LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dagny Carlssons sista tid i livet – firade 110-årsdagen i förskott

24 mar, 2022 
Dagny Carlsson
Den folkkära bloggerskan Dagny Carlsson har gått bort, 109 år gammal.
Under sitt sista levnadsår bodde hon på ett äldreboende, vilket stundtals var väldigt tufft.
Men Dagny avslutade med flaggan i topp och de allra sista månaderna fick hon njuta av både vårsol, glass och livemusik.
Annons
Bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammalBrand logo
Bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

När Dagny Carlsson var 100 år gammal kände hon att det var dags för ett nytt kapitel. Därför anmälde hon sig till en datorkurs, och strax därefter startade hon sin alldeles egna blogg. Dagny blev snart känd som ”Sveriges äldsta inflencer” och har synts en hel del i medierna genom åren.

På bloggen har fansen titt som tätt på ta del av uppdateringar från 109-åringens vardag, som de senaste månaderna har blivit allt mindre fartfylld.

Den 24 mars kom det tragiska beskedet att Dagny har somnat in, 109 år gammal. Men att hon körde på in i kaklet råder det ingen tvekan om. Så här var bloggerskans sista tid i livet.

Flytten till äldreboendet

Det var i maj 2021 som Dagny Carlsson blev inlagd på sjukhus. Innan dess hade hon bott ensam i en lägenhet, men efter sjukhusvistelsen bestämde man att hon istället skulle få plats på ett äldreboende.

Annons

Flytten tog hårt på Dagny, som hade svårt att anpassa sig till sitt nya liv. På bloggen berättade hon om känslorna.

”Det är rent och fint på mitt rum, maten är god, sjukvård finns inom räckhåll men detta är inget nöjespalats direkt. Jag saknar min frihet”, skrev hon då.

Men såklart fanns det även ljusa stunder. Hon fick då och då besök av nära och kära som tog med henne ut på promenader och fikade med henne i solen.

Så firades Dagny Carlsson 110-årsdagen – ändrade planerna

De senaste månaderna har Dagny inte uppdaterat sin blogg själv. Det har istället varit hennes redaktör, Elena Ström, som berättat för läsarna om hur bloggerskan har det.

I februari meddelade Elena att hon bokat en festlokal till Dagny Carlssons 110-årsdag, som skulle äga rum den 8 maj.

”Det blir samma lokal som den vi hade när hon fyllde 100 år. Information om detta har redan spridits på Facebook, så det är bara att hoppas att allt går bra fram till dess”.

Annons

Men festligheterna blev av redan i slutet av februari. Dagny fick då besök av den sjungande trion The Hebbe Sisters, som framförde låtar som Fly me to the moon.

Dagny Carlssons sista citat på bloggen: ”Inte så farligt”

Trots att Dagny Carlsson aldrig hann bli 110 år gammal så fick hon alltså ändå fira födelsedagen. Hon passade även på att ge lite livsråd till kvinnorna i The Hebbe Sisters.

– Man får inte uggla utan kämpa till sista andetaget!, sa bloggerskan när de frågade hur man gör för att leva lika länge som Dagny.

Det allra sista blogginlägget publicerades den 16 mars, en vecka innan Dagnys bortgång. Då var Elena på besök och hade tagit med sig Dagny på en promenad i vårsolen.

Elena lät hälsa att Dagny Carlsson var i fin form och att hon precis fått en ny scarf, som hon skulle bära på kommande pubafton på äldreboendet. Hon hade också nyss fått sin fjärde vaccin-dos och detta kom att bli Dagnys sista citat på bloggen:

– Det var inte så farligt, sa Dagny om den fjärde dosen, medan hon åt på en chokladglass som vännen köpt till henne.

FOTO: Patrik Österberg/TT, Matilda Sandberg

Annons