Doktor Mikaels svar om viktnedgångarna i Robinson 2021

MIKAEL SANDSTRÖM
Exklusivt

Det var i veckan som Robinson-deltagarna fick ställa sig på vågen efter flera veckor kämpande för sin överlevnad.
Men hur farligt är det egentligen att svälta sig själv och gå ner i vikt på så kort tid? Doktor Mikael reder ut!

Årets Robinson lider mot sitt slut, och det råder ingen tvekan om att det har uppstått konflikter, drama och tårar. Programmet spelades in i Sverige och deltagarna har fått bo på olika stränder för att sedan slås ihop och kämpa för att hålla sig kvar.

I tio veckor har deltagarna tävlat för att ta sig till final och i veckan innan så vägde sig alla deltagare – vilket väckt reaktioner. Hur bra är det egentligen att svälta och gå ner så mycket på kort tid?

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

LÄS MER: MAGISKT Se bilder på Kenzas nya lägenhet här

Ställde sig på vågen i programmet – scener efter klipptes bort

I tisdagens avsnitt fick deltagarna ställa sig på vågen för att se hur deras kroppar har påverkats av den tuffa Robinson-resan och reaktionerna var minst sagt blandade. Deltagaren Annica Lundgren Frisk blev först väldigt glad när hon såg siffran, men snabbt ångrade hon sin reaktion.

I en tidigare intervju med Hänt berättade Annica om det bortklippta samtalet gällande kommentarerna om viktraset och hennes delade känsla kring momentet.

– Vi önskade så mycket att det skulle komma med för vi pratade om vad man vill bidra med som förebild och att det här är ett väldigt osunt sätt att gå ner i vikt på. Det är ju jätteosunt. Vi vill ju visa på att man kan vara nöjd med sin kropp oavsett hur man ser ut, säger Annica och fortsätter:

– Det här är ändå ett program där barn tittar och jag vill inte bidra till någon vikthets eller fat-shaming, utan tvärtom.

Doktor Mikael Sandström om viktrasen i Robinson: ”Utsatt”

Doktor Mikael Sandström, 62, var med i Robinson år 2003, innan han blev känd som ”tv-doktor”. Mikael Sandström tog sig dock inte till finalen av Robinson 2003, vinnare blev istället Emma Andersson.

I Nyhetsmorgon har Mikael själv berättat hur det var att svälta.

– Alla trodde jag var borta. Så jag satt och svalt där i 28 dagar och sedan dök jag upp igen och alla tänkte ”nej, inte han igen”, berättade han.

När Hänt når Mikael Sandström för en kommentar om det är farligt att svälta och gå ner i vikt på så kort tid reder han ut frågan.

”Människans fysiologi är sen 100 000 tals år anpassad för periodisk fasta, så lite svält klarar vi. Bättre än långvarig övervikt iallafall. Sen hinner man knappast utveckla någon svår vitaminbrist på 3 månader, så vida man inte har någon ämnesomsättnings sjukdom eller diabetes tycker jag inte att TV4 utsätter deltagarna för någon risk. Däremot är nog psyket utsatt för en större stress än kroppen. Vilket är en stor del av programmet.”, skriver Mikael i ett meddelande till Hänt.

LÄS OCKSÅ: Därför fick Ludde en andra chans i Gränslandet efter att ha röstats ut igen

LÄS OCKSÅ: Så gick det för alla i Den stora hälsoresan 2021 – här är alla resultat

FOTO: TV4

Senaste nytt