LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

De 9 bästa Eurovision-låtarna på 2000-talet

14 maj, 2016 
AvSofia Hadjipetri Glantz
De oförglömliga bidragen i Eurovision Song Contest är många – och de blir fler för varje år. Vissa kompositioner är proffsiga hitmaskiner, andra har visat sig förändra vår syn på musik. Ytterligare några melodier är bara... galet knasiga! Hänts Eurovision-freak Sofia Hadjipetri Glantz ger sina nio personliga Eurovision-favoriter på 2000-talet.
Annons

1. Loreen – “Euphoria” (Sverige, 2012)

Det räckte att höra “Euforia” en gång för att förstå att det här var en låt utöver det vanliga. Det är inte bara det bästa bidraget på 2000-talet, utan i Eurovision Song Contests historia. We-re going up up up up up up...

2. Marija Šerifović – “Molitva” (Serbien, 2007)

Gåshud! Bästa powerballaden i ESC ever, vilket också välförtjänt renderade vinst. Dessutom ett bidrag på originalspråk. Pluspoäng för det!

Annons

3. Zeljko Joksimovic – “Lane Moje” (Serbien & Montenergo, 2004)

En len sammetsröst, en flöjt, en fiol, trummor samt en melankolisk touch bara Balkan kan bjuda på. En klassiker. Kom på andra plats.

4. Helena Paparizou – “My Number One” (Grekland, 2005)

En förförisk och modern Zorba-osande låt som fick hela Europa på fall. Svårt att inte ryckas med. Opa!

Annons

5. Dana International – “Diva” (Israel, 1998)

Ja, vi vet, det är 1998. Men vi kan inte låta bli. “Diva” är inte bara en catchy poplåt. Vinsten för transsexuella Dana International fick dessutom en enorm betydelse för HBTQ-communityn. Är än idag ett av de mest ihågkomna bidragen i Eurovision Song Contest.

6. Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – “Alcohol Is Free” (Grekland, 2013)

Känner ni livsglädjen? Grekerna har krisat i flera år nu, inte konstigt att de suktar efter gratis alkohol. Hamnade på en hedrande 6:e placering.

Annons

7. Conchita Wurst – “Rise Like a Phoenix” (Österrike, 2014)

Wow, vilken snygg powermelodi! Skäggiga Conchita kom, sjöng och segrade – till belackarnas stora förtret.

8. Sébastien Tellier – “Divine” (Frankrike, 2008)

Va? Men vad gör han? Vad är det där för en liten bil? Varför har alla skägg? Och svarta solglasögon? Årets mest förvirrande och fnissframkallande franska hipsterkitsch. Kom på plats 19.

Annons

9. Alexander Rybak – “Fairytale” (Norge, 2009)

Den charmige norske gutten hade något som föll alla i smaken. Resultat? Med 387 poäng är “Fairytale” den låt som har fått högst poängsumma i en ESC-final någonsin. Hatten av!

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons