring hans medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon. Morgonprogrammets studio ligger nämligen i Stockholm och efter att flytten annonserats var det en del oroliga tittare som undrade om Mikael skulle kunna besöka det populära morgonprogrammet lika ofta. Men TV4 kom snabbt med beskedet att ingenting kommer att förändras. Doktor Mikael kommer pendla mellan Stockholm och Göteborg så att han kan fortsätta vara med i programmet. I ett mejl skriver en pressansvarig för Nyhetsmorgon:

”Mikael kommer att fortsätta medverka på plats i Nyhetsmorgon även efter hans flytt”.

Upprörda tittare i Nyhetsmorgon

LÄS MER: Soldoktorn och Lotta Engbergs privata klipp väcker starka reaktioner

Och redan på fettisdagen dök han upp i Nyhetsmorgon igen och den här gången för att prata om förbränning. Många tittare ifrågasatte tajmingen med att prata om förbränning i samma veva som de smakar flera olika semlor i direktsändningen.

”Varför lägga inslag om semlor och förbränning efter varandra? Är det för att ge människor dåligt samvete? Låt alla som vill njuta av en eller flera semlor”, skrev personen på Instagram.

Men det är inte det enda som upprör tittarna denna morgon. Under sitt inslag om förbränning visar Mikael en graf på skärmen där han delat upp människor i fyra olika kategorier: soffpotatisar, medelålders Svensson, elitmotionär och yppersta elit. För att kunna förklara ungefär hur mycket de olika personerna förbränner.

Och när han pratar om soffpotatisar säger doktor Mikael någonting som fått en del tittare att ryta ifrån rejält.

– Jag kom på mig själv en gång. Jag såg en tjock dam som var ute och sprang och jag tyckte att det såg lite löjligt ut. Tills jag stannade till och tänkte ja men herregud Mikael, säger han i Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Vem ska vara ute och springa? Jag gick. Och hon kämpade på. Hon gjorde det hon verkligen skulle. Jag lyfte på hatten verkligen. Det var rätt person som var ute och sprang.

Tittarna kräver en ursäkt

Det här var ingenting som uppskattades på Nyhetsmorgons Instagram där det kommit in kommentarer från upprörda tittare.

”Fräscht när Dr Mikael likställer en ”tjock kvinna” som är ute och joggar med en ”soffpotatis”. Vad är det som säger att hennes kroppsform berättar exakt hur hennes liv ser ut? Eller hur NÅGON människas kroppsform talar om hur den lever?! Det borde väl ändå han om någon veta.”, skriver en tittare.

Att "doktor Mikael" skrattar åt/reagerar negativt på en tjock person som är ute och joggar!? Det är väl den typen av klumpiga och slentrianmässiga uttalanden som spär på stigmatisering av tjocka personer. Och sen ät det väl också så att tjockhet inte är ett mått på ohälsa per se? Tänker att det kan va på sin plats för en ursäkt av dr Mikael som säger sig älska ämnesomsättning(?).”, skriver en annan.

FOTO: TT/TV4

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikael Sandströms svar till TV4-tittarna – efter detaljen i Nyhetsmorgon

LÄS OCKSÅ: Därför är doktor Mikael Sandström med i Talang

Senaste nytt