LÄS MER:Kronprinsessan VictoriaPrinsessan SofiaPrinsessan MadeleineDrottning SilviaKung Carl GustafPrins Carl Philip

Sprickan i brittiska kungahuset – 1 dag innan Elizabeths begravning

18 sep, 2022 
Brittiska kungahuset, Meghan, Harry, Kate och William
Konflikten mellan prins Harry och prins William är allmänt känd och förra året lämnade prins Harry och Meghan Markle det brittiska kungahuset.
Nu är det bara några timmar kvar tills drottning Elizabeths begravning och sprickan är ett faktum.
Annons
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronenBrand logo
Drottning Elizabeth II – 70 år på den brittiska tronen

Relationerna inom den brittiska kungafamiljen har däremot inte varit på topp de senaste åren. För två år sedan lämnade Meghan Markle, 41, och prins Harry, 38, det brittiska kungahuset och flyttade till Kalifornien. Detta blev skandal och många såg det som respektlöst mot kungafamiljen.

I en intervju med Oprah Winfrey, 68, från 2021 berättade Meghan och prins Harry om beslutet men framför allt om rasismen mot sonen Archie, 3.

– Månaderna då jag var gravid med honom, hade vi diskussioner med kungafamiljen, de sa "han kommer inte att få säkerhetspersonal, han kommer inte att få en titel". Och också oro och samtal kring hur mörk hy han skulle få när han föddes, sa Meghan i intervjun med Oprah.

Annons

Drottning Elizabeths svar efter påhoppet om rasism

När drottningen fick nys om intervjun blev hon väldigt ledsen över att ha blivit påhoppad på det viset. Så här löd ett uttalande efter incidenten:

”Hela familjen är mycket ledsna över att få höra i vilken hög utsträckning de senaste åren har varit tuffa för Harry och Meghan. Frågorna som tagits upp, i synnerhet den med hudfärg, är bekymrande. Vissa erinringar kan variera, men de tas på stort allvar och kommer adresseras av familjen privat. Harry, Meghan och Archie kommer alltid vara mycket älskade familjemedlemmar.”

Med andra ord har prins Harrys relation till det brittiska kungahuset inte varit den bästa och nu när hans farmor gick bort så hann han inte fram innan det var för sent. Prins Harry satt då på ett plan och Meghan befann sig på Windsor castle utanför London. Planen var att även hon skulle varit med men planerna ändrades drastiskt.

Annons

Sprickan i kungafamiljen – bara timmar innan begravningen

Även relationen mellan bröderna prins Harry och prins William, 40, har inte varit den bästa, den har under flera år kantats av bråk. Relationen mellan deras fruar – Meghan Markle och hertiginnan Kate, 40, ska även den vara kylig. Hur relationen var i slutet av drottningens tid i livet är oklar men bilder visar att den kan ha förbättrats inför begravningen.

Nu är det inte långt kvar till begravningen och här om kvällen vakades Elizabeths kista i Westminster hall av barnbarnen Harry och William. Prins William stod vid den främre delen och prins Harry vid den bakre. Dessutom bar han uniform för första gången sedan han lämnade kungahuset 2020.

Harry är ju inte längre en arbetande kunglighet och har inte kvar sina militära hederstitlar, men efter en önskan av kung Charles, 73, var det samtidigt ett sätt att hedra drottningen. Egentligen får han inte bära uniformen, men vid det här läget väger kungens ord högre.

Det är än så länge oklart om prins Harry ville ställa upp på detta eller om han bara gjorde som han blev tillsagd.

Begravningen för drottning Elizabeth hålls måndagen den 19/9, klockan 12:00 så nu är det bara några timmar kvar. Men på söndagen hålls en mottagning på slottet för att presidenter och premiärministrar ska få träffa Storbritanniens nytillträdda regent. Prins Harry och Meghan har fått inbjudan – men är trots detta inte välkomna, skriver The Telegraph.

DROTTNING ELIZABETH
Harry och William vakade över kistan tillsammans med sina sex kusiner.

FOTO: Tim Rooke/Shutterstock, TT

Annons