LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Helena Paparizou slog igenom i Eurovision 2005 – det här gör hon idag

21 jul, 2021 
Mimmi Fouchenette
Helena Paparizou.
Helena Paparizou tog hem vinsten för Grekland i Eurovision Song Contest 2005 med bidraget My number one. Efter vinsten visste alla vem hon var – men vad gör hon idag?
Annons
Så stöttas Tusse av familjen inför EurovisionBrand logo
Så stöttas Tusse av familjen inför Eurovision

Den svensk-grekiska sångerskan Helena Paparizou föddes den 31 januari 1982 i Borås, Sverige. Hon föddes och växte upp i Sverige men är sedan länge bosatt i Grekland.

Några år innan sångerskan slog igenom i Eurovision Song Contest 2005 var hon en av medlemmarna i bandet Antique. När hon bara var 17 år startade Helena bandet tillsammans med sin kompis Nikos Panagiotidis. Gruppen fick snabbt därefter ett skivkontrakt och deras första singel Opa Opa blev en stor hit. Två år senare representerade de Grekland i Eurovision Song Contest 2001 och landade på en tredje plats med bidraget Die for you.

Men karriären drog igång på riktigt efter hennes vinst 2005 med låten My number one. I en intervju med GP har Helena berättat vad vinsten har betytt för henne men också hur slitsamt det var.

– Mest minns jag att alla var så glada. Det var en hektisk period som jag alltid kommer att ha med mig i mitt hjärta. Det var viktigt. Grekerna kände att det var en landsseger för dem. Samtidigt är det en känslig period, redan innan Eurovision var jag nästan utbränd och har stora minnesluckor.

Annons

Vad gör Helena Paparizou idag?

Helena har faktiskt deltagit i Eurovision och representerat Sverige en gång, det var år 2014 med bidraget Survivor. Hon slutade på en fjärde plats den gången.

Nu är Helena på heltid bosatt i Grekland och hennes musikkarriär strålar. Helena är en av jurymedlemmerna i det populära musikprogrammet The Voice of Greece samt så har hon tagit emot flest priser på den grekiska musikkanalen MAD:s årliga gala.

Helena Paparizou gifte sig i hemlighet med maken Andreas Kapsalis

Sedan några år tillbaka är stjärnan gift med kärleken Andreas Kapsalis. I en intervju med Aftonbladet har Helena berättat om den privata och intima vigseln.

– Det var en liten och väldigt privat ceremoni. Vi är båda mycket glada och lyckliga, sa hon då till Aftonbladet.

Annons

Hon har också sagt att ceremonin var så hemlighetsfull att inte ens deras närmsta vänner visste om att de hade gift sig.

Helena Paparizou, Andreas Kapsalis Diggiloo, Ulriksdals Slott, 2015.

Helena Paparizous comeback i Eurovision Song Contest

Enligt ESC Extra fick Helena erbjudandet att representera Cypern i Eurovision 2018, men hon tackade nej och bidraget gavs då till Eleni Foureira.

Nu är sångerskan aktuell med sitt senaste album Apohorosis.

FOTO: Instagram, Sergey Ponomorev

Annons