Amadeus Sögaards första ord om uppväxten – efter Carola och Runars svek

Carola Häggkvist, Amadeus Sögaard, Runar Sögaard

Amadeus Sögaard har alltid omnämnts som "Carola och Runars son".
Men nu träder han fram och för första gången någonsin delar han med sig av sin syn på den kaotiska uppväxten, och hur det var att medla mellan sina föräldrar, som 13-åring.
Slå på ljud

Amadeus Sögaard, 22, växte upp med två av Sveriges mest omtalade föräldrar i hela kändis-sveriges historia. Carola Häggkvist, 54, och Runar Sögaard, 53, var ett riktigt radarpar och deras kärlekssaga intresserade i princip hela Sverige.

Carola och Runar träffades på en kristen konferens i Tyskland 1987. Redan då hade Carola en stark tro på Gud och egentligen är det inte så konstigt att hon då föll för den blonde pastorn från Norge. Tre år senare ringde bröllopsklockorna för paret, och det var ingen liten tillställning. Hela 4000 gäster var på plats och ceremonin förevigades på film, delar av bröllopet sändes även på tv i samband med Carolas födelsedag.

Mediernas hysteri efter att Amadeus fötts

När Amadeus föddes var intresset så pass stort att Carola och Runar behövde anlita vakter, för att kunna ta sig ut från Södersjukhuset. Journalister låg och campade utanför sjukhuset, så hysterin tvingade de nyblivna föräldrarna att ta hemliga tunnlar för att ta sig ut säkert från sjukhuset.

Pressen från tidningarna var så högt att Carola och Runar till slut bestämde sig för att välja ut en enda tidning som skulle få tillgång till bilderna på deras nyfödde son.

– Vi fattade ett beslut som gick ut på att istället för att man skulle ha olika journalister och olika tidningar som hela tiden jagade, så sålde vi rättigheterna till en tidning. Då gav vi en tidning ensamrätten till bilderna, så då betalade de en kvarts miljon kronor för bilderna och så var det överstökat, säger Runar Sögaard i dokumentären om Amadeus.

Carola och Runar gick skilda vägar bara två år efter Amadeus födsel – något som präglat hela hans uppväxt. Och än idag verkar det fortfarande finnas saker som ex-makarna är oense om.

Löpsedel Runar Sögaard, Carola Häggkvist

I dokumentären pratar Amadeus om att hans uppväxt präglades av löpsedlar.

Foto: Nent group

Amadeus talar ut om uppväxten – första gången någonsin

Nyheten om att Amadeus nu gått med på att göra dokumentären Amadeus – mer än en son, kom nog som en chock för många. Nu berättar han för Hänt om varför han valde att ställa upp på projektet just nu.

”Jag har fått frågan vid ett flertal tillfällen tidigare att göra något liknande. Nu kändes det som rätt timing och jag kände mig redo. Jag har lite mer att berätta nu och det får tittarna se i dokumentären.”, skriver han till Hänt.

I dokumentären får Amadeus äntligen chansen att ge sin egen bild över hans uppväxt – något som Carola kommenterar i dokumentären.

– Nu är det ju verkligen första gången han visar sig offentligt kan jag väl säga på det sättet. Utan föräldrar, utan nåt lag, utan nåt band heller, utan han vågar stå helt själv, helt på egna ben, säger hon.

Amadeus Sögaard

Amadeus – mer än en son.

Foto: Nent group

Uppväxten präglades av rubriker på löpsedlar

Amadeus har nämligen, till skillnad från sina föräldrar, valt att leva ett liv utanför rampljuset och fokuserat fullt ut på fotbollen. Han har aldrig tidigare gett sin bild av hur hans uppväxt har påverkat honom – förrän nu. I dokumentären berättar han om svårigheterna med att växa upp i en så pass omtalad familj.

– Har man problem inom familjen så stannar det inom familjen för 99 % av befolkningen. Våra problem har kommit ut överallt och det är ju inte askul. Så det är kanske snarare att man liksom blivit sårad på det sättet, jag ska inte behöva vara 13 år och medla mellan er, säger han.

Amadeus bodde hos båda sina föräldrar när han var liten och att behöva vara 13 år och medlare berättar han nu gjorde att han behövde växa upp snabbt.

LÄS MER: Amadeus Sögaard om flickvännen Matildas verkliga relation till Carola

– Och det tärde på mig mycket då. Att behöva vara den som nånstans tröstar båda föräldrarna. Att nånstans behöva växa upp tidigt. Och typ inse och prata med andra utomstående, vänner till dem om saker som man kanske inte ska prata om när man är 13 och sådär. Det är väl det jobbigaste – att man har behövt vara den där länken emellan.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Amadeus föräldrars problem följde med honom överallt, i skolan var det flera barn som var taskiga mot honom och retade honom för hans föräldrars konflikter.

– Det är inte så att man bara var en vanlig unge liksom. Man visste ju att ”aa okej imorgon kan det stå nåt om mig på löpsedlarna” och då är ju inte barn de schysstaste alltid.

När Hänt frågar vad som var den största utmaningen med inspelningarna svarar Amadeus:

”Att våga vara lite mer inbjudande och öppna upp mig på ett sätt som jag tidigare inte har gjort.”

Amadeus – mer än en son har premiär torsdagen den 21:a januari klockan 20:00 på TV3, Viaplay och Viafree.

FOTO: Johnny Wohlin/Viaplay, Karin Törnblom/TT

LÄS OCKSÅ: Runar Sögaard om beslutet för Amadeus efter skilsmässan från Carola

LÄS OCKSÅ: Runar Sögaards relation till sonen Amadeus – efter stora oron

SENASTE NYTT!